Skip to main content
search

Вълнението расте! Първите срещи са факт, а какво ще се случи можем само да се обзалагаме. Да, Световното първенство по футбол е една от най-обсъжданите теми днес. Преди седмица ви разказахме за част от стадионите, изградени или реновирани специално за форума. Чудите ли се кои са останалите?

На 15-ти юни срещата между Мароко и Иран се проведе в Санкт Петербург на стадиона „Санкт Петербург Арена“. Той носи името на града, в който се намира, но само докато тече първенството. По време на строителството, а по-късно и сред местните, той получи названията „Крестовски“, „Зенит“, „Зенит-Арена“. Проектът за изграждането му е спечелен през 2006 г. на международния конкурс за нов стадион на футболния клуб „Зенит“ от японския архитект Кишо Курокава, автор на Японския хотел в София.

Изграждане на съоръжението (Снимка: ©https://sdelanounas.ru/)

Строителството започва в края на същата година след разрушаването на стадиона „Киров“. Уникалната му архитектура не остава незабелязана – пилоните му се извисяват високо над съоръжението. Капацитетът на стадиона е 56 196 зрители. „Санкт Петербург Арена“ ще бъде домакин на срещи от полуфиналите на 10-ти юли и на мачa за третото място на 14-ти юли.

Санкт Петербург Арена (Снимка: ©https://ru.wikipedia.org)

Срещата между Португалия и Испания се проведе на 15-ти юни в Сочи на стадиона „Фищ“. Той е построен през 2013г. за Зимните олимпийски игри през 2014г. Съоръжението се намира в Адлер, в Олимпийския парк. Името си получава от планинския връх „Фищ“ в западната част на Кавказкия хребет.

Снимка: ©http://www.yugopolis.ru

Местоположението не е случайно – височината на трибуните е избирана с цел да се осигури на зрителите гледка към планината.  С промяната на проекта това остава само мечта. Капацитетът на стадиона е 45 000 зрители. Според официални източници стойността на проекта възлиза на 23,5 млрд. рубли. Съоръжението е затворено за реконструкция до 2017 г., когато отново е пуснатo в експлоатация. На „Фищ“ ще се играе осминафинала на 30-ти юни и четвъртфинала на 7-ми юли.

Фищ (Снимка: ©https://ru.wikipedia.org)

Единствено Москва може да се похвали с два стадиона, домакини на Световното първенство по футбол. В предишната статия ви представихме „Лужники“,  а днес ще ви запознаем с „Откритие Арена“. Той е стадионът на футболния клуб „Спартак“. Проектът му е разработен през 2001 г., но поради финансови затруднения до изграждане не се стига чак до 2007 г.

Строителство (Снимка: ©http://www.redwhite.ru)

Строителството  е спирано неведнъж поради редица причини. На 19-ти януари 2013 г. се решава стадионът да бъде кръстен на банката спонсор „Откритие“ – „Откритие Арена“. В официални срещи и международни турнири той носи друго име – „Спартак“. Построен е през 2014 г. и е с капацитет 45 360 зрители.  Иновативната му фасада свети в различни цветове и напомня за „Алианц Арена“ в Мюнхен. Стадионът ще бъде домакин на осминафинала на 3-ти юли.

Откритие Арена (Снимка: ©http://futbolbet.bg)

На стадион „Мордовия арена“  ще се проведат срещите между Иран и Португалия на 25-ти юни и между Панама и Тунис на 28-ми юни. Проектът е направен в съответствие със заповед за изграждане на съоръжение с капацитет от 28 000 места. Решението за вписването му в групата на домакините за Световното първенство по футбол налага увеличаването на местата до 45 000.

Снимка: ©https://ru2018.org

В основата на изграждането му стои основният символ на древните митове и легенди – слънцето. Стадионът се намира на десния бряг на река Инсар в непосредствена близост до центъра. Той е дом на ФК „Мордовия“.

Мордовия арена (Снимка: ©https://ru.wikipedia.org)

„Знам защо футболът предизвиква толкова голям интерес. Това е единственият спорт, който често се решава само от един гол, което прави така, че напрежението във футбола е по-голямо от във всеки друг спорт“ – Мартин Еймис.

Напрежението расте…Очаквайте продължение.

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu