Skip to main content
search

КАБ се оттегля от конкурса за пл. “Св. Неделя”

Снимка: www.sofia-agk.com

 

Камарата на архитектите отказа участието си в журито на конкурса, защото смята, че той “не отговаря на минималните изисквания за честно и обективно състезание”. Предложението й кандидатурите да бъдат отворени за всички архитекти беше отхвърлено от Столична община.

Комисия за защита на конкуренцията разреши създаването на “Фонд за устойчиви градове”

Той ще действа като финансов инструмент за регионите Юг и София, подкрепяйки проекти, подобряващи градската среда, стимулиращи икономическия растеж в регионите и допринасящи за повишаване на енергийната ефективност. Фондът ще бъде създаден от Обединена българска банка, „Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ“, „Фонд за устойчиво градско развитие“ и „Българска консултантска организация“.

150 млн. лева за ремонт на пътищa

Снимка: offnews.bg

За бюджета на Министерство на регионалното развитие и благоустройство бяха отпуснати допълнителни 150 млн. лева. Те ще бъдат насочени към ремонтно-възстановителни дейности на 480 км от републиканската пътна мрежа.

Спад в строителната продукция

След ръста през месец юли Националният статистически институт отново отчете спад на строителната продукция през месец август. Свиването се дължи главно на понижението при сградното строителство.

Стартира програма за художествени инсталации в София

Снимка: bTV

Програма “Навън”, инициирана от Столична община чрез дирекция “Култура” предвижда изграждането на художествени инсталации на площадка “Мавзолей”. В момента там се издига Бронзовата къща, а срокът за подаване на нови проекти е до 15 ноември. Повече информация можете да откриете тук.

Състоя се конференция на тема „Управление на проекти

Тя бе организирана от Българската асоциация за управление на проекти. Конференцията носеше заглавиеБъдещето на управлението на проекти – проектно лидерство, компетенции и култура. IPMA Agile сертификационен модел“. Целта й бе да обсъди създаването на единен модел за обмен на знания и международни практики.

Нов статут за Историческия музей в Габрово

Снимка: © haiduk-tourist.blogspot.com

Музеят е вече и историческа, и архитектурна недвижима културна ценност от национално значение. Това е важна крачка в опазването на архитектурното наследство, тъй като това прави сградата единствен представител на индустриалния период с такъв статут.

Foster + Partners с нови награди

Снимка: ArchDaily

След като миналата седмица архитектурното бюро на Норман Фостър получи наградата на Archiboo за най-добър сайт, тази седмица обра овациите с най-престижното британско отличие Stirling Prize за архитектура за сградата си Bloomberg HQ.

Японски робот в услуга на строителството

Снимка: androidheadlines.com

Японският институт по напреднала индустриална наука и технология създаде човекоподобен робот HRP-5P. Той може самостоятелно да извършва общи строителни задачи, като например поставяне на гипсокартон.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu