Skip to main content
search

На 22-ри март започна „Седмица на водата”. Тя е организирана от Българска асоциация по водите (БАВ) и сдружение „Аз обичам водата”. Вчерашният и днешният ден от седмицата са посветени на традиционната междунарордна конференция „Булаква”. Тя се състоя в Интер Експо Център. За десета поредна година конференцията коментира проблемите в сектора. Основната тема тази година е посветена на инвестиционните предизвикателства пред водния сектор, като по-тясно се коментират иновативните решения и финансовите стратегии за развитие.

Конференцията е част и от неофициалната програма на Българското председателство на ЕС тази година. Точно поради тази причина имаше голямо международно участие, което да отчете позицията на водния сектор в България в контекста на европейското развитие и реформи.

Конференцията беше открита от инж.Иван Иванов, който е председател на БАВ и на организационния комитет. Той представи участниците, които тази година включват: Кароли Ковач – председател на Унгарски воден клъстер, Клара Рам – председател на икономическата група на EurEau и Малина Крумова – зам.-министър на МРРБ. Инж.Иванов отбеляза, че през май тази година в София Европейската комисия ще представи предложения за новия бюджет на ЕС след 2020 г. Това е много важна тема, защото там ще бъдат засегнати бюджетите и на водния сектор.

Кароли Ковач, който в предните години също е участвал в конференцията, сподели радостта си отново да бъде тук. Той отбеляза, че е много важно проблемите на водния сектор да се коментират на европейско ниво, защото това ни дава достъп до международния опит. Ковач коментира, че ние нямаме нужда да създаваме нови практики, а просто да следваме доказаните такива по най-добрия начин, за да постигнем целевите резултати. Ковач коментира липсата на общественото внимание върху събитието.

Участието на специалистите е важно, но присъствието и информираността на публиката по проблемите на водния сектор е от решаващо значение.

Инж. Иван Иванов представи зам.-министъра на МРРБ – Малина Крумова, която откри събитието. Той отбеляза, че благодарение на нейната подкрепа се достига до много успешни резултати в сектора. Зам.-министър Крумова сподели мнението си, че темата, която ще бъде обсъждана през тези два дни е „изключително адекватна и своевременна”, защото предизвикателствата пред водния сектор се увеличават всекидневно.

Климатичните промени, породени от глобалното затопляне и увеличаващите се замърсители, се превръщат в основни проблеми за отрасъла. Финансирането на водния сектор, на ВиК отрасъла, на устойчивото развитие и опазване на водните ресурси е изключително голямо предизвикателство не само за Европа, но и за целия свят.”

Значителната важност на този сектор се дължи на това, че достъпът до вода е основно човешко право.

Клара Рам също сподели радостта си да бъде поканена на събитието. Първият панел започна с нейна презентация във връзка с работата на EurEau. Те са представител на ВиК организациите от 28 държави от цяла Европа, като основната им цел е да отчитат и анализират текущото състояние на отрасъла и задаващите се нужди и промени. Важна част от тяхната работа е и обмена на информация между самите членове на организацията и хората. Клара Рам не пропусна да отбележи, че 80% от законодателството във водния сектор е диктувано от ЕС, поради тази причина международното обсъждане на проблемите е от водещо значение.

Тя сподели и мнението си за финансирането от Европейските фондове, като даде примери от работата в Полша. „Тези пари са лесни за вземане, но много трудни за успешно усвояване.” Рам също коментира темата за присъствието на обществото в залата: „Нашата политика трябва да бъде изцяло прозрачна за публиката. Те трябва да знаят защо са такива цените и как тези пари се използват ефективно.”

След нея думата взе Владимир Стратиев, който изнесе презентация за промените в режима на концесиите на водите и ВиК системите през последните години, както и за предстоящите реформи в сферата. „Новото законодателство трябва да очертае по-ясно границите на концесиите.”

Първият панел завърши с интересна презентация на „Софийска вода” на тема „Нашата мечта за София – енергийно независима водоснабдителна система.” Фокус на презентацията беше Пречиствателната станция за отпадъчни води „Кубратово”, която е в експлоатация от 1984 г. През 2009 г. се въвежда използването на когенератори  – система за производство на възобновяема енергия от биогаз. Първоначалната амбиция на „Софийска вода” е достигането на 60% енергийна независимост на обекта, подобна на повечето станции, които са част от организацията „Веолиа”, от която са част и те. С предприемането на малки по мащаб, но много по брой инициативи в момента системата произвежда 23% повече енергия, отколкото използва за личните си нужди. 

Амбицията на „Софийска вода” е някой ден водоснабдителната система в София да бъде една от първите в света изцяло енергийнонезависими системи.

С този добър пример от България завърши първият панел на Международна конференция „Булаква”. Коментирането на належащите проблеми в сектора продължава и днес в Интер Експо Център.

Тук можете да проследите цялата програма.

Снимки: Виолета Михайлова

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu