Севтополис е първият и най-добре запазен тракийски град в днешна България, градът на тракийския владетел Севт ІІІ и столица на Одриската държава в края на ІV – ІІІв.пр.н.е. Съдбата му обаче го „заравя“ на дъното на язовир „Копринка“. Това се случва през 1954 г. по време на изграждането на първия мащабен комунистически проект в България, тогава носещ името язовир „Георги Димитров“. Останал извън полезрението ни за дълго време, днес отново се говори за неговото представяне, макар и не чрез директно експониране. През миналата седмица община Казанлък обяви обществена поръчка за изработка и доставка на макет на античния град. Той ще бъде част от туристическия комплекс „Светът на траките“, който ще бъде изграден в подножието на град Шипка.

В kazanlak.com четем, че „Светът на траките“ ще пресъздава максимално автентично атмосферата на начина на живот и обичаи на древните заселници в казанлъшката долина, в съчетание с модерните туристически атракции, комфорт и визуални изкуства.

Площта на Севтополис е била около 50 декара.

Макетът ще има доста по-скромни размери – в 200 кв.м ще бъдат представени североизточната част от Севтополис – неговите граници са крепостната стена на север и изток, и двете главни улици, които водят към агората. В тази част на тракийското селище се е намирал вътрешният град (цитаделата), царската резиденция и редица квартали.

Обхват на разработка на макета. | Източник: kazanlak.com

Крайният срок за подаване на заявления за участие от кандидатите е 14 август.

Условията на обществената поръчка залагат допустими материали за изработка на макета – ПВЦ, полиестерни смоли, стъклопласти, пластифициран бетон, естествен камък и керамика. Той трябва да бъде устойчив на атмосферно влияние и да издържа температурен диапазон от -40 до +50 градуса по Целзий. Офертите на кандидатите не могат да надхвърлят сумата 504 000 лв. с ДДС, като средствата са осигурени от договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма региони в растеж.

Научете повече за историята на Севтополис тук.

Каква беше дискусията за експонирането на Севтополис през годините? 

Покойният вече проф. Жеко Тилев, наш преподавател и изтъкнат професионалист, повдига преди години сериозно темата за Севтополис. През 2005 г. той създава идеен проект за реконструкция на тракийския град. Той цели да го експонира въпреки обстоятелствата, сред които е попаднал. Тъканта, залята от вода, бива показана чрез изграждане на язовирна стена, във вътрешността на която се оформя кладенец. Язовирът остава там, където е, но сърцевината му е достъпна за туризъм и нови активности.

Проект на проф. Жеко Тилев, Тилев Архитекти

Археологията е репер, който отмерва дистанцията на времето.

От нашето поколение зависи как ще градим отношението си към нея днес. Подходите, с които архитектите боравят през годините, се променят и усъвършенстват, но едно остава валидно за ценността на наследство. Неписано правило е „колкото по-старо, толкова по-ценно.“ Тук идва и значимостта на Севтополис, наричан „археологическо богатство“. Осъзнаването на тракийското селище като съществен материален белег за нашата история би довело до дискусия за възможните интерпретации за неговото експониране.

Колкото и информативен и естетически издържан да бъде един подобен макет, какво може да замени изживяването от реалното му обживяване? Има ли все още шанс Севтополис да „изплува“ над водите на язовир „Копринка“?

Вижте още: Разкриха структурата на древен град без разкопки.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

В памет на Ричард Роджърс
Носителят на Прицкер почина на 88-годишна възраст

Ричард Роджърс, световноизвестен архитект и пионер на стила хай-тек, почина този месец на …