Skip to main content
search

Базовият тунел Gotthard (GBT) в Швейцария е най-дългият железопътен тунел в света със своите 57км дължина. Той формира централната част на новата железопътна връзка през Алпите (NRLA). В изграждането му са заложени швейцарските ценности като иновации, прецизност и надеждност. Той е първата алпийска скоростна връзка между Централна и Южна Европа. Базовият тунел Gotthard минава от централния швейцарски град Ерстфелд до Bodio в кантона Тичино. Сега той е сърцето на новопостроената железопътна линия между северна и южна Европа. Той свързва индустриалните центрове на Белгия, Италия, Германия, Холандия и Швейцария.

(Снимка: ©https://en.wikipedia.org)

Проектът

През 60-те години се създава специален екип, които да разгледа строителството на основния тунел. Рецесията от 70-те години на миналия век и несъгласието между поддръжниците на различни версии блокират строежа в продължение на десетилетия. През 1992 и 1998 г. се провеждат два референдума. След народния вот се осигурява дългосрочно финансиране от три основни източника – такси върху тежкотоварни превози, акциз върху горивата и от ДДС. Инженерът, които планира трафика, Карл Едуард Грюнер, скицира идеята за базов тунел “Голдърд” между Амстег и Бодио през 1947г. Реализацията отнема няколко десетилетия, строителството започва през 1999г. Първата тунелопробивна машина започва работа три години по-късно. Строителството продължава около 17 години, като този период не включва проучвателните дейности.  Тунелът преминава на 2,3м под планината, а температурата достига до 46 градуса.

Процес на изграждане (Снимка: ©https://blog.allplan.com)

По-голямата част от изкопите се извършват едновременно от двете страни. Те се осъществяват в по-голямата си част чрез тунелопробивна машина, а останалите са чрез взривове. В най-натоварените дни 2 400 души работят денонощно върху строителните обекти по структурата на тунела. Работниците покриват 152 километра дължина и 28.2 милиона тона изкопани материали. Важно е да се отбележи, че строителните дейности приключват с 13 месеца преди крайния срок. Откриването на тунела се е състояло на 1-ви юни 2016г., но се въвежда в експлоатация в края на годината. Преди да се състои това значимо събитие са направени много изпитвания. На откриването във влаковете са се превозвали обикновени граждани, спечелили лотарията, а не политици.  Стойността на изграждането му е 9,7 млрд. швейцарски франка, а на цялата тунелна връзка, известна като Алпийски транзит, е 18,2 млрд. швейцарски франка.

Капацитет

Капацитетът на тунела позволява преминаването на 260 товарни и 65 пътнически влакове на ден. Очакванията при изграждането му са да се промени пътят на тежкотоварните превози, като голяма част от тях се изместят към тунела. Пътническите влакове развиват средна скорост от 200км/ч, но при закъснение максималната им скорост е 250км/ч. За товарните ограниченията са по-стриктни – 100км/ч. Базовият тунел разполага с най-съвременни системи за безопасност за защита на пътниците, персонала и самия тунел – редица системи за мониторинг на влакове.  Ако се установят нередности по отношение на превозните средства, информацията се изпраща на служителите на железопътния транспорт и на интервенционния център на системата за контрол в Ерстфелд. След това те решават мерките, които са необходими, за да се осигури оперативна безопасност. Две вентилационни единици в Sedrun и Faido, както и 24 вентилатора на входа на тунела доставят и извличат въздух в случай на инцидент.

(Снимка: ©https://en.wikipedia.org)

Благодарение на европейската система за контрол на влаковете ETCS L2 влаковете могат да пътуват безопасно при висока скорост на 3-минутни интервали. Има две станции за аварийно спиране, които да позволяват процедури за евакуация. Това гарантира безопасност при движение и сигурност за пътниците, избрали този транспорт.

Мобилност в движение

SBB предоставя безплатно обслужване SBB WiFi в около 80 от най-посещаваните ж.п. гари. След като се регистрирате само веднъж, на всички подходящо оборудвани станции се предлага безплатен достъп до интернет. Да сърфираме във влака – кой не си го е мечтал?

Инженерите се целят все по-високо, все по-дълбоко и все по-надалеч.

А докъде ще стигнат?

 

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu