Skip to main content
search

Изминаха броени дни от новата 2019г.  и по традиция всеки един от нас прави своята равносметка за изминалата година. Какво се случи и какво искаме да променим?

Трагедиите през 2018г.

Заставайки на прага на новата година, аз, а и предполагам много от нас, откриваме своите грешки и недостатъци в предходната. Така е и в строителното инженерство – голяма част от техническите познания се основават на минали неуспехи.

Припомняме си ги отново с надежда за промяна.

Колумбия

На 15-ти януари 2018г. , по време на изграждането, се срутва кула B от вантовия мост, намиращ се на 64км от магистралата Богота-Вилявисенсио, Колумбия, причинявайки смъртта на 10 работници. Разследването на причините за трагедията се ръководи от американската фирма Modjeski & Masters, експерти в областта на съдебни експертизи на компрометирани съоръжения. Докладът, публикуван на 27-ми април, опровергава хипотезата, че използването на некачествени материали е довело до разрушаването на кула B. Причините, според разследването, са множество грешки при изчисленията. Modjeski & Masters препоръчват разрушаването на кула C, заради откритите недопустими пукнатини. Докладът информира, на база на направените изследвания, че геотехническите условия са подходящи за изграждането на подобно съоръжение. Изпълнителят на проекта, Coviandes, съобщи, че работи по възстановяване на строителните дейности.

Маями

На 15-ти март, три месеца след трагедията в Колумбия, 53-метрова секция от моста FIU Sweetwater UniversityCity pedestrian bridge се разрушава. Повече за историята му и за проекта може да откриете тук.

Снимка: https://heavy.com

NTSB, Национален съвет по безопасността и транспорта, е назначен за изготвянето на доклад, който да оцени проектирането, монтажа и вложените строителни материали. Разследването продължава, но NTSB, с помощта на Института по съоръжения и мостове, установяват, че са допуснати грешки при проектирането на най-северния възел  – на диагонала. Това е довело до подценяване на критични елементи в конструкцията. При оценката на причините за трагедията са направени изследвания, които сочат, че вложените бетонови елементи и армировъчната стомана отговарят на предписаните в проекта.

Мианмар

Снимка: https://www.iis.u-tokyo.ac.jp

Какво се случва, когато подценим опасността?

На 1-ви април мостът Миаунгмия, Мианмар се разруши. През 2017г. са направени огледи, които поставят под въпрос сигурността на моста, заради недопустими отклонения на пилоните, повреда в лагер, корозия на основни кабели и други. Движението е ограничено до една лента, поради откритите деформации, но дори това не е помогнало съоръжението да не се разруши. Мостът Миаунгмия е пример за ненавременна реакция и подценяване на реалната опасност. Причините за инцидента все още се изясняват.

Трагедиите в Чили и Румъния

На 23-ти юни мостът Канкура, Чили, разположен на 25-тия км от маршрута U-55, се разруши по време на изграждането. Причините за инцидента се изясняват, но следователите са открили официално писмо, което предупреждава за корозия по елементите заради изместване на коритото на реката. Едно от възможните предположения за трагедията е липсата на своевременни мерки.

Седем дни по-късно, заради големите наводнения, железопътният мост в Брашов, Румъния, се разруши.

Инцидентът в Китай

Снимка: https://www.chinadailyhk.com

27-ми юли се оказва трагичен ден за Китай. В областта Джъдзян мостът Zhejiang се разрушава, жертвите на трагедията са осем. Причините все още се изясняват, но една от основните хипотези са силните ветрове и лошите метеорологични условия.

Трагедията в Генуа

Снимка: https://archinect.com

Na 14-ти август вантовият мост в Италия се разруши, отнемайки живота на над 43-ма души. Повече за инцидента може да откриете тук. Тази трагедия трябва да ни напомни колко важна е поддръжката на съоръженията.

Септември – разрушения в Индия

Снимка: https://www.dnaindia.com

Участък от моста в Калкута се срути на 5-ти септември в следобедните часове. Разрушението отново е пример за „престъпна небрежност“. Агенция по безопасността на съоръженията е излязла със становище, че товарът на съоръжението е прекалено голям. Направени са множество огледи и проучвания. На последния от тях се откриват течове по пътната плоча, които могат да компрометират останалите конструктивни елементи. Извършват се ремонтни дейности, които не отстраняват съществените проблеми. Въз основа на това участък от моста се разрушава.

Русия

Новогодишните празненства трябва да бъдат на подходящо място, което да осигурява необходимата сигурност на празнуващите. Един пример за противното е разрушаването на дървения мост в Москва. При изчисляване на пешеходни мостове се предвижда натоварване от тълпа, но тези празнуващи определено го надвишават.

Днес направихме преглед на едни от най-големите съоръжения, които са се разрушили се през 2018г. Той показва, че голяма част от тях са се срутили по време на монтаж, заради липсата на своевременен ремонт или поради лоши метеорологични условия. Поглеждайки назад е време да се запитаме – как може да спрем нарастването на черния списък? С по-точни анализи и по-добра проверка, по-добра поддръжка и експертиза на съоръженията ще бъдем на прав път.

Източници:
https://www.oig.dot.gov/sites/default/files/Audit%20Announcment%20-%20DOT%E2%80%99s%20Oversight%20of%20Pedestrian%20Bridge%20Project%5E3-22-18.pdf
The Cause Estimation of Damages in Pathein Suspension Bridge Based on Vibration Measurements

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu