Skip to main content
search

КАБ с желание да подпомогне българско участие в Биенале на архитектурата

В интервю за БНТ арх. Мартин Христов – зам. председател на УС на КАБ, и арх. Ивайло Петков разказаха за желанието на Камарата на архитектите в България да подпомогне българско участие в следващото Биенале на архитектурата във Венеция. Те обясниха, че регионалната колегия София област е предвидила целия си бюджет за целта, а на общото събрание на Камарата е взето решение Централното ръководство също да отдели средства от бюджета си, както и да се заеме със задачата да организира участието. Архитектите казаха, че за избора на български павилион ще бъде стартиран открит конкурс с обществено обсъждане.
За да има национално участие в биеналето, изискването е то да бъде подкрепено от държавата чрез Министерство на културата. За да достигне въпросът до него, КАБ вече е внесла писмо към ресорното Министерство на регионалното развитие и благоустройството с предложение за участие. Отговор все още се очаква.

Архитектурно-строителна седмица отваря врати през март

Снимка: 1kam1.com

От 6-ти до 9-ти март в Интер Експо Център ще се проведе 19-тото издание на форума Архитектурно-строителна седмица. Тази година акцентът на събитието е върху жилищното, индустриалното, общественото и строителството на хотелски комплекси. Целта е да се представят предимствата и възможностите, предлагани от съвременното строително оборудване и механизация, софтуер и смарт решения, довършителните дейности, интериорните материали и технологии, модерното вертикално планиране и ландшафт.
Форумът тази година се характеризира със засилено международно участие. Продуктите си ще представят компании от България, Германия, Италия, Белгия, Англия, Полша, Китай, Румъния, Турция, Иран, Индия.

Кино “Европа Палас” се превръща в супермаркет

С позволение на Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство някогашното кино “Европа Палас” ще се превърне в супермаркет за хранителни стоки. Построено през 1938 г., киното е проект на арх. Асен Михайловски, а през 2011 г. е обявено за паметник на културата.
От сдружение “Кинопамет” настояват Столична община да назначи независима експертиза от Университета по архитектура, строителство и геодезия съвместно със Съюза на архитектите в България. Тяхното настояване е породено от притеснения, че извършваните ремонтни дейности и промени в конструкцията не са съобразени с действащите нормативни норми и пораждат риск при евентуални бъдещи силни земетресения.

Изграждат паметник в чест на засегнатите от 9/11

Снимка: archpaper.com

На мястото на Световния търговски център ще бъде издигнат паметник в чест на хилядите хора, които са засегнати от заболявания, свързани с атаките на 11-ти септември 2001 г. в Ню Йорк. Проектът е дело на архитектите Майкъл Арад и Питър Уолкър и носи името Memorial Glade. Той почита както гражданите, така и служителите, които са се разболели или починали вследствие на случилото се.
Монументът ще представлява пътека, облицована с шест гранитни плочи, сочещи към небето. Каменните монолити от 17,5 тона умишлено изглеждат износени, за да символизират силата и решителността по време на бедствия. Парчетата ще включват и части от стомана от Световния търговски център.

Интернет сайт определя архитектурни стилове чрез изкуствен интелект

Коуди Кресики създаде уебсайт, който използва изкуствен интелект, за да определи архитектурния стил на дадена къща, използвайки само снимка. Сайтът носи името Classify House и проектиран с цел да направи архитектурата по-малко мистериозна.
Кресики обясни пред Dezeen, че изкуственият интелект е програмиран да разпознава 31 различни стила, като гледа контурите и цветовете във всяка снимка и ги класифицира в поредица от числа, които след това са сравнени помежду си, за да се определи категорията, в която снимката попада. При създаването на сайта на софтуера са зададени снимки на сгради, които представляват най-изчистените версии на отделните стилове. От този момент нататък, интелектът сам се учи и подобрява способностите си за разпознаване.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu