Skip to main content
search

Укрепват покрива на Царските конюшни

Снимка: БТА

Започнаха дейности по укрепване на покрива на Царските конюшни след пожара преди 6 месеца. По думите на заместник-кмета на София Тодор Чобанов, цитиран от БТА – в момента се изгражда временно укрепление, което да предпази сградата в настоящите зимни условия, а на по-късен етап ще бъде обмислен план за дълготрайно реставриране. Ремонтните дейности се извършват от общината, въпреки че собствеността върху сградата е споделена с частна фирма, като причината за това е нуждата от навременни действия.

План за мястото на подземни контейнери за Зона 2 в София

Снимка: sredec-sofia.org

Столична община предлага план за разположението на подземни контейнери за битови отпадъци в Зона 2. Проектът е свързан с ремонта в района (пространството около ул. “Граф Игнатиев”, “Солунска”, “6-ти септември”, “Ген. Паренсов”, “Цар Шишман”, пл. “Славейков”, пл. “Гарибалди”, пл. “Патриарх Евтимий” и градината пред храма “Свети Седмочисленици”).
Граждани могат да подават възражения в писмен вид в деловодството на район “Средец” на ул. “Леге” 6 или на е-mail info@sredec-sofia.org, за да бъдат предадени на възложителя и изпълнителя. Срокът е 23 януари.
В четири плана са показани предложенията за различните улици в района.

ВАС отмени промените в Плана за управление на НП “Пирин”

Промените в Плана за управление на Национален парк “Пирин” бяха окончателно отменени от Върховния административен съд (ВАС). Съдът категорично заяви, че втори лифт няма да има, защото според закона може единствено да бъде извършван ремонт на съществуващи спортни съоръжения, но не и да бъдат изграждани нови такива. Това е засегнато в чл.21, т.1 от Закона за защитените територии, в чийто обхват попадат и предложените промени в плана. Допълнителен мотив е, че се изисква и екологична оценка, а такава липсва.

Завършиха най-дългия 3D принтиран пешеходен мост в света

Снимка: © Professor Xu Weiguo

Най-дългият 3D принтиран пешеходен мост в света беше официално открит в Шанхай. Той е дълъг 26,3 метра и представлява структура с форма на арка. За създаването му е използвана система за 3D принтиране на бетон. Самият мост се състои от 44 бетонни блока, а парапетите са разпределени в 68 блока. Компонентите са принтирани от комбинирани материали, които съдържат полиетиленов фибробетон, който съвпада със структурните възможности на стандартни материали.

Архитекти от ЕС обмислят да напуснат Великобритания след Брекзит

RIBA представи нов доклад, според който почти 50% от архитектите от Европейския съюз (ЕС) възнамеряват да напуснат Великобритания след Брекзит. Един от четирима архитекти, практикуващи в кралството, е от чужда страна, а 80% от тях са от ЕС. Докладът още подчертава, че от 2016-та година, когато страната гласува Брекзит, се наблюдава 46% спад в регистрираните архитекти от ЕС.  Институтът изяви притеснения, че това може сериозно да застраши архитектурния сектор, оценен на 4,8 милиарда паунда.

3D принт на улични мебели от пластмасови отпадъци

Снимка: © Stefanos Tsakiris

Базираното в Ротердам студио The New Raw откри инициативата Zero Waste Lab в Тесалоники, в която гръцки граждани могат да превърнат пластмасовите си отпадъци в градски мебели. Като част от проекта Print Your City, тя цели да създаде един кръговрат, в който наличната пластмаса може да се прилага в нови продукти, а не просто да се изхвърля. Така чрез специални роботи и съоръжения за рециклиране студиото не само опазва природата, но и създава нови удобства в градската среда.  Гражданите могат да избират от налични дизайни, както и да дават своите предложения за такива.
Студиото цели за периода на проекта да рециклира четири тона пластмаса, което грубо отговаря на отпадъците на 14 семейства в Гърция.

Проектират ново отделение за майки и деца в Конго

Снимка: White Arkitekter

White Arkitekter показа дизайна си за отделение за майки и деца към болница “Панзи” в Демократична република Конго. То ще се състои от два компонента: едноетажно крило за интензивна грижа, родилни зали и неонатално отделение, както и седем двуетажни модулни павилиона за следродилни стаи и департамент за извънболнична грижа. Отделните секции са проектирани да приемат от 8 до 16 пациенти, а стаите ще бъдат с 1 или 2 легла. Осигурени са изходи към зелени дворове, като вниманието е фокусирано върху връзката между качествения дизайн и възстановяването на пациентите.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu