“If everything exist within the landscape, then landscape architects must learn to design everything”

Ландшафтните архитекти създават хармонично преливане на изкуството в науката. Те проектират пространства, които ангажират, но и вдъхновяват хората. Ландшафтната архитектура е изображение на човешкото състояние в заобикалящата ни среда. Терминът за първи път се среща в книгата „Ландшафтната архитектура при великите художници на Италия”, публикувана от Гилбърт Мийсън през 1828 г. Официално професионалното название се въвежда от Frederick Olmsted.

Повече за дейността на ландшафтните архитекти в наши дни може да научите на  „Седмица на ландшафтната архитектура“. Това е ежегодно мероприятие, организирано от студенти в Лесотехническия университет, и се провежда в периода 23-27 април 2018г.

Откриването ще се състои на 23 април 2018г. в АУЛА, Лесотехнически университет от 10 часа. Заедно с него ще бъде представена и книгата „Те, Рододендроните“ на Мирослав Енев. В нея се разбулват тайните на непознатите цветя с удивителна красота.  Награждаването на победителите във фотоконкурс и постер с дендрологична тематика ще се проведе от 11:30. Тогава може да се насладите и на изложбата от селектирани предложения. От 13:00 на съшия ден ще се организира и работилница за Бонсаи в оранжерията на Лесотехническия университет.

Представяне на книгата „Те, Рододендроните“ от Мирослав Енев (Снимка: ©https://www.facebook.com/events/168189850551279/)

Във вторник, 24 април, в АУЛА, Лесотехнически университет от 10:00 часа ще се проведе лекция на тема „Екологични решения за съвременната и устойчива градска среда“. Semmelrock, лидер в производството на решения за ландшафтна архитектура, не само ще постави въпросите за нарастващите екологични проблеми на днешното общество, но и ще даде отговорите как да превърнем градове си в едно по-добро място за живот. RedVertex, водеща компания в създаването на визуализации за проекти по цял свят, ще ни запознае с дейността си. След тях лектори ще бъдат VGF.

Екологични решения за съвременна и устойчива градска среда (Снимка: ©https://www.facebook.com/events/2018008755117360/)

В сграда А на Лесотехническия университет, зала 409, в сряда от 11:00 часа ще се проведе работилница „Ефективни работни процеси за ландшафтни архитекти с Vectorworks Landmark“. Регистрацията и участието са безплатни, а ръководител е ланд. арх. Стоян Начев. Целта е участниците да се запознаят със софтуера, разработен да посрещне нуждите на ландшафтните архитекти, чрез разработване на малък проект. В оранжерията от 14:00 ч. ще се организира работилница за Мини градини.

Ефективни работни процеси за ландшафтни архитекти с Vectorworks (Снимка: ©https://www.facebook.com/events/168413900539707/)

В четвъртък, 26 април, в АУЛА ще се представи информационна система на картотекираната растителност на територията на Столична община от 10ч. Лекцията „Визия за София“, представена от арх. Любо Георгиев, ще ни запознае с целите на проекта – създаване на дългосрочна стратегия за развитие на София. От 13:00 до 16:00 ще се разберем повече по темата „Площадки за игра-нормативни документи“. Cactus Lab ще ни представят „Интериорно озеленяване от бъдещето“. Те са компания, която създава и предлага продукти и услуги за по-зелена среда. Иновативната им дигитална услуга дава възможност на клиентите за лесно озеленяване на дома с няколко лесни стъпки. В лекцията „Поддръжка и премахване на дървета в градската среда“ с лектор инж. Владимир Атанасов ще се запознаем със значението на дърветата в градска среда.

Визия за София (Снимка: ©https://www.facebook.com/events/190130758456902/)

В последния ден от „Седмица на ландшафтната архитектура“ от 11 ч ще се представят проектите от конкурса „Споделено пространство“. Наградният фонд е осигурен от КАБ. Целта на проекта е да се създаде споделено пространство в паркова среда, осигуряваща възможност за работа и отдих. Журито, което ги оценява, се състои от представители на КАБ и преподавателски колектив на ЛТУ. Официалното закриване ще се проведе от 13:00 ч.

Всички инициативи са част от проекта BG05M2OP00-2.009-0034 „Подкрепа за развитието на научния капацитет в Лесотехнически университет“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Повече за „Седмица на ландшафтната архитектура“ може да откриете тук.

 

Заредете още от Траяна Цветкова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

ДЕСЕТТЕ НАЙ-УНИКАЛНИ МОСТА В СВЕТА
Първа част

Мостовете са едни от най-интересните инженерни съоръжения. Те преплитат в мащабните си раз…