Skip to main content
search

В началото на 2018 г. все по-често се заговори за нивата на прахови частици на въздуха в столицата, които бяха притеснително превишени. Онлайн пространството се напълни със снимки на „видимия въздух“. Макар и с типичното за българина чувство за хумор, вниманието на обществеността се насочи по-сериозно към въздуха, който дишаме.

 „ОПАСНО МРЪСЕН“

Грижливо оглеждаме опаковките на храните, които купуваме, търсим упорито из супермаркетите щандовете с надписи bio и organic, четем тенденциите в здравословното хранене… а грижим ли се за въздуха, който дишаме?

Всяка крачка (в правилната посока) е от значение. Подобрявайки собствените си навици, ние пряко влияем на околната среда. Нека започнем от себе си. Колко често ходите на работа пеша или с велосипед?

Да преброим колко вредни емисии можем да спестим! Да започнем с Tracker, който преброява изминатите от нас стъпки. 200-те души в екипа на URSA в региона следят зорко крачките си, за да помогнат за доброто бъдеще на планетата.

Въздухът е за всички – нека направим това, което зависи от нас.

За замърсяването като глобален проблем

Оказва се, че сградите „консумират” почти половината от световната енергия (40% за сгради срещу  32% за транспорт и 28% за индустрията) и суровини, а строителният отрасъл създава половината от замърсяването. Това води до промени на състава на въздуха, в частност повишаване на въглеродния диоксид – основният причинител за климатичните промени. Всичко това пряко се отразява на нас самите.

Въглеродният диоксид не вреди само на атмосферата, той е и причината океаните да с 30% по-киселинни. По този начин той силно вреди на организмите, живеещи там.

Носим отговорността и привилегията да сме на върха в йерархията на живата природа, а безразсъдно нарушаваме естествения й баланс.

 Замърсяването от строителния отрасъл в цифри:

  • Той причинява 49% от емисиите на серен диоксид и 25% от емисиите на двуазотен окис;
  • Сградите са причина за 35% от емисиите на въглероден двуокис – един от основните замърсители, влияещ и върху промените в климата по целия свят;
  • Строителството изразходва 3 милиарда тона суровини всяка година. Това са почти 40% от общата глобална употреба.

За да се редуцират тези притеснителни цифри, непрекъснато се внедряват нови технологии, изграждат се специални пречиствателни съоръжения, променя се законодателството, като се въвеждат по-строг контрол и санкции срещу източниците и причинителите на замърсяване…

Снимка: vncpc.org

Как едно производство може да бъде добър пример?

В завода на URSA в Ново Место, Словения през комина излиза само и единствено пара. А нека си припомним софийските фини прахови частици…

В последните години се наблюдава следната тенденция – търсенето на минерална вата се повишава, а с това и изискванията за екологичност на топлоизолационния материал.

Строителното производство може да спестява?

50% от суровината за производство в URSA е получена от рециклиране. Друга крачка, която компанията прави, е да използва остатъчната топлина като ресурс за отопление, както и да осъществява разумно управление на отпадъците.

Нека спестяваме енергия заедно!

Топлина, сигурност и комфорт – това са и приоритетите на URSA. Компанията отдава голямо значение на високите екологични стандарти. Всички производствени процеси са оптимизирани за намаляване на възможното влияние върху околната среда до абсолютен минимум. Както добива и преработката на суровини, така и управлението на отпадъците, потреблението на енергия и емисиите са подчинени на тези мерки – задачи, които стават все по-важни в бъдеще.

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu