Архитектът Жан-Пиер Лот е творец на интерактивна библиотека във Витрол, Франция. Той „опакова“ сградата с накъдрена бетонна фасада, която се разгръща над богато остъклено приземно ниво.

Проектът е не само архитектурно, но и скулптурно произведение. Идеята на сградата е да пресъздаде движение и светлина като физическа метафора за четене. Първото ниво е изцяло остъклено и отваря пространството си за посетителите. Горнатата част се състои от две нива. Тя е масивна, но и раздвижена; плътната й структура е нарушена от решетъчни отвори, които осветяват светлия интериор.

Процепите са разположени предимно по северната фасада, следвайки логиката на необходимото за библиотека на  умерено и постоянно осветление.

Остъклената основа на сградата предлага на пешеходците ясен  поглед към входа на библиотеката, нейните изложбени пространства, кафе и аудиториум. Детска секция с външна градина е разположена в близост до рецепцията.

Централна зона е отделена на „кът за приказки“ – пространство за „разкази и мечти“ над рецепцията. Интериорна стълба води към горния етаж и разпределя раздвижени коридори към различните зали. Най горното ниво включва уединени читални, които са скрити в гънките на фасадата. Цветовата гама е подчинена на бялото и нюансите на сивото, които са обогатени със свежестта на интериорна растителност.

Чрез този проект Жан-Пиер Лот насочва вниманието към значението на светлината, която прониква в структурата. Тя се променя през различните части от деня, диктувайки ритъма на дейностите. Светлина озарява долното ниво вечер и визуално издига бетонния облак към небето. През деня материалността е друга, а сенките рисуват собствената си динамика.

     

Още една любопитна бетонна структура можете да разгледате тук…

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

В памет на Ричард Роджърс
Носителят на Прицкер почина на 88-годишна възраст

Ричард Роджърс, световноизвестен архитект и пионер на стила хай-тек, почина този месец на …