“Tainan Spring е последният реализиран проект на нидерландското архитектурно студио MVRDV. Локацията е остров Тайван (Република Китай), годината е 2020, а проектът – част от новия генерален план за развитие и облагородяване на „Т-оста“ в град Тайван, възложен от отдела за градско развитие на града. Новата ландшафтна стратегия включва площадни пространства, градски басейн, плажове, наблюдателни кули, нова пътна инфраструктура, намаляване на трафика, интегриране на местни видове растения и озеленени площи и всичко това – в централната част на града.

Изображение: Dezeen.com

Водата – историята на времето

Водната мрежа е в основата на морската и риболовна индустрия през XVII-ти век, но през 80-те години градът сменя посоката в стратегията си за развитие и се отдалечава от потенциала на този ресурс. Показателно за това е изграждането на огромен търговски център с името China-Town Mall в сърцето на града, непосредствено до водния канал. Гигантската структура заличава историческите устои на града, но много скоро започва да източва жизнения му потенциал. Появява се и необходимостта за промяна.

Към днешна дата на негово място е изграден градски парк.

Tainan Spring е създаден в унисон с потенциала на централната градска част, с уважение към потребностите на жителите му и с усвояване на основния двигател през годините – водата. Освен пример за адекватно решение срещу запустяващите гигантски търговски съоръжения в ерата на все по-популярното онлайн пазаруване, тази намеса е доказателство за дълбок анализ на средата и респект към историческите решения и промени през годините.

Изображение: Dezeen.com

Търговският център е премахнат и старателно рециклиран.

Това прави проекта иновативен пример за устойчиво приложение на кръговата икономика. Бившият подземен паркинг е разделен на две части посредством мост, след което – „потопен“ с вода, до своеобразното образуване на градска лагуна.

Потопеният обществен площад“ се превръща в централен градски оазис, осигуряващ отдих и пространства за събиране на жителите през всички сезони. Нивото на водата е изцяло подчинено на дъждовните и сухи сезони.

Изображение: Dezeen.com

Новата „градска лагуна“ съвместява детски площадки, публични пространства и сцена за представления, заобиколени от бетонната „рамка на спомена“ за старата сграда. Освен исторически белег, тя е предпоставка за последвало развитие и облагородяване на парка с необходимите обществени и търговски функции (малки обекти за сувенири, чайни, галерии). През нощта, в унисон с известната нощна пазарна култура на Тайван, трафикът около оста се ограничава, за да позволи окупацията на пешеходците.

Важна част от проекта е частичното експониране на второто подземно ниво на бившия градски мол чрез стъклен под.

Този подход за запазване на наследството дава нови измерения на проекта и го превръща в пример за градска намеса със стратегия за „подновяване“, а не за „заличаване“. Основите на предишната сграда звучат като „съвременен римски форум“, предлагайки визуален маркер, напомнящ избора на местното управление за затваряне на пристанището в полза изграждане на търговския комплекс.

Изображение: Dezeen.com

Ключова част от стратегията на проектантско студио MVRDV е да внесат зеленината в града.

Дизайнът на градския парк не приключва с реализирането му, а е в процес на развитие, което ще отнеме около три години. Новозасадените лехи и тревни слоеве се очаква да прераснат в буйна растителност, достигайки финалната визия – градска джунгла, предлагайки на града по-зелени централни пространства, които имитират природни пейзажи от периферията на острова.

„Хората имат възможността да се къпят в озеленени останки на търговски център. Децата скоро ще плуват в руините на миналото –  и това е фантастично!, споделя Уини Маас, основател на проектантското студио MVRDV.

Изображение: Dezeen.com

Промяна в перспективите и развитие на потенциала

Проектът, заемащ 54600 кв.м площ, е разработен съвместно с местни архитекти, ландшафтни инженери, урбанисти и транспортни консултанти. Вдъхновен от историята и красотата на заобикалящата среда, разнообразието на местната флора и изцяло подчинен на водата, той се превръща в символичен акт. Наводненият стар мол – в поетична лагуна, а историческият преглед – в жест за поколенията. Представеният проект е доказателство за основната роля на архитектите като медиатор между инвеститорския интерес и обществените потребности, а второто категорично е в полза на повече град за хората и по-малко град за колите.

Научете повече за книгата Copy-Paste, дело на Уини Маас от MVRDV. 

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Деница Батева
Load More In Градска среда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Днес София отбелязва своя празник
Акценти от културния календар за тази година

На 17 септември – денят на Светите София, Вяра, Надежда и Любов, столицата ни отбелязва св…