Skip to main content
search

Терминът „биенале“ най-общо представя международна изложба на съвременното изкуство, която се провежда на всеки две години, дала началото си (и името си) в Италия. Венецианското биенале е празник на изкуството, родил се в далечната 1895г. Днес се организират десетки биеналета по цял свят.

Да обърнем поглед към Америка…

Чикаго откри своето архитектурно биенале преди броени дни. Безплатно и отворено за аудиторията до 7-ми януари 2018г., то представя над 140 водещи архитекти и артисти от над 20 държави. Второто издание на Чикагското архитектурно биенале е част от най-мащабната изложбена платформа по рода си в рамките на Северна Америка.

С мотото „Създай нова история“ биеналето обръща поглед към въздействието на архитектурата към човека.

Чикагското биенале е културна платформа, която служи на гражданите и приветства туристи да опознаят града. Програмата включва образователни сесии, безплатни обиколки на творби на Франк Лойд Райт, както и инсталации, перформънси, беседи и филми, отправящи поглед към бъдещето на архитектурата. В продължение на четири месеца залите, галериите и дори коридорите на Чикагския културен център ще бъдат трансформирани изцяло за целите на Биеналето.

Арт директорите са оформили програмата около серия от теми, които структурират споделения интерес и практики между архитекти и артисти. Темите Изображение, Материал, Сграда и Градски Истории насочват вниманието към различните измерения на архитетурната продукция. Набляга се на произтичащото от миналото значение и на безбройните начини, по които историята е повлияла на градската среда и отделните сгради в контекста й.

Във фокуса на вниманието попада експозицията SOM: engineering X [art + architecture], представена на тазгодишното биенале. Тя показва концепциите и формите, които израстват от симбиозата между архитектура, инженерство и изкуство.

Детайлни конструктивни макети на небостъргачи в мащаб 1:500, интерактивни модели и видеа представят напредъка на архитектурната и инженерната мисъл.

Мащабът и формата са едни от основните средства, с които борави архитектурата. Изложбата демонстрира суровият, първоначален вид на сградите на SOM – скелет, който демонстрира ценността, независимо от липсата на външна обвивка.

Всичко е в геометрията.

Инженерът трябва да конструира една стълба, така че архитектът няма да има желание да я покрие. Това е валидно и за всяка една сграда – скелетът на сградата е красотата на инженерната мисъл, предизвикателство към физичните закони и игра с форма и пространство, който трябва да се изяви и подчертае.

Photos by ©designboom

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu