Skip to main content
search

Градовете днес вече не се строят по същия начин, както в отминалите векове. Стените, отрупани със скулптурни орнаменти, са заменени с огледални остъклени фасади. Все по-често се забелязва липсата на майстори, които са способни да обработват материалите по старите традиции и методи, които са ни оставили образците на архитектурното наследство. Вследствие на това виждаме как недвижими културни ценности се рушат или биват събаряни всеки ден. Решение на този проблем предлага фирмата EDG, ориентирана в иновативното архитектурно и инженерно проектиране. Тя е открила ефективен и ефикасен начин да възстановява класическата орнаментация, която подплатява историческата архитектура.

Image courtesy of EDG

Планираното разрушаване на архитектурно съкровище на Пето авеню в Ню Йорк е провокирало компанията да потърси подходящ вариант за запазването на сградата. Ръчната работа би била един невъзможен лукс, ако въобще се намери кой да я свърши, лазерното рязане все още е твърде скъпо за такъв вид детайли, а изработката на кофраж за оформяне с бетон е технически невъзможно за толкова сложни орнаменти. Именно затова фирмата е заключила, че трябва да се открие нова възможност за устойчива реставрация на подобни елементи.

Дигитализацията е предложила съвременно решение на проблема. Имайки експертизата, EDG създава план, който да свърже занаята и технологията. Екипът внимателно избира подходящите материали и методи за изработката на пластмасови форми чрез 3D принтиране. По този начин се изработват подробни копия на тези детайли и така те могат да бъдат излети на място буквално за един ден. Това улеснява изключително много работата при реставрацията на подобни обекти. Освен това, със запаметяването на каталог с елементи, архитектите могат лесно отново да принтират формата. Така, ако елемент се нуждае от ремонт или подмяна, той може да бъде заменен на място с нова отливка.

Принтираната форма с армировка за бетона. | Image courtesy of EDG

Готовият елемент, който може да бъде монтиран на място. | Image courtesy of EDG

Какви са недостатъците?

Не бива да забравяме, че архитектурата не е само форма, а архитектурното наследство не е само набор от орнаменти, които виждаме по фасадите на старите сгради. Един подобен детайл не се характеризира само със сложната си форма. Важни от гледна точка на реставрацията са автентичността на субстанцията и на материала. Тоест, една отливка от бетон не може пълноценно да замести един ръчно обработен камък. Строителният материал и строителната технология също са носители на паметта на определена епоха – те разкриват актуалните за времето методи и дават ценна информация, която не е останала в писмените извори. Това, от своя страна, помага и при бъдещата реставрация на подобни сгради. Все пак, културното наследство не е само материално, каквито са сградите, но бива и нематериално  под формата на традициите. Коя реставрация е правилна и допустима все още остава част от неспиращия дебат за недвижимото културно наследство.

Повече за дигитализацията в строителството можете да прочетете тук.

 

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu