Атомите, молекулите и йоните се намират в непрекъснато движение. Това е причината и за редица важни физични явления. Те могат да се обобщят като транспортни явления. При тях се наблюдават пренос на топлина заряд, импулс и др.

Как това влияе на комфорта у дома?

Липсата на изолация на междуетажни плочи води до загуба на топлина. Това се усеща особено когато апартаментът ви граничи с необитаеми жилища. Дори и да са обитаеми, при многоетажна сграда с неравномерно отоплени апартаменти, съвсем естествено, топлината се стреми да се уравновеси и топлоотдава към помещенията с по-ниска температура. Естественият процес се стреми да уравновеси микроклимата.

Ако не контролираме микроклимата вътре в помещението, реално отопляваме въздушното пространство отвън.

А какво значение има звукът?

Звукът (в най-общия смисъл на думата) обхваща понятието за всички механични вълни. Той се създава във всички агрегатни състояния на средата. Физиологичната акустика разглежда звука като явление, което предизвиква специфично звуково усещане у хората.

В тази връзка, колективното обитаване на жилищни сгради носи някои удобства, но често създава дискомфорт. Освен разпространявания по въздуха шум, който прониква основно през външните и вътрешни стени, съществува и още един, който често се подценява – ударният шум.

Изображение: change.org

Поставените тонколони на пода от съседите отгоре могат да ви направят слушатели на непланувани за вас парти преживявания.

Ударният шум се създава чрез удар между два твърди предмета. На практика, всяко подскачане, игра на деца, изпускане на предмети, влачене на мебели и др. лесно може да достигне до слуха ни, ако апартаментът ни няма междуетажна изолация. Този вид шум се разпространява много лесно, като може да премине и през няколко етажа. Той се разпространява безпрепятствено от плочата към стените. Оказва се, че твърдите повърхности са отличен проводник – за сравнение, във въздушна среда, шумът се разпространява 10 пъти по-бавно.

Шумът ни залива отвсякъде.

У дома имаме контрол над него. Защо да сме съпричастни с живота на целия блок? Домът е място за почивка и спокойствие.

Как да защитим жилището си от нежелан шум?

Наредба №4 регламентира ограничаване на вредния шум чрез шумоизолиране на сградите. Оптималната изолация не включва единствено външните стени. Таваните и подовете трябва да бъдат защитени също.

Използването на шумоизолационни плочи може да ви гарантира отлична изолация от ударен шум, подобрена защита от въздушен шум, отлична топлоизолация и минимална свиваемост. Защо да създаваме излишен дискомфорт за себе си и близките ни? Освен ефективно, полагането на шумоизолация е и икономически изгодно. Изолационните плочи отговарят на изискванията за монтиране на подово отопление, а под паркет може да се постави пенофолио.

Използвайте продукти от доказани производители.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Възможно е да постигнем елегантна фасада само с един материал
Видео интервю с арх. Анна Цукева, арх. консултант на Баумит България

Моля, представете се с няколко думи. Казвам се Анна Цукева и съм архитектурен консултант в…