Skip to main content
search

Американското архитектурно студио “Clouds” буквално ни хвърля в облаците с новия си проект за небостъргача Analemma tower. Създателите на прототипа за къща на Марс (Mars Ice Home) и утопичния град от облаци (Cloud city) не изневеряват на стила си и будят въображението ни с още по-немислима провокация. Мечтателността им ги отвежда до идеята за небостъргач, който ще виси надолу от астероид, обикалящ орбитата на Земята.

Източник: https://cloudsao.com

Analemma tower ще бъде окачена с помощта на подсилени кабели върху комета на 31 068 мили над земната повърхност. Орбиталният й път ще бъде с формата на осмица и с продължителност едно денонощие. Той ще покрива териториите над Хавана, Панама Сити,Ню Йорк и др., като винаги ще завръща небостъргача към първоначалната му позиция в края на годината.

Източник: https://cloudsao.com

Футуристичният проект преобръща изначално представите за строителство и фундиране, като лишава сградата от присъщата й статичност и я превръща в летящ обект. Системата за окачване Universal Orbital Support System (UOSS) ще позволява небостъргача да бъде построен навсякъде и да бъде лесно преносим, като за момента се планува конструкцията да се осъществи в Дубай.

Източник: https://cloudsao.com

Кулата ще бъде разделена на сегменти. По-близките до земята етажи са предвидени за развлечение, магазини и дневни помещения. Средните нива ще се използват за жилищни пространства и градини, а в най-високите точки ще се помещават офиси. Космически слънчеви панели ще осигуряват енергия на сградата, а водата ще се добива от дъждовните облаци.

Източник: https://cloudsao.com

Оказва се, че сградата e толкова голяма, че на последните етажи денят ще бъде с 45 минути по-дълъг от този на първите нива, вследствие кривината на Земята. Привилегията да се наслаждават на повече дневна светлина, обаче, ще струва някои неудобства на обитателите. На над 32000м височина последните етажи ще се намират в условия на почти пълен вакуум и температура на въздуха до -40C, което ще направи излизането им навън невъзможно без специализиран костюм.

Източник: https://cloudsao.com

Манипулирането на астероиди скоро няма да е само в рамките на научната фантастика. Според студио “Clouds” проектът „Розета“, с който за пръв път през 2014 г. земен апарат успява да кацне на комета, както и мисията на НАСА да залови и пренасочи астероид, планирана за 2021 г. дават началото на нови изследвания в посока използване на кометите като ресурс.

Източник: https://cloudsao.com

Кои ще са обитателите на летящия небостъргач? Какво ли ще е да живееш в облаците и колко ли ще струва? Ще има ли граници пред строителството на бъдещето? „Хвърковатото“ американско студио не отговаря на всички въпроси, които естествено възникват в съзнанието ни. Проектът със сигурност ни оставя в размишление за скоростта на технологичния напредък и мащабните промени, които вещае.

Михаела Икономова

Архитект и любител на пътешествията, природата и дизайна за хората. Вярва, че писането за архитектурата е неделимият аналитичен елемент, който задълбочено осмисля дизайнерския процес.

Остави коментар

Close Menu