Skip to main content
search

Тектът е подготвен от Габриела Василева – дизайнер, завършил университет по приложни науки “Ханзе” със специалност Интериорна архитектура. Основен фокус на нейните проучвания е начинът, по който пространствата влияят на човека. 

COVID-19 бе основоположникът на промените в домовете и офисите. Пандемията даде начало на понятието “home-office” в ежедневието ни. В резултат на случващото се хората по цял свят пренесоха своето работно място у дома. Границите между дом и офис бяха абсолютно размити. Десетки български компании (и не само) все още продължават да поддържат “remote” начина на работа, а все повече хора започват да предпочитат комбинацията от работа както в дома, така и в офиса. 

Какво се промени в офисния интериор, какви са новите тенденции и как се преобърнаха представите ни за работното ни място?

Източник: ArchDaily

Трансформацията на работната среда

Немного отдавна офис интериорът се оформяше в рамките на корпоративната среда без удобствата на дома, със студени и неутрални цветови комбинации. Наблюдаваше се и липса на естествени материали. 

Някои от офисите се оформяха и с т.нар офисни кубове. Те обособяваха отделните работни места, давайки предимство на личното пространство. С времето и промените в офис културата кубовете разкриха и своите недостатъци – липса на дневна светлина, разделение между отделните потребители на офисното пространство. Най-големият проблем се наблюдаваше в индустрии, в които комуникацията и обмяната на информация между служителите е неизменна част от работния процес. Това са част от причините, поради които кубовете до голяма степен влязоха завинаги в историята на дизайна и психологията на офисите.

Източник: Google Images

Ето как се преобърнаха представите: една от скоро навлезлите тенденции е все по-честото имплементиране на мека мебел в офисните пространства, както и обособяването на различни зони за отдих по подобие на дома. Такъв е, например,офисът на “Академия Еконт” в София по проект на IDEA interior design studio. Отворената концепция остава на почит, позволявайки на пространството да “диша”. Разбира се, понякога това създава проблем при лични и бизнес телефонни разговори, както и при търсенето на каквато и да е била поверителност, което всъщност може да се разгледа и като позитив за прозрачността на работната среда.

Тук преобладават меки, топли и неутрални тонове. Солидното дърво като основен и естествен материал подчертава чувството за уют в офиса. 

Източник: IDEA interior design studio

Зони за отдих: Холът в офиса

Много хора биха казали, че вниманието, което архитектите и дизайнерите отделят на зоните за отдих в пространствата става водеща тенденция напоследък. Аз бих пояснила, че този принцип вече е навлязъл като основно правило в изработването на офис интериорни и архитектурни проекти. 

Пандемията и режимът на “home office” диктуват новите правила в офисния дизайн.

“Зад кулисите” на всеки офис попадат така желаните места за отдих. Такива могат да бъдат кухня, където служителите могат да обядват, да пият кафе и да  обсъждат нови идеи. Това е пространството, което събира и сплотява служителите. Разбиранията за това, че тези пространства отнемат вниманието от работата са отдавна забравени и влизат в историята редом с офисните кубове. 

Източник: Google Images

Зони за отдих: Градина в офиса или офис в градината?

Друга характерна черта за еволюцията на офисите е теорията за интериорното озеленяване. Редици проучвания доказват, че имплементирането на биофилния дизайн в пространствата увеличава продуктивността, както и подобрява физическото и психическо състояние на потребителите му. Все повече зелените пространства стават неразделна част както от офиса, така и от дома. Тази “зелена” вълна отваря поле за иновации в психологията на работното пространство:

Дали да вкараме максимално зеленина в офиса или просто да изкараме офиса навън?

Източник: Google Images

С навлизането на пандемията тези теории бяха пресъздадени и в така наречените co-working spaces. Принос за това има и лаптопът като еволюция в технологиите. Той позволи на хората мобилност и даде възможността “remote” начинът на работа да се превърне в масова реалност. Дом за този режим на работа и пример за иновация в офисния интериор е Gallery of Second Home, за реализацията на който принос имат архитекти и дизайнери на студио Selgascano.

Източник: ArchDaily

Идеята да се имплементира биофилия присъства като основен принцип тук. Изграждането на разнообразни офисни помещения  в зависимост от естеството на работа е напълно успешна концепция и попада в графата “популярни избори” за работно място. 

Вкарването на нови концепции в офисния интериор рефлектира върху потребителите и пряко влияе върху продуктивността им. Идеите за обръщане на специално внимание към пространствата за отдих на служителите в едно работно пространство създават много позитиви за работодателите. Колко биха били ефективни иновациите от последните години в дългосрочен план, предстои да видим.

Габриела Василева

Дизайнер, завършил университет по приложни науки “Ханзе” със специалност Интериорна архитектура. Основен фокус на проучванията и е начинът, по който пространствата влияят на човека.

Остави коментар

Close Menu