Skip to main content
search

На 4-ти декември от 18:30 часа във фоайето на УАСГ ще се проведе следващото събитие от поредицата “Лидерите, които строят”. Темата е “Различията между учебното и реалното проектиране”, като целта отново е да се подобри връзката между образованието и реалната бизнес среда.

Гости на събитието ще бъдат инж. Георги Колчаков – управител на проектантско бюро “Бета Консулт”, проф. д-р инж. Атанас Георгиев – преподавател в УАСГ, и инж. Евтим Вангелов – управител на специализирана компания за проектиране и производство на сглобяеми стоманобетонни конструкции “ЗСК Стоманобетон” ЕАД, част от “Микс Констръкшън” ООД. Те ще споделят собствения си опит и ще засегнат въпроси, които всеки студент си задава в ежедневието.

Броят на завършилите студенти в направление архитектура, строителство и геодезия за последните 6 години намалява с близо 20%, а необходимостта от кадри с подобна насоченост се увеличава с близо 40%. Поради неподготвеността на тези кадри за реалната работна среда процента на безработица в сферата продължава да върви нагоре.

Причината за този проблем е, че връзката образование-бизнес е прекъсната.

Един от пропуските е недостатъчно развитата дискусия за това кои са добрите практики в обучението по проектиране, които помагат за професионалната реализация. Макар и да получават добри теоретични знания, бъдещите професионалисти често не са съвсем наясно как да надградят наученото в университета и кои са важните етапи от кариерното развитие след него.

“Различия между учебното и реалното проектиране” е събитието, което ще спомогне за разрушаването на тези прегради, а лекторите ще пренесат практиката в теорията, давайки съвети за по-добра подготовка и за стартиране на кариера в строителството. Акценти на срещата ще бъдат ефективната екипна работа и добрата комуникация като основни елементи в успешното проектиране; мястото на новите технологии и дигитализацията в строителството; ролята на систематичността в обучението; нуждата от промени в образованието, за да се адаптира по-добре към нуждите на реалния бизнес.

Лектори

Инж. Георги Колчаков е основател на “Бета Консулт”. Работи като проектант и технически контрол на всички обекти, проектирани в бюрото. Участва в разработките на всички значителни проекти. Автор е на 4 статии по проблемите на дисперсно влакнесто армиран бетон със стоманени нишки и на експериментално изследване на предварително напрегнати стоманобетонни дисперсно армирани греди.

Проф. д-р инж. Атанас Георгиев понастоящем води упражнения и лекционни курсове по дисциплините “Стоманобетон” и “Стоманобетонни мостове” за специалност ССС. В продължение на 9 години е проектант в Комплексен институт по проучване и проектиране “Инжпроект” – София, като четири от тях е Ръководител група “Инженерни съоръжения”. Същественото от дейността му е проектиране на “Мост-естакада за Аерогара София”, както и специализации в Германия по проектиране на едроразмерна кофражна техника във фирма “НОЕ” – Зюсен и по подпорни скелета във фирма“Пайнер”АГ – Пайне.

Инж. Евтим Вангелов е управител на “ЗСК Стоманобетон”, която е част от “Микс Констръкшън”. Компанията е водеща в строителната индустрията, като специализира  в проектирането, производството, транспортирането и монтажа на сглобяеми конструкции от обикновен и предварително напрегнат стоманобетон за изграждането на промишлени, административни, обществени и търговски сгради, логистични и сервизни центрове и инфраструктурни проекти.

Събитието е със СВОБОДЕН ВХОД. За регистрация моля посетете сайта на инициативата – www.liderite.bg или натиснете ТУК. За предстоящи събития може да следите Facebook страницата на “Лидерите, които строят”.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu