Skip to main content
search

Паметникът на Бузлуджа е  най-големият идеологически монумент в България. Издигнат е през 1981 г. на връх Бузлуджа, в чест на Бузлуджанския конгрес. Паметникът попада в класацията „Най-красивите изоставени места в света“ под номер 25, а през 2013 г. сходна класация му отрежда първо място.

Тoдop Русанов oт Гopнa Оpяхoвицa и нeгoвият cъcтyдeнт Рaфaл Чapнoвcки oт Пoлшa превърнаха мoнyмeнтa нa вpъх Бyзлyджa в модерен кoмплeкc зa oтдих c кoнцepтнa зaлa, мyзeй и кpъгъл пaнopaмeн кopидop.  Двете момчета представят разработката на своята дипломна работа в университета „Единбург Напиер“ в Шотландия под името “Бузлуджа VR”. Проектът под формата на виртуална реалност позволява да се разходиш из обновената сграда само с помощта на очила или компютър. Това е първата по рода си визуализация на комунистически паметник, който авторите превръщат в едно иновативно, модерно място с музей и зала за концерти и театрални представления.

Демонстрацията на проектът се осъществява благодарение на контролери и шлем за виртуална реалност, като чрез тях зрителят може да регулира скоростта на разходката си, да се телепортира от едно място на друго и да вникне в най-малките детайли. Участникът в симулацията може да изкачва стълбите, да се надвеси над парапета, да разгледа музейната изложба и да прочете всеки надпис, който се превежда автоматично и на английски език. Всичко това става чрез реални движения и чувството се доближава максимално до действителността. Основното помещение на сградата е превърнато в амфитеатрална зала, тъмният коридор около нея е използван за музей с изложени снимки от сегашното състояние на сградата, а във външния коридор са представени кадри от най-красивите места в България.

Проектът е уникален с това, че всяко движение, което зрителят извършва в реалността, се пренася в компютъра, шлемът позволява съвсем буквално да се изкачват стълбите до паметника, да се влезе и разгледа всяко кътче на сградата.  Изложен е и модел на сградата, който разказва историята и, както и умален модел на местността, обозначаващ къде се намира връх Бузлуджа.  Най-атрактивната част от разходката е най-високата част – кулата, от която се разкрива гледка към цялата местност. Цялата разходка продължава 45 минути. Започва с българския химн, а петолъчката е променена с нов символ – на стилизиран лъв.

Разработката е пригодена за хора в неравностойно положение, с атрактивен и модернистичен дизайн, а част от хората сложили очилата твърдят, че познават монумента. Работата по създаването на проекта отнела близо година, а резултатите са впечатляващи. Момчетата осъзнали, че комунистическите символи и стил, не са актуални в 21-ви век и това е една от причините сградата да се разрушава, решават да я превърнат в един модерен монумент с национално и културно значение. Размерите на сградата взели на място поради липсата на оригиналните чертежи. Архитектът на Бузлуджа – Георги Стоилов, приветсвал идеята и я определил като напълно осъществима. На този етап студентите търсят начин за финансиране и по-голяма публичност, чрез която да стигнат до мнението на българския народ за предложената от тях разработка.

“Ако българинът иска да бъде наричан европеец и иска нещата в България да се подобрят, то трябва да демонстрира едно по-модерно мислене и култура. А ако смятаме, че като изливаме гнева си върху изкуство и уникална архитектура ще променим миналото, настоящето или бъдещето, жестоко се лъжем.”, казва Toдop Русанов.

https://www.youtube.com/watch?v=MKPyzFJtmOo

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu