Skip to main content
search

През предстоящия уикенд ще се проведат Европейските дни на наследството, които целят да насърчат опазването и популяризирането на културното наследство

За постигане на тази цел редица ценни сгради и паметници на културата в столицата ще отворят вратите си за посетители. В събитието са включени много емблематични обществени сгради, впечатляващи както с архитектурните си решения, така и с характерните интериори, носещи духа на времето си. В това число и голям брой държавни и обществени сгради, които остават далеч от очите на широката публика. 

Ние от екипа на Стройинфо подбрахме за Вас 8 сгради, които смятаме, че най-много си заслужава да посетите, именно заради техните ценни архитектурни качества.

Съдебната палата

бул. „Витоша“ № 2, между ул. „Алабин“, „Лавеле“ и „Позитано“ , събота (16.09 и неделя (17.09): 10.00 – 16.00 ч.

Съдебната палата е построена в периода 1929-1940 година, по проект на арх. Пенчо Койчев. Сградата внушава усещане за стабилност и респект със строгите си изчистени линии, както подобава за институция с подобно предназначение. Тя е на 8 нива, с повече от 640 помещения, 24 зали и 8 двора. През 80-те години на ХХ век на входа са поставени и двете емблематични статуи на лъвици, дело на скулптора Величко Минеков. 

В екстериор, може би, всички я виждаме достатъчно често, но вътрешността на сградата крие още по-впечатляващи преживявания. Съдебната палата има забележителен интериор, въплъщаващ духа на времето си. С богатите материали и арковидни касетирани тавани оставя всеки посетител вдъхновен. 

Повече за историята на съдебната палата, вижте тук

Концертен комплекс „България“

ул. „Георги Бенковски“ № 1, събота (16.09): 10.00 – 17.00 ч., неделя (17.09) – 12.00 – 17.00 ч.

Комплекс „България“ е една от най-впечатляващите предвоенни сгради у нас и е проектирана от колектива Станчо Белковски и Иван Данчов през 1932 г. Проектът е бил изключително сложен, поради съчетаването на няколко различни функции – хотел и концертна зала, сложната форма на парцела и необходимостта от вписване между съществуващи сгради на бул. „Цар Освободител“. 

Още тогава в нея са имплементирани технологични иновации като прозрачен покрив на ресторанта и падащи витрини на сладкарницата, тя е и първата обществена сграда с климатична инсталация, която вече не функционира, но все още може да бъде видяна в интериора.

Впоследствие комплекс “България” е сериозно ощетен от бомбардировките, но след това е възстановен. Днес, за съжаление, не функционира в цялост и дори не може да се влезе в него през главния вход, въпреки това впечатляващата концертна зала е отворена за широката публика

През 1937 г. в главната зала е монтиран най-големият орган, съществувал някога в България, днешният орган, монтиран през 1974 г. обаче също е впечатляващ. 

PS: Ако посетите сградата има шанс да се порадвате и на личен концерт от главния органист.

Военна академия „Г. С. Раковски“

бул. „Евлоги Георгиев“ № 82, събота (16.09) и неделя (17.09): 10.00 – 14.00 ч.

Военна академия „Г. С. Раковски“ е първото военно висше училище в България. Oсновната сграда на комплекса е изградена в периода 1888-1894 г., по проект на главния архитект на София Антонин Колар. Фасадата наподобява старинна крепост с присъщите за постройките в този стил арковидни прозорци и сводове. Върху корнизите на покрива са изградени архитектурни военни мотиви във формата на бойни кули. 

В нея са разположени Царските зали – в стил “късен барок”. От терасата на Царските зали се открива гледка към парка и езерото във форма на буквата „Ф” – началната буква в името на цар Фердинанд. 

Национален исторически музей

ул. „Витошко лале“ № 16, неделя (17.09): 9.30 – 19.00 ч. (касата затваря в 18.15 ч.)

Снимки: Ново архитектурно наследство

Националния исторически музей днес се помещава в Дом 1 на „Резиденция Бояна“. Този път обаче ви поощряваме да посетите музея не толкова заради изложените експонати в него, а заради впечатляващата сграда, изградена през 70-те години. Тя представлява ключов обект от последния държавен комплекс, който изпълнява представителните функции на тогавашния политически елит в страната.

Сградата, проектирана от арх. Александър Баров, се опитва да интерпретира елементи от традиционната българската архитектура, пречупена през призмата на късния модернизъм. Интересното е, че тази сграда е копирана множество пъти след това в редица представителни сгради на властта навсякъде из страната и е един от най-ценните образци на следвоенната ни архитектура. Интериорите са луксозни и впечатляващи.

