Skip to main content
search

Корабните контейнери се оказват все по-предпочитано решение за строителство на сгради с различна функция – от товарни съоръжения те се превръщат с модули за изграждането на жилищни сгради, а дори и някои обществено значими обекти. Предимствата им са много – здравина и устойчивост, модулност, ниска цена, екологичност. Затова не е изненада, че все повече архитекти се обръщат към този тип конструкция – архитектура от корабни контейнери.

Quadrum Ski Hotel е хотел, който е изграден на 2200м надморска височина. Той се намира в известния ски курорт Гудаури в Грузия. Завършен е през 2016г.

Всякакъв вид масивна конструкция би развалила усещането от пейзажа. Бетонът се оказва неподходящ. И идва идеята за нещо по-екологично – рециклирането на корабни контейнери. Основната конструкция – корабните контейнери, представляват отделни обеми, които са разместени в пространството за постигане на интересната форма.

Минималистичната концепция на бутиковият хотел е вдъхновена от природата – склоновете на планините наоколо. Сградата е терасовидна и напомня формата на пирамида. Преживяването от невероятната панорама е разгърнато от големите тераси, които предлагат изумителна гледка към снежните Кавказки планини.

 

Фокусът на архитектите Сандро Рамишвили и Иракли Еристави е върху връзката на архитектурата с околната среда. Затова те намират начин да предоставят на туристите едно вълнуващо преживяване в хармония с природата. Суровият скален пейзаж е съхранен максимално. Хотелът почти не докосва планината – издигнат е на колони, за да вреди минимално на околната среда. Контейнерите, употребявани предимно на морското равнище, са издигнати високо в планината, за да продължат живота си като екстравагантна сграда. Останалите използвани материали са от местни производители.

Какво интересно от корабни контейнери са изградили у нас можете да видите тук…

Photo credits: ©Quadrum Hotel

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu