Skip to main content
search

КСБ с писмо до ОЛАФ

Камарата на строителите в България изпрати писмо до г-н Виле Итала, директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), в което изразява своите притеснения относно уронването на нейния престиж от българските медии. Организацията отрича обвиненията в източване на европейски фондове и подчертава добрата работа на всички институции, следящи законността на проектите. В писмото КСБ настоятелно моли за среща с г-н Итала, за да бъде изяснена “обективната истина”. Пълния текст на писмото можете да видите тук.

Кадастърът ще покрие 96% от територията на страната

Планира се до края на 2019 г. да бъдат изготвени кадастрални карти, покриващи 96 % от територията на страната, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие инж. Валентин Йовев на форум LBS – България 2018. Той уточни, че сред приоритетите в работата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър е отстраняването на явните фактически грешки, допуснати при земеразделянето, особено по трасетата на транспортната инфраструктура и бъдещите магистрали.
По време на участието си във форум “Моят град, моят дом, моят бизнес” министърът посочи, че до 4-5 години ще завърши изработването на специализирани карти като надграждаща информация на кадастралната карта. Те ще включват информация за строежи, съоръжения, сервитути, подземна и надземна инженерна инфраструктура, водни източници, трайни насаждения, подземни богатства, релеф и др.

Неясноти в правния анализ на къщата на Яворов

Снимка: БГНЕС

Столичният кмет Йорданка Фандъкова направи изявление, в което съобщи, че в поискания от общината правен анализ на къщата-музей са се появили много неясноти. Тя подчерта, че те трябва да бъдат изчистени преди продажбата на имота, за да бъде бъдещият евентуален купувач спокоен. Един от проблемите е, че съдебният спор, довел до продажбата на имота, все още не е приключил. За да е сигурно реалното придобиване на имота след заплащане, трябва ВКС да произнесе окончателното си решение. Освен това става ясно, че освен възбраната, на която се позовава настоящата продан, са вписани още две такива. Друг проблем, който анализът разкрива, е, че през годините в поредица документи има разминаване в площта на имота. Фандъкова добави, че Столична община не се е отказала от намерението си да купи и запази къщата като музей, но за да се случи това, трябва да има отговорно поведение както от страна на общината, така и на собствениците.

Небостъргач, вдъхновен от захарна тръстика

Снимка: dеzеen.com

Студио Gang разкри нов дизайн за 41-етажен небостъргач в Хавай, който е вдъхновен от традиционната за острова захарна тръстика. Проектирана като комбинация от 565 жилища и обществено пространство на партера, сградата е ориентирана с гледка към океана.  Любопитни са вертикалните колони, които се навеждат и завъртат като тръстика. Небостъргачът е част от по-голям проект на западния бряг на Оаху.

Амазон избра Ню Йорк и Арлингтън

Снимка: cnbc.com

За местоположение на новите си седалища Амазон избра Ню Йорк и Арлингтън, които ще се превърнат в едни от най-големите икономически проекти в САЩ. Вместо в една локация, компанията реши да вложи 5 милиарда долара в конструкция и инвестиции за двете места. Предвижда се във всеки от градовете да се открият по 25 000 работни места. Обявяването на избора е краят на 14-месечен конкурс, в който участваха градове от цялата страна.

Първата “Maiden tent” за бежанци е построена в Гърция

Снимка: Filipo Bolognese

“Maiden tent” е проект, имащ за цел да предостави на бежанците място, където могат да подобрят психическото си състояние. Разработен от архитектите Модроне и Оберкалмстайнър и подкрепен от Интернационалната организация за миграция на ООН, той представлява затворено публично пространство, където мигрантите ще могат да се справят с психологичната травма от войната, преследването и насилствената миграция.
Конструкцията е с алуминиева структура, покрита с материал, устойчив на вода, вятър и огън. Тя е гъвкава и със стандартни компоненти, които позволяват лесна инсталация и поддръжка.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu