Skip to main content
search

В централната част на един от най-красивите и исторически запазени градове в България – гр. Пловдив, до бул. “Мария Луиза”, се намира Голямата базилика на Филипопол, датираща от 5-ти век.Тя е най-големият раннохристиянски храм, открит на територията на страната ни. Смята се, че общата ѝ дължина е 86,33 м, а ширината ѝ е 38,50 м. Трикорабният едноабсиден храм е с атриум, заобиколен с портици.

Църквата е епископска. Това е и причината за множеството изумителни с обемите си раннохристиянски мозайки и специфичната олтарна част. Епископската базилика е разкрита при археологически разкопки във връзка с голяма реконструкция на централната градска част в Пловдив през 80-те години на 20-ти век, между 1982 и 1986 г. Тогава са разкрити южният и част от централният кораб на базиликата от археолога Елена Кесякова. През 1985 г. е обявена за паметник на културата. След 1990 г. състоянието на мозайките ѝ се влошава поради спрени средства за консервация на обекта с национално значение. През 2016г. се възобновяват археологическте разкопки, като пада така нареченото „ухо“ на бул. „Мария Луиза“ и се разширява изкопа, а оттам и се разкрива целия обем на църквата. В централната и северната ѝ част има над 1 декар мозаечен под в два слоя. През 2017 г. екипът на археолог Жени Танкова разкрива уникално пано с птици и флорални мотиви.

Снимка: www.plovdiv-online.com

Открит е и каменен купол с много красива форма и с изобразена монограма на Исус Христос, както и огледален медальон. Разкрити са много архитектурни находки, сред които и цял много добре запазен йонийски капител и фрагменти от колони.“ – казва археолог Жени Танкова пред БНТ.

През тази година е планирано изграждане на защитно покритие на Епископската базилика, което наскоро беше одобрено и от Националния институт по недвижимо културно наследство. Идеята за цялостното експониране на Голямата базилика включва премахване на пътната връзка между булевардите „Мария Луиза“ и „Цар Борис III Обединител“ и оформянето ѝ в красиво площадно пространство.

Снимка: www.dnevnik.bg

Сградата ще бъде на две нива с височина от 10 метра, ще копира реалните ѝ контури, но няма да бъде в оригиналните си размери. В нея ще има ателие за реставратори, магазин за сувенири и зала за прожекции, а пред нея – площад, зелени площи, детска площадка и велоалея.

Разгънатата площ на защитната конструкция ще е 4800 кв.м.

Птиците са типични изображения за една раннохристиянска базилика. Около 800 кв.м. от отделилата се мозайка през 2015 г., богата на изображения на птици и флорални мотиви, са обработени в ателие през 2017 г. и ще бъдат поставени на втория етаж на защитната сграда.

Снимка: www.wikipedia.org

Арх. Пламена Андонова подчертава, че желанието на екипа е намесата в средата да бъде минимална, а основната цел е сливането на сградата с останалата “градска тъкан”.

Град Пловдив ще бъде европейска столица на културата през 2019г. Именно тогава се очаква да бъде завършен и проектът. Инвестицията ще бъде поета по равно от фондация „Америка за България“ и община Пловдив. Тя ще бъде в размер на 16 млн. лева. Строителството на защитената сграда ще започне съвсем скоро и ще бъде с продължителност 12 месеца.

Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация “Америка за България”, казва: “За Фондация “Америка за България” е привилегия да подкрепи връщането към живот на Епископската базилика на Филипопол. Ние се вдъхновяваме от ценното културно наследство на България и за нас то е източник на иновации и напредък, просперитет и оптимизъм за бъдещето. С нетърпение очакваме работата по кандидатурата ѝ към ЮНЕСКО.“
Правим сграда, която да защити археологията. Тя не е самоцелна, с нея искаме да покажем запазените артефакти“, допълва арх. Николай Трайков от Фондация „Америка за България”.

Дарина Андреева

Студент във ВСУ "Любен Каравелов". Вярва, че вдъхновението е онзи порив на сърцето, който ни прави по-добри и ни кара да творим.

Остави коментар

Close Menu