Skip to main content
search

КСБ с нови работни срещи

През изминалата седмица ръководството на Камарата на строителите в България проведе работна среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Събитието бе част от поредица срещи между КСБ и различни политически представители. На тях се обсъждат законодателни промени за подобряване процеса на работа на строителите. Акценти на разговорите са въвеждането на адекватно ценообразуване, равностойното разпределяне на отговорността между инвеститорите, проектантите, надзора и строителите, както и разрешаване на проблема с липсата на работна ръка.

Централната баня – не спа комплекс, а музей

Снимка: sofia.media

Предстои гласуване на Столичния общински съвет за приемане на проект за разширяване на Музея на историята на София. Предвижда се той да заеме цялата площ на бившата централна баня, като помещенията на мъжкия и женския басейн ще бъдат превърнати в многофункционални зали.
Проектът беше представен от заместник-кмета на София Тодор Чобанов и проектанта арх. Станислав Константинов, които обясниха, че реновацията ще позволи провеждане на културни събития, благодарение на предвидените сценично оборудване и модулна сцена.

Инженери от цял свят обсъждат целите на ООН за устойчиво развитие

Хиляди инженери се събраха на Глобалния инженерен конгрес в Лондон под егидата на Institution of Civil Engineers /ICE/ и World Federation of Engineering Organizations /WFEO/. Цел на събитието бе да се обсъдят промените, които инженерите могат да направят, за да посрещнат целите на ООН за устойчиво развитие. Сред акцентите на срещата бяха предизвикателствата от измененията в климата, ръстът на населението, образованието в инженерната професия. Беше проведен и дебат относно технологичното развитие и последиците от това за заетостта.

Био дигитална завеса се бори с промените в климата

Снимка: NAARO

Базираната в Лондон фирма ecoLogicStudio откри широкоплощна “градска завеса”, проектирана да се бори с промените в климата. “Photo.Synth.Etica” е разработена в сътрудничество с Climate-KIC, най-видната инициатива на Европейския съюз за скоростни решения по проблемите с глобалните климатични проблеми.
Проектът, който в момента е изложен в сградата Printworks в Дъблин, поема и съхранява един килограм въглероден диоксид на ден – толкова, колкото поемат 20 големи дървета.

Спираловидно стълбище се превръща в звукозаписна инсталация

Компанията PanGenerator, занимаваща се с медийни изкуства и дизайн, публикува видео, в което показва как превръща емблематичното спираловидно стълбище в сградата на филхармонията в Шчечин в “инструмент”, който трансформира гласни звуци. Те са синхронизирани с движението на топче, което се спуска по 35-метров тракт, а серия от говорители създават илюзията, че звукът “пада” заедно с него. Постигането на синхрона между двете е осъществено чрез радио модули и инфрачервени сензори, които също се използват за светлината, която следва топчето.

Разработиха био тухли от човешка урина

Снимка: dezeen.com

Сюзън Ламбърт, студент по строително инженерство в университета в Кейптаун, създаде строителен материал, направен с човешка урина. Като алтернатива на традиционното печене на тухли, при което се отделят големи количества вредни емисии, този материал има свойството да се втвърдява на стайна температура.
За да направи тухлите, Ламбърт използва човешки отпадъци и живи бактерии. Продуктът може да бъде произведен в разнообразни размер, форма и якост.

Планират “умен” град, базиран на блокчейн технология

Снимка: dezeen.com

Криптовалутният милионер Джефри Бърнс разкри планове да превърне голям парцел от пустинята в Невада в “умен” град, базиран на блокчейн технология. Мястото, известно като Innovation Park, е в съседство на технологични гиганти като Google, Apple, Switch и Tesla. То вече е седалище на компанията Blockchains, която подкрепя бизнеси, използващи този тип технология.
Целта на проекта е създаването на град с къщи, училища и high-tech парк, както и прилагане на блокчейна за пръв път в градска среда.

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu