Иновативен проект, плод на колаборация между интернационални дизайнерски екипи, предлага практическо решение за екстремни арктически климатични условия. Проектът е пример за това как чрез умен дизайн можем да подобрим градската среда и влиянието й върху хората.

Новата гара в град Умео, Швеция, проектирана от студиата RISE от Швеция и Rombout Frieling Lab от Холандия | Източник: Dezeen

Умео е град в северната част на североизточна Швеция. Освен като главен административен център на едноименната община, той е известен с дългогодишната си традиция за реализиране на устойчиви проекти. Управата на града е превърнала това в свой основен приоритет и мисия, чрез която да реализират по-добри условия за живот и икономическа среда на жителите на града. Едно от последните направления, в които градът се стреми да се развива, е превръщането на градския транспорт в предпочитан начин за пътуване и минимализирането на автомобилния трафик.

Швеция е една от страните с най-добра политика за устойчив градски дизайн и намаляване на автомобилния трафик в градовете. Основно направление в политиката на общините в Швеция е развитието на добра мрежа на градския транспорт. | Източник: Dezeen

Именно в този контекст общината възлага задача на проектантските формации  RISE (Швеция) и Rombout Frieling Lab (Холандия). Основната цел на задачата е да се създаде спирка за градския транспорт, която да преобръща човешките представи за градското пътуване с автобус и вътрешноградската мобилност като цяло.

Така се ражда „Гара на битието“ – място, където пътниците могат „просто да бъдат.

Креативното решение е насочено към превръщането на студеното и скучно чакане в неочаквано изживяване.

Автогарата „Станция на битието“ го превръща в момент „да бъдеш“ и „да промениш състоянието си“, преди да се отправиш към ново място, да пътуваш и да изпълняваш други дейности, казва единия от създателите.

Градът е известен със суровия си климат през зимните месеци. В този период там се наблюдават арктически климатични условия – снегонавявания, екстремно ниски температури и бурни ветрове | Източник: Wikipedia

Проектът се вписва перфектно в средата, за която е предвиден. Предвид арктическия климат на града, чакането на автобус в Умео често означава прекарване на определено време на заледен тротоар в разгара на хапеща виелица. Често пътниците прекарват това време отчаяно търсейки своя автобус или игнорирайки реалността чрез мобилния си телефон. От една страна, тези екстремни условия са фактори, които правят използването на автобуси по-малко привлекателно в този регион.

Една от идеите зад създаването на дизайна на гарата е тя да излезе от стереотипа на безлично място, на което губим време между протичането на другите активности от деня ни. | Източник: Dezeen

От друга страна, спирките по целия свят, независимо от климатичния пояс, града или държавата, са просто безлични за нас места. Времето, което прекарваме там, често се смята за “празно” и “пропиляно”. Именно с идеята да променят това, създателите на гарата решават да оформят пространство, на което всеки да се чувства комфортно просто да бъде.
В началото на разработката си те подхождат към решаването на проблема чрез социално проучване. Те провеждат серия от интервюта на хората, които активно ползват градски транспорт в града и стигат до съответните изводи. Екипът споделя, че при интервютата си много хора казват, че всъщност най-неприятният елемент е чакането на автобуса на закрито и бързото втурване към него, за да успеят да се качат на време.

Източник: Dezeen

Това предизвиква голям шок и дискомфорт за организма поради рязката смяна на температурата и нейните големи амплитудиЧрез направените от проучването изводи международният проектантски екип успява да създаде устойчив дизайнерски продукт.

Освен философски елементи, решението въплъщава и идеята за пътническия комфорт.

Висящи дървени калъпи, интерпретация на ледени “шушулки”, изваяни от извита дървесина, стават част от архитектурното решение. Те приканват пътуващия да се облегне и да се отпусне, като същевременно дават топлина и подслон. Всяка една от тях се върти, за да предпази пътника от вятъра и снегонавяванията. Шушулките осигуряват поддържането на оптимална температура и комфорт. Изградената от местна дървесина  автогарата „Гара на битието“ има енергийна ефективност, сравнима и дори по-добра от тази на  традиционните автогари, въпреки полуоткритата си структура.

Интерактивен метод за известяване на пътниците за пристигането на автобусите е имплиментиран в решението на гарата. | Източник: Dezeen

Друга интересна особеност и голямо удобство е способността на автобусната гара да „гледа“ кога един автобус ще пристигне. Умен интерактивен таван със светлинни и звукови индикатори сигнализира на пътниците, че автобусът се приближава. След реализирането на проекта се забелязва по-голям интерес на хората към използването на автогарата. Те споделят, че новаторският подход, а също и възможността да бъдат навън, като в същото време са предпазени от студа и вятъра, са основните елементи на сградата, които ги привличат.

Източник: Dezeen

Проектът е пример за това как градският дизайн и смелите иