Skip to main content
search

Наскоро бе взето решението външността на сградите в централните райони да подлежи на промяна. Главният архитект на София Здравко Здравков предложи фасадите на сградите са бъдат санирани в сходни цветове според района, в който се намират. Климатиците и други временно поставени обекти да бъдат премахнати, чрез което да бъде постигнат един по-подреден и културно съобразен характер на града.

Според предложението първият район, който ще претърпи промени, е ул. ”Граф Игнатиев”, а общата визия е в рамките на идните години проектът да бъде реализиран в цялата централна част на София. Тази новина открива нови възможности и провокира въображението към размишления за характера на нашата столица. Като един многопластов град, устоял на изпитанията на времето, нейният облик е сложен и разнообразен, наситен с култура и история, което подтиква нейните обитатели да си представят София в една нова светлина.

Източник: e-novinar.com

Архитектурното богатство на Европа

Разнообразното културно наследство на Европа е плод на богата история, езиково и етническо богатство. Макар и днес до голяма степен границите между държавите да са размити, всяка от тях се отличава с идентичността си и носи духа на традициите си.Тази силно изразена индивидуалност води до пъстрата среда, на която сме свидетели в наши дни.

Поглеждайки назад в нашата история, виждаме отражението на изминалите епохи чрез езика на архитектурата.

Особеностите на форми, цветове и стилове поставят основата на нашите познания и изграждат представата ни за отминалите времена. Именно тези специфики разграничават различните течения едно от друго. Като всяко друго изкуство архитектурата борави с цветове и текстури за постигане на индивидуалност и изразителност, които поставят финалните щрихи в завършеност на един цялостен градски облик.

Няколко примера за европейски градове, които по един или друг начин разказват за културното си наследство чрез сградите си, биха дали интересна перспектива за това как да подчертаем отличителните качества на нашата столица.

АМСТЕРДАМ

Източник: unsplash.com

Холандската столица е град с единствен по рода си белег. Именно наклонените къщи на Амстердам придават този запомнящ се отличителен облик на града. Преобладаващата ренесансова архитектура датира от 16ти век. Причините за вертикалното отклонението на повечето постройки са няколко. Всички сгради в града са построени върху дървени основи, които в комбинация с почвата от глина често изгниват с времето.

БУРАНО

Източник: brightbazaarblog.com

Италианската местност Бурано краси бреговете на венецианската лагуна с пъстрите си динамични цветове. Използвана в миналото като ориентир за моряците, разнообразната палитра от нюанси се отразява в смарагдовозелените канали на селището.

НОТИНГ ХИЛ

Източник: etsy.com

В сърцето на английската аристокрация се намира разкошната област Нотинг Хил. Познат на света от едноименния филм, английският квартал се откроява от останалите части на Северен Лондон. Пастелните постройки датират от 20-ти век, когато фамилните къщи се разделят на отделни части и се отдават под наем на карибски емигранти. Поради ниските цени на наемите областта става популярна дестинация за новите жители на острова, които боядисват фасадите в пъстри цветове в опит да се почувстват по- близо до корените си.

ПРАГА

Източник: emeraldwaterways.com

Фасадната обвивка на Прага наподобява отворена книга по архитектура. Историческият център на града е един от най- големите в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Поради преустройството на града през 18-ти и 19-ти век в него могат да се наблюдават готически, ренесансов, бароков и рококо стилове, като също така не отсъстват и класически, ар нуво и сгради в стил кубизъм. Тази нетипична комбинация от сгради създава неочакван, но хармоничен облик на града. Така например се вписва в Прага една Танцуваща къща.

Европейската култура е обширна и разнообразна. Всяко кътче носи със себе си великолепието на миналото и енергията на бъдещето. Как София би могла да открие пълния си потенциал пред нас?

Дълголетната история на столицата на България заслужава един облик, който да опише и разкаже нейната еволюция.

Сега е времето да помислим как ще представим София на бъдещите поколения, за да може и те да се наслаждават, да помнят и надграждат този град, чиито чар и мощ ще ехтят още поколения наред.

Основно изображение: blog.itinari.com

Остави коментар

Close Menu