• Защо според Вас дигитализацията в строителния сектор е неизбежна необходимост?

Дигитализацията започва от най-простия етап – проектирането. За мен е много важно инженери, проектанти, архитекти, да спрат да проектират на хартия, да почнат да използват CAD софтуери поради ред причини, една от които е тази, че дава им възможност да обменят много-лесно идеите си с техните колеги, да правят промени.

Дигитализацията ще им даде възможност да излязат и на международния пазар.

  • Обръща ли се достатъчно внимание на дигитализацията в българското строително образование в момента? Какво може да се подобри?

Стандартното извинение е, че образованието в България подготвя кадрите за фундаментални науки и съответно не е необходимо да се дигитализира. Практиката обаче и в процеса на работа с чужди фирми показа, че дигитализацията е широко застъпена в чужбина. Това в България все още го няма, разбира се, има огромно желание от хората – от учители, преподаватели, да се промени. Отнема време.

Image: SketchUp

Ние много активно работим в тази сфера чрез нашата фондация, за която мога да разкажа малко по-късно „Креативни индустрии“. Даряваме софтуер за училищата, където това не може да стане и училищата, които не могат да си закупят софтуер. Ние искаме да подпомогнем тези училища и даряваме както софтуер, така и идеята ни е да започнем да обучаваме преподаватели, които да обучават съответно децата или студентите да използват този софтуер по най-добрия начин.

  • Смятате ли, че и вече опитни професионалисти трябва да се обучават на новостите в специализирания софтуер?

Софтуерите непрекъснато се обновяват, непрекъснато се подобряват, появяват се нови функционалности. Съответно професионалистите, които използват софтуерите, трябва непрекъснато да се обучават. Те трябва да се научат за новите функционалности, трябва да разберат как по-добре да вършат своята работа, дори практиката показва, че в много от софтуерите фийдбекът който се получава, обратната връзка, която се получава от професионалистите, влияе страшно много в процеса на развитие на самия софтуер. Тоест много софтуери се пишат и добавят функционалности на база на изискванията от крайните клиенти. Ние също се стремим да подобряваме квалификацията на хората, създали сме трейнинг център, в който идеята ни е да почнем да обучаваме професионалисти в сферата на CAD моделирането със SketchUp и на визуализацията с V-Ray.

Image: YouTube
  • Разкажете ни за фондация „Creative Industries“.

Фондация „Creative Industries“ е създадена с основната цел да подпомага креативните индустрии в България. От една страна с обучението на млади хора и на професионалисти в тази сфера, от друга страна се опитваме да определим какъв би бил ефектът върху икономиката в България и съответно да поемем следващите стъпки, за да облекчим този ефект. Креативни индустрии съществува преди повече от година. Направихме един успешен проект с разпространение на информация за компании от креативната индустрия в България с основната идея тези компании да получат по-широк излаз към пазара, повече хора да научат за тях.

  • Все още е практика у нас да се използват „пиратски“ версии на софтуерите за проектиране. Как според Вас този проблем може да бъде регулиран?

Има изследвания, които показват, че голяма част всъщност от така наречените „пирати“ не знаят, че използват пиратски софтуер. Ние се интересуваме от голямата част. Причините да не знаят за използването на пиратски софтуер е, че те са били заблудени или не спазват така наречения End User License Agreement или крайно потребителско споразумение и съответно неспазвайки това споразумение, те се превръщат неволно в „пирати“.

Ние се опитваме всъщност да информираме потребителите, че има такава опасност.

Опитваме се да ги ангажираме да бъдат по-отговорни, тъй като нашите потребители са в общи линии архитекти и интериорни дизайнери, проектанти, чийто труд е интелектуален продукт. Софтуерът от друга страна също е интелектуален продукт и използването на пиратски софтуер в общи линии е кражба на интелектуален продукт. Именно с такава кампания за информираност се опитваме да обърнем този тренд и все повече хора в България и в региона да почнат да използват легален софтуер и в интерес на истината се справяме доста успешно за изминалите две години.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Личности

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Brick Award 2022: Обявиха 50-те номинирани проекта
Тази година са подадени рекорден брой от почти 800 кандидатури

789 проекта от 53 държави участват в конкурса Brick Award 22. С това, десетото му издание …