Skip to main content
search

„Когато нямаш време за губене“ е време да гледаш късо кино. Новото събитие на Кино вечери е със специален гост Кинематограф.BG и ще проЖектира не един, а цели няколко филма, които ще тълкуват архитектурата в/на киното.

Малкото е повече?

Не мога да отрека, че Кинематограф са виновници да съм почитател на късометражните филми. Докосването до майсторството да кажеш толкова много в толкова малко време те кара да искаш още. Късото кино може да трае 3-4 минути, но да разкаже историята, от която имаш нужда. Изящният жест на добрия филм може да носи усещане, поука, въпрос, отговор, гняв, радост… Той е различен за всеки – макар и режисьорът да е влагал една мисъл, прочитите могат да бъдат стотици.

Емоцията, която ни дава късото кино, е еднократна и нагнетена – затова искаме да си я причиняваме по-често.

Кинематограф разказват за предостоящото събитие: „Насред макетите, чертежите, инструментите и разсъжденията за човешкото пространство, късото кино се намества като перпендикулярно, разноцветно и несъразмерно паве. То, обаче, няма нужда от ремонт и довършителни дейности, защото има какво да предложи на всяка публика във всеки контекст. „Кино вечерите“ в Студио „ПроЖектиране“ дават проектора си и на нас. Да, точно като да дадеш микрофона, за да прозвучи дума… Разликата е, че ние ще проЖектираме изображение, изображението на късото кино (не, не, имат звук филмите!). Дали сме убедени, че връзките между изкуствата Кино и Архитектура са неоспорими? Абсолютно! Не просто свързани, а категорично обвързани!“

Има още много неща, които искаме да ви кажем. За скрития град в града, живота на една сграда, сюрреализма на материалността, раждането на архитектурата от природата… и още. Елате, за да ги обсъдим след прожекцията.

Защото обичаме киното. А още повече обичаме архитектурата.

8/11/2018, 19:00 ч., Студио ПроЖектиране. Вход – свободен.
КЪСОТО КИНО ПРОУЧВА И ОБЖИВЯВА ПРОСТРАНСТВОТО

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu