Skip to main content
search

В света на ресторантьорството обстановката е ключов фактор, който превръща храненето в истинско преживяване. Освен вкусната храна, средата, в която тя се консумира, играе важна роля за формирането на нашето възприятие, влияе на емоциите ни и създава предпоставки за незабравими моменти. Интериорите на ресторантите оркестрират сложна хармония между естетика, функционалност и психология на пространството. Взаимодействието на цветовете в тези пространства се очертава като особено мощно средство, което остава дълго след последната хапка.

Нека навлезем в завладяващата сфера на интериорния дизайн на ресторантите и се фокусираме върху това как се използват различни цветови стратегии за създаване на отличителна атмосфера. С помощта на колекция от шест впечатляващи проекта ще направим пътешествие из пространства, в които цветът не е просто визуален елемент, а средство.

Аржентински ресторант Gran Fierro

Локация: Прага, Чехия
Архитекти: Formafatal
Площ:  390 m²
Година: 2020

Снимките може би ви напомнят на пропусната сцена от Игра на тронове. Изненадващо, няма да сте прекалено далеч от истината за вдъхновението на първия интериорен проект. Известният чешки дизайнерски колектив Formafatal предлага интересно решение. Основното вдъхновение? Огънят и въглищата.

Отговорността на архитектите от студио Formafatal е голяма поради важността на сградата, в която разработват концепцията за интериора. Тя е ситуирана в историческа сграда, принадлежаща към зона на паметници на ЮНЕСКО.

Стремежът да се използват максимално оригиналните оборудване и мебели определя посоката на дизайна, материалите и цветове в интериора.

В дизайна са включени нови елементи, които се позовават на съществуващите сурови материали, които обаче получават напълно нова функция. Експонираните стоманени греди HEB служат за основа на пейки, железните пръти оптически разделят пространството или служат като рафт за винена витрина, проектирана по протежението на цялата стена. Заварените телени мрежи служат като решетки за зелени растения и градинска ограда.

Новите бетонни блокове създават доминираща декоративна стена точно на входа на ресторанта. Тази стена става пример за един нов подход, чиято цел е да информира обществото относно вредите от добиване на въглища и тяхното горене и предлага решение да се заменят с еко въглища. Концепцията е развита от самия собственик, който започва да ги произвежда сам от растителните отпадъци от кухнята. Тази дейност е интегрирана и в самия дизайн. Стената, която се простира по дължината на ресторанта, започвайки от входа му, е съставена изцяло от кухи бетонни блокове с окачени в тях парчета дървени въглища, почти като реликва, поставена в кутия.

Интериорната схема демонстрира интересна комбинация от материали. Контрастът между използването на видим бетон и плюшена кожена тапицерия развива характер на суровост, като в същото време се стреми да бъде уютен и удобен за своите посетители. По този начин дизайнът на ресторанта поставя на фокус мисията да насърчава критичното мислене, така че всеки да може да създаде свой собствен път към подобрена и устойчива околна среда.

Кафене “Elgin” с изумрудена форма

Локация: Канбох, Индия
Интериорни дизайнери: RENESA Architecture Design Interiors Studio
Площ: 140 м²
Година: 2021

В интериора на кафе “Елджин” студио Renesa решава да приложи похватите на максимализма. Дизайнът цели да предаде усещането за хранене на открито. С функцията на бистро през деня и ресторант и винен бар през нощта, изумруденият интериор е постигнат с изцяло местни материали – вечнозеленият гранит Удайпур.

Студиото използва гранита за облицовката на стените, както и за плотовете на масите. Златните мебели в банята и кожените седалки в цвят сьомга контрастират на иначе наситения тъмнозелен цвят. Други елементи, които допринасят за атмосферата на открито, включват плетени столове и изобилие от растения пред прозорците.

При влизане в Elgin Cafe клиентите са посрещнати от естетика, която напомня уюта на дневна. Вечер това пространство се превръща в бар с а-ла-карт ресторант. Голямо значение се отдава на осигуряването на плавен преход между дневното и нощното изживяване.