Днес, за съжаление, пищните номенклатурни интериори контрастират на иначе скромния дизайн на експозициите в музея.  Затова ви приканваме този път качествата на сградата да бъдат фокуса на посещението ви. 

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

бул. „Васил Левски“ № 88, събота (16.09): 10.00 – 18.00 ч.

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е официално открита през 1953 г. като автори на проекта са арх. Иван Васильов и арх. Димитър Цолов. Това е първата сграда в България, която е проектирана за нуждите на библиотека. 

Естетическото оформление на главната фасада е направена от украинския скулптор Михайло Парашчук и е подчертана от колонада, състояща се от 12 колони в дорийски стил. Сградата е изградена на границата между два стила, а най-силната и характеристика остава нейната монументалност. 

Повече за Народната библиотека вижте тук

Президентството

бул. „Дондуков“ № 2, събота (16.09): 9.00 – 13.00 ч.

Снимка: Никола Михов за ATRIUM

Президентството е част от представителния държавен комплекс, построен за нуждите на властта през 50-те години на миналия век в стила на социалистическия реализъм. Изградена е в периода от 1954 до 1956 г., а водещ на мащабния проект е арх. Иван Данчов. 

Президентството е една от най-масивните сгради в София и заема площ от около 40 000 квадратни метра, а коридорите и са дълги около 3 километра. По правилата на сталинистката архитектура, сградата интерпретира класическите стилове и разчита на голям мащаб, симетрия и декоративност, за да покаже силата на властта. Интериорът със сигурност си заслужава да бъде посетен.

Българо-американска кредитна банка

ул. „Славянска“ № 2, вход от ул. „Бенковски“, събота (16.09): 12.00 – 16.00 ч.

На ъгъла на улиците „Славянска” и „Г. Бенковски” се намира красива и впечатляваща сграда, въплъщаваща в себе си духа на стара София и еклектиката от това време. За първи път сградата отваря врати този уикенд и със сигурност си заслужава да бъде посетена. Тя е една от най- добре запазените постройки в София през последните 110 г. и е претърпяла качествена реставрация с уважение към оригинала. 

Сградата първоначално е била предназначена за Търговско-индустриалната камара и е проектирана от от архитектурно бюро „Фингов, Ничев и Юруков“. Фасадата носи много от елементите на барока и Ренесанса, а преплитането на стиловете превръща тази сграда в един от най-характерните примери за еклектика в София.

Пластичната украса е дело на Марин Василев – един от основоположниците на българската скулптура. Негово творба е и голямата алегорична скулптурна композиция над входа от три фигури,едната от които е на Меркурий – богът на търговията.

Централен Военен клуб

бул. „Цар Освободител“ № 7, събота (16.09) и неделя (17.09): 10.00 – 16.00 ч.

Централният военен клуб е сред културните „икони“ на София. През 1895 г. се предприема нейният строеж, като сградата е проектирана от чешкия архитект Антонин Колар в неоренесансов стил, но впоследствие бива завършена от именития български архитект Никола Лазаров през 1907 г.

 Има 3 етажа, които са с разпределение, характерно за клубните сгради от края на XIX век. Централно място заема концертната зала, богато украсена с впечатляващи декоративни елементи.

Повече за военните клубове, прочетете тук

Снимка: FlyingBulgarian

Бонус: КвАРТал Фестивал 2023

Стария еврейски квартал м/у бул. „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница“ и „Васил Левски“, цял уикенд

КвАРТал Фестивал е събитие, което ви позволява да се потопите в духа на един от най-старите квартали на столицата – еврейския квартал между булевардите Дондуков, Мария Луиза, Сливница и Васил Левски.

По време на фестивала има редица събития. Ние лично (от архитектурна гледна точка) мислим да минем през Coffee Syndicate и да научим повече за архитектурното наследство в българските села, а вие можете да посетите и архитектурните обиколки на квартала.

Нашият екип ви желае приятна обиколка из архитектурните шедьоври на столицата! (А може и да се засечем някъде из тях.)

Списък с всички обекти, част от Европейски дни на наследството

Мария Радева

Бъдещ архитект, който вярва, че вдъхновение може да се намери навсякъде и във всичко, стига да можем да го видим и усетим. С интерес към различни култури, технологии и идеи, защото те обогатяват представите ни за света. Вярва, че архитектурата трябва да е комбинация от конструкция, естетика и функционалност. Тя е средство за изразяване и създава пространства, които променят и обогатяват живота на хората.

Остави коментар

Close Menu