Skip to main content
search

Ако все още не сте гледали неповторимите анимационни филми „Отнесена от духовете“, „Принцеса Мононоке“, „Моят съсед Тоторо“ и „Гробът на светулките“, то имате три години да го наравите. През 2022г. ще отвори врати тематичен парк, посветен на японското анимационно студио „Гибли“. Прочутите шедьоври на режисьорите Хаяо Миадзаки и Исао Такахата ще оживеят върху площ от около 2000 декара в близост до Нагоя, Япония. На същото място в префектурата Айчи през 2005 г. се провежда световното изложение под името „Мъдростта на природата“. В своя увеселителен парк Гибли също ще наблегнат на присъствието на природата като елемент, който не само прави разходката по-приятна, но спомага за реализма на пресъздадените сцени от филмите.

image: https://matadornetwork.com

Още със самото влизане в парка ще ни посрещат реплики на емблематичните сгради от филма „Подвижния замък на Хоул“ и тайнственият антиквариат от „Шепотът на сърцето“.Отвъд портите ще бъдат изградени тухлени сгради в европейски стил, често срещани в анимациите на студиото. Големият „Гибли“ център ще помещава тематични площадки за игра, галерии и киносалони. За разлика от повечето увеселителни паркове обаче, тук най-важни няма да са влакчетата и катерушките, макар да са предвидени такива. Гибли ще наблегнат на пътеките и маршрутите из природата, създавайки чрез тях типичния мистицизъм на мястото, такъв, какъвто сме свикнали да откриваме във филмите им.

image: https://wallimpex.com

Няма да липсват и гигантски глигани, паяци и всякакви чудати създания. А на който не му се чака до 2022г., може още сега да се наслади на къщата на Мей и Кусакабе от филма „Моят съсед Тоторо“, чиято реплика вече е построена на мястото, в област, наречена на едноименната гора Додоко.

image: https://wallimpex.com

Освен с великолепната си графика, фантастичните си сценарии и задълбоченото послание на всеки от филмите, Гибли се славят и като майстори на архитектурата в киното. От традиционна японска, през пост-военна и европейска, та чак до немислимо футуристична, архитектурата присъства във филмите на Гибли като един от основните протагонисти.

image: https://wallimpex.com

Студиото внимателно проучва всички епохи и детайли. Във филмите им присъстват типичната японска Едо и Шова архитектура, а също интериори от съвременната европейска архитектура. Феновете на студиото могат да се насладят на мащабната изложба „Архитектурата в анимацията“, посветена на Гибли в архитектурния музей Edo-Tokyo Open-air в Токио. Кураторът на изложбата и професор в Токийския университет Фуджимори изследва обстоятелствено архитектурата в творчеството на Гибли и засяга теми като историята между Европа и Япония, кухненските пространства, промените в ролите на половете, историята на подовете „татами“, какво означава да строиш с глина и т.н.

image: https://wallimpex.com

Освен конвенционални архитектурни сценарии, японските аниматори ни предоставят поредица от фантастични архитектурни шедьоври. Тяхното въображение изгражда замъци реещи се в небето („Лапута“), както и ходещи дворци („Подвижния замък на Хоул“). Всеки детайл е изпипан до съвършенство – машинарии, джажди и дори летящи машини. Ръчно изработените скици на студиото могат да послужат за вдъхновение на всеки архитект или просто мечтател.

image: https://wallimpex.com

Още преди идеята за увеселителния парк Гибли, големият интерес и почит към студиото са провокирали създаването на още няколко тематични места в негова чест. Нетърпеливите фенове могат да се насладят на Музея на Гибли в Митака, който посреща гости от 2001г. насам. Също така, отворен за любителите на японското студио е часовникът Гибли в Шиодом, проектиран от самия Миадзаки. Често посещавани са също архитектурния музей Edo-Tokyo Open-air в Токио, прословутата сладкарница Shirohige Cream Puff Factory, в която може да опитате сладкиш във формата на едноименния герой Тоторо, както и гората Тоторо в Саитама.

image: http://www.sending-postcards.com

Наред с атрактивните локации, истинските любители на студиото с удоволствие биха посетили и някои от местата, за които знаят, че са вдъхновили режисьорите на филмите. Островът Якушима например и мистичните му гори са послужили за отправна точка на аниматорите във филма „Принцеса Мононоке“. Други инспириращи места са термалният извор Дого Онсен в Ехиме , изобразен в „Отнесена от духовете“, пристанищният град Томонаура, послужил като идея за “Поньо от скалата край морето“, домът Харикава в Аомори, който можем да видим буквално претворен в „Ариети“ и т.н.

image: https://wallimpex.com

Дори да не успеем да посетим всички тези магични места, филмите на студио Гибли сами по себе си ни отвеждат във своите великолепни въображаеми светове от преплитаща се фантазия и реланост. Заслужава си да вникнем във всеки един от тях.

Основен източник: https://mymodernmet.com

Михаела Икономова

Архитект и любител на пътешествията, природата и дизайна за хората. Вярва, че писането за архитектурата е неделимият аналитичен елемент, който задълбочено осмисля дизайнерския процес.

Остави коментар

Close Menu