Архитектът Жан-Пиер Лот е творец на интерактивна библиотека във Витрол, Франция. Той „опакова“ сградата с накъдрена бетонна фасада, която се разгръща над богато остъклено приземно ниво.

Проектът е не само архитектурно, но и скулптурно произведение. Идеята на сградата е да пресъздаде движение и светлина като физическа метафора за четене. Първото ниво е изцяло остъклено и отваря пространството си за посетителите. Горнатата част се състои от две нива. Тя е масивна, но и раздвижена; плътната й структура е нарушена от решетъчни отвори, които осветяват светлия интериор.

Процепите са разположени предимно по северната фасада, следвайки логиката на необходимото за библиотека на  умерено и постоянно осветление.

Остъклената основа на сградата предлага на пешеходците ясен  поглед към входа на библиотеката, нейните изложбени пространства, кафе и аудиториум. Детска секция с външна градина е разположена в близост до рецепцията.

Централна зона е отделена на „кът за приказки“ – пространство за „разкази и мечти“ над рецепцията. Интериорна стълба води към горния етаж и разпределя раздвижени коридори към различните зали. Най горното ниво включва уединени читални, които са скрити в гънките на фасадата. Цветовата гама е подчинена на бялото и нюансите на сивото, които са обогатени със свежестта на интериорна растителност.

Чрез този проект Жан-Пиер Лот насочва вниманието към значението на светлината, която прониква в структурата. Тя се променя през различните части от деня, диктувайки ритъма на дейностите. Светлина озарява долното ниво вечер и визуално издига бетонния облак към небето. През деня материалността е друга, а сенките рисуват собствената си динамика.

     

Още една любопитна бетонна структура можете да разгледате тук…

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Писта за бягане на покрива на жилищен комплекс

Нарастващата нужда от жилищно строителство в Холандия продължава да ражда интересни архите…