В централната част на един от най-красивите и исторически запазени градове в България – гр. Пловдив, до бул. “Мария Луиза”, се намира Голямата базилика на Филипопол, датираща от 5-ти век.Тя е най-големият раннохристиянски храм, открит на територията на страната ни. Смята се, че общата ѝ дължина е 86,33 м, а ширината ѝ е 38,50 м. Трикорабният едноабсиден храм е с атриум, заобиколен с портици.

Църквата е епископска. Това е и причината за множеството изумителни с обемите си раннохристиянски мозайки и специфичната олтарна част. Епископската базилика е разкрита при археологически разкопки във връзка с голяма реконструкция на централната градска част в Пловдив през 80-те години на 20-ти век, между 1982 и 1986 г. Тогава са разкрити южният и част от централният кораб на базиликата от археолога Елена Кесякова. През 1985 г. е обявена за паметник на културата. След 1990 г. състоянието на мозайките ѝ се влошава поради спрени средства за консервация на обекта с национално значение. През 2016г. се възобновяват археологическте разкопки, като пада така нареченото „ухо“ на бул. „Мария Луиза“ и се разширява изкопа, а оттам и се разкрива целия обем на църквата. В централната и северната ѝ част има над 1 декар мозаечен под в два слоя. През 2017 г. екипът на археолог Жени Танкова разкрива уникално пано с птици и флорални мотиви.

Снимка: www.plovdiv-online.com

Открит е и каменен купол с много красива форма и с изобразена монограма на Исус Христос, както и огледален медальон. Разкрити са много архитектурни находки, сред които и цял много добре запазен йонийски капител и фрагменти от колони.“ – казва археолог Жени Танкова пред БНТ.

През тази година е планирано изграждане на защитно покритие на Епископската базилика, което наскоро беше одобрено и от Националния институт по недвижимо културно наследство. Идеята за цялостното експониране на Голямата базилика включва премахване на пътната връзка между булевардите „Мария Луиза“ и „Цар Борис III Обединител“ и оформянето ѝ в красиво площадно пространство.

Снимка: www.dnevnik.bg

Сградата ще бъде на две нива с височина от 10 метра, ще копира реалните ѝ контури, но няма да бъде в оригиналните си размери. В нея ще има ателие за реставратори, магазин за сувенири и зала за прожекции, а пред нея – площад, зелени площи, детска площадка и велоалея.

Разгънатата площ на защитната конструкция ще е 4800 кв.м.

Птиците са типични изображения за една раннохристиянска базилика. Около 800 кв.м. от отделилата се мозайка през 2015 г., богата на изображения на птици и флорални мотиви, са обработени в ателие през 2017 г. и ще бъдат поставени на втория етаж на защитната сграда.

Снимка: www.wikipedia.org

Арх. Пламена Андонова подчертава, че желанието на екипа е намесата в средата да бъде минимална, а основната цел е сливането на сградата с останалата “градска тъкан”.

Град Пловдив ще бъде европейска столица на културата през 2019г. Именно тогава се очаква да бъде завършен и проектът. Инвестицията ще бъде поета по равно от фондация „Америка за България“ и община Пловдив. Тя ще бъде в размер на 16 млн. лева. Строителството на защитената сграда ще започне съвсем скоро и ще бъде с продължителност 12 месеца.

Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“, казва: „За Фондация „Америка за България“ е привилегия да подкрепи връщането към живот на Епископската базилика на Филипопол. Ние се вдъхновяваме от ценното културно наследство на България и за нас то е източник на иновации и напредък, просперитет и оптимизъм за бъдещето. С нетърпение очакваме работата по кандидатурата ѝ към ЮНЕСКО.“
Правим сграда, която да защити археологията. Тя не е самоцелна, с нея искаме да покажем запазените артефакти“, допълва арх. Николай Трайков от Фондация „Америка за България”.

Заредете още от Дарина Андреева
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

СИМВОЛ НА ЕДИНСТВОТО
Най-високата статуя в света

Индия е дом на голяма част от най-високите статуи в света. Издигайки се сред една от най-п…