На 22 май бе обявен победителят в конкурса Гугенхайм Хелзинки Дизайн – френското архитектурно бюро ’Moreau Kusunoki Architectes’. В конкурса, смятан за един от най-значимите за последните няколко години, са участвали 1751 проекта от цял свят. Журито е съставено от единадесет души, сред които основателката на Студио Ганг ( Studio Gang) – Джийн Ганг и Йошихару Тсукамото (Yoshiharu Tsukamoto).

Проектът съдържа в себе си няколко свързани помежду си павилиона, всеки от които е ориентиран спрямо устройството на града.

Студиото Moreau Kusunoki Architectes е основано през 2011 от Николас Муро и Хироко Косоноки. Преди да основе архитектурно бюро, Муро завършва в Ecole Nationale d’Architecture de Belleville в Париж и отваря първият френски офис на Кенго Кума през 2008, докато Куноноки получава образованието си в Shibaura Institute of Technology в Токио и започва своята кариера в Shigeru Ban Architects.

Според журито проектът е съобразен със ситуацията и особеностите и създава една фрагментарна хоризонтална композиция от взаимно свързани павилиони, където изкуството и обществото могат да се срещнат и да се смесят. Връзките между павилионите са добре обмислени, тъй като позволяват да бъдат използвани като галерии.

Местоположението на музея е в близост до центъра на града,а инвестицията за построяването му възлиза на 130 милиона евро с 12 100 квадратни метра площ на етаж и 4000 квадратни метра изложбена площ. Въпреки това в „Ню Йорк Таймс“ смятат, че не е сигурно как ще бъде приет проектът на основаното преди четири години френско архитектурно студио, тъй като жителите на градът са обезпокоени от цената необходима за осъществяването му.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Карина Дикова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Какво е добавена стойност разказват Хилти България

За методите на предприемаческото развитие и какви са стратегиите за успех говори екипът на…