Сгъваеми щори и плъзгащи се врати отделят кафенето от частната трапезария, която прелива в зелена градина. Малък вход води към винарната. Тук бутилките с вино са вградени в рафтове покрай дълъг бар, също облицован със зеления гранит. Високи табуретки заобикалят масата, за да осигурят на посетителите възможност за дегустация.

“Най-важният аспект на кафене-ресторанта е промяната на светлината и времето, докато пространството остава постоянна величина”, казва Арора.

Според дизайнерите изборът на зеления цвят “свързва всички пространства” в Elgin Cafe, създавайки усещане за единност.

Ресторант и бар Rosie and Tillie

Локация: Ню Делхи, Индия
Архитекти: RENESA Architecture Design Interiors Studio
Площ: 160 м²
Година: 2022

Водени изцяло от интересната концепция на клиентите си, архитектурното студио Renesa създава контрастираща двойственост на пространството, която преминава плавно от едната противоположност в другата. Инвеститорите на проекта, Вики Мандал и готвачът Анукрити Ананд, предлагат концепция за създаване на пространство, което да отразява двете лица на човек, които те наричат Рози и Тили. Студиото избира минималистичен подход като използва само два материала, за да постигне желания ефект на преминаване от дневно кафене с торти, кафета и напитки към пространство за нощен бар.

Тъй като пространството е недостатъчно, за да се използват физически прегради, дизайнерският екип решава да постигне ефекта на контраста и разделянето чрез умело използване на цветовата гама.

Яркооранжевият цвят на теракотните плочки се размива по сводестия таван, по мебелите и сегментите на извиващата се подова настилка. На някои места, по функционални причини, се появяват текстурирани бои. Фокусирането само върху два материала би могло да доведе до твърда монотонност на стила, но тук въздействието е едновременно дисциплинирано и спонтанно.

В пространственото решение обикновените маси маркират периферията на пространството, а в сърцето са змиевидните шушулки. Те придават драматизъм и същевременно осигуряват уединение на гостите. Комбинация от високи столчета, табуретки и дивани съставлява по-голямата част от местата за сядане. Минимално проектираният бар заема място в далечния край. Окачените рафтове създават динамична рамка около бара, като същевременно използват интелигентно вертикалното пространство.

Също толкова атрактивен е и правоъгълният прозорец, който дава възможност да се надникне в кухнята. Персонализираните контроли за регулиране на интензивността на осветлението позволяват плавен преход от ден към нощ.

Ресторант Living Bakkali

Локация: Валенсия, Испания
Интериорни дизайнери: Masquespacio
Площ: 150 m²
Година: 2021

Вдъхновени от Близкия изток, подходът на екипа от Masquespacio относно оформянето на пространствата, кара посетителите да се потопят в духа на Ориента. Гостите са изкушени и да открият какво се крие в уединените кътчета на Living Bakkali, частично разкрити чрез серия от отвори в стила на арабската архитектура.

Гостите влизат в помещението от централна зала, свързана с кухнята, която е проектирана така, че да създава усещането за разходка по улица, пълна със стари къщи. Ресторантът е с наклонени стени, подове и тавани от микроцимент в пясъчен цвят с препратка към изцяло пещерната среда – често срещани в архитектурата на Близкия изток.

Оформени в различни нюанси на пустинно кафяво и розово, извитите арки на Living Bakkali са подредени в сложни формации, които създават интимни зони за сядане в ресторанта. Използван е разпознаваемия кафяв цвят от Изтока, като са добавени и малко по-различни цветове към палитрата – като червеното, но запазвайки земното усещане. Местата за сядане също са съобразени с традициите в Близкия изток, където масите и столовете почти винаги са по-ниски. 

Ресторант Terra Al Qana

Локация: Абу Даби, Обединени арабски емирства
Архитекти: BONE
Площ: 280 m²
Година: 2023

В основната концепция при оформянето на пространството е връзката между кухнята и гостите, с което се изменя традиционното оформление на типичния ресторант. Интериорният проект е изпълнен в построена сграда, която е с триъгълна форма в план. Това представлява известно предизвикателство, което налага многократни промени в дизайна. Финалното оформление разбива пространството чрез скулптурни обеми, така че хармонично да съчетава различните по функция помещения.

Проектното предложение е озеленено с цел постигане на уединение от околните магазини и улици. Богатата палитра, включваща материали като глазирани плочки, метални панели и такива с финикови семена, определя идентичността и характера на Terra. За да допълнят смелия цвят, полупрозрачните панели от необработен стъклопласт облицоват съществуващите колони. Стъклопластът е използван и като материал за поръчковия полилей, който виси в един от ъглите на пространството.

Планът на Fabraca Studios за осветлението в ресторанта отговаря на архитектурните форми и създава драматично нощно изживяване. Всяко едно от осветителните тела е изработено по дизайн, който отговаря на цялостната концепция и усещане на интериора. Отличават се с последователни дизайнерски елементи, които се повтарят в цялото пространство, демонстрирайки различни детайли на монтажа. Този единен дизайн на осветлението подобрява цялостната атмосфера и подчертава архитектурните особености, присъстващи в пространството.

Ресторант Bun Milan

Локация: Милано, Италия
Интериорни дизайнери: Masquespacio
Площ: 140 м²
Година: 2021

Още едно интериорно решение от италианските дизайнери влиза в селекцията. Ресторантът, част от италианската верига за бургери, се намира в историческия квартал Брера. Цялостният подход на дизайнерския екип е да интегрира съществуващите елементи на пространството в цялостната естетика като избяга от характерния за ресторантите за бързо хранене индустриален тон.

“Когато видяхме съществуващите в пространството тухли и дъги, за нас беше очевидно, че ще използваме тези два елемента като отправна точка на дизайна.”
-Ана Ернандес, творчески директор на Masquespacio –

За да създаде единна естетика в пространството, Masquespacio добавя допълнителни арковидни форми със зелен и лилав цвят, някои от които са напълно независими, а други подчертават вече съществуващите арки от интериора.

Студиото използва цвят, за да раздели ясно Г-образния ресторант на зона за сервиране и зона за сядане. В зоната за сервиране е използван люляков нюанс по пода, стените и тавана. В същото време клиентите в зоната за хранене са изцяло заобиколени от зелено – от ментовозелените теракотни пейки до кръглите кожени възглавници за сядане.

Дизайнът разказва различен, но симетричен сюжет. Облицованото в лилаво помещение се отличава с арки, които осигуряват здравословно количество изолация и интимност, докато стъпалата към тях издигат местата за сядане на по-високо ниво. Седалките в меден цвят допълват лилавата ивица, създавайки цялостен облик на интериора. В друго пространство розови и зелени цветове владеят усещането със своите жизнерадостни нюанси.

Цветът и материалите в интериора, може би неочаквано за повечето хора, често надхвърлят рамките на естетиката. Те предлагат палитра от емоции и се превръщат в куратори на истории и работа с пространства и функции, които се разгръщат в стените на всяко заведение за хранене. Проектите, които разгледахме, показват как стратегиите за цветовете и умелото прилагане на материалите заедно с различните текстури, форми и осветление, оформят пространства, в които се усеща специфична аура. От ярката енергия на оживените бистра до успокояващото въздействие на интимните кафенета, от величието на луксозните зали за хранене до уюта на малките квартални ресторанти – всеки избор на цвят отразява същността на кулинарното преживяване, което поднася

Така че следващия път, когато влезете в ресторант, отделете малко време, за да се насладите не само на вкусовете в чинията си, но и на нюансите, които ви обгръщат, защото те имат силата да подсилят и издигнат симфонията на сетивата ви.

Назмие Мустафа

Архитект, който вярва, че архитектурата е форма на комуникация през времето и всеки от нас носи отговорност да продължи разговора - да запази, надгради и предаде знанията напред.

Остави коментар

Close Menu