В началото на 2018 г. все по-често се заговори за нивата на прахови частици на въздуха в столицата, които бяха притеснително превишени. Онлайн пространството се напълни със снимки на „видимия въздух“. Макар и с типичното за българина чувство за хумор, вниманието на обществеността се насочи по-сериозно към въздуха, който дишаме.

 „ОПАСНО МРЪСЕН“

Грижливо оглеждаме опаковките на храните, които купуваме, търсим упорито из супермаркетите щандовете с надписи bio и organic, четем тенденциите в здравословното хранене… а грижим ли се за въздуха, който дишаме?

Всяка крачка (в правилната посока) е от значение. Подобрявайки собствените си навици, ние пряко влияем на околната среда. Нека започнем от себе си. Колко често ходите на работа пеша или с велосипед?

Да преброим колко вредни емисии можем да спестим! Да започнем с Tracker, който преброява изминатите от нас стъпки. 200-те души в екипа на URSA в региона следят зорко крачките си, за да помогнат за доброто бъдеще на планетата.

Въздухът е за всички – нека направим това, което зависи от нас.

За замърсяването като глобален проблем

Оказва се, че сградите „консумират” почти половината от световната енергия (40% за сгради срещу  32% за транспорт и 28% за индустрията) и суровини, а строителният отрасъл създава половината от замърсяването. Това води до промени на състава на въздуха, в частност повишаване на въглеродния диоксид – основният причинител за климатичните промени. Всичко това пряко се отразява на нас самите.

Въглеродният диоксид не вреди само на атмосферата, той е и причината океаните да с 30% по-киселинни. По този начин той силно вреди на организмите, живеещи там.

Носим отговорността и привилегията да сме на върха в йерархията на живата природа, а безразсъдно нарушаваме естествения й баланс.

 Замърсяването от строителния отрасъл в цифри:

  • Той причинява 49% от емисиите на серен диоксид и 25% от емисиите на двуазотен окис;
  • Сградите са причина за 35% от емисиите на въглероден двуокис – един от основните замърсители, влияещ и върху промените в климата по целия свят;
  • Строителството изразходва 3 милиарда тона суровини всяка година. Това са почти 40% от общата глобална употреба.

За да се редуцират тези притеснителни цифри, непрекъснато се внедряват нови технологии, изграждат се специални пречиствателни съоръжения, променя се законодателството, като се въвеждат по-строг контрол и санкции срещу източниците и причинителите на замърсяване…

Снимка: vncpc.org

Как едно производство може да бъде добър пример?

В завода на URSA в Ново Место, Словения през комина излиза само и единствено пара. А нека си припомним софийските фини прахови частици…

В последните години се наблюдава следната тенденция – търсенето на минерална вата се повишава, а с това и изискванията за екологичност на топлоизолационния материал.

Строителното производство може да спестява?

50% от суровината за производство в URSA е получена от рециклиране. Друга крачка, която компанията прави, е да използва остатъчната топлина като ресурс за отопление, както и да осъществява разумно управление на отпадъците.

Нека спестяваме енергия заедно!

Топлина, сигурност и комфорт – това са и приоритетите на URSA. Компанията отдава голямо значение на високите екологични стандарти. Всички производствени процеси са оптимизирани за намаляване на възможното влияние върху околната среда до абсолютен минимум. Както добива и преработката на суровини, така и управлението на отпадъците, потреблението на енергия и емисиите са подчинени на тези мерки – задачи, които стават все по-важни в бъдеще.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Градска среда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Арх. Павел Янев: интериорният дизайн от идеята до изпълнението
Новият уебинар на Novas Artes ще се проведе на четвърти юни

Третото събитие на Novas Artes ще се проведе следващия четвъртък, четвърти юни. След като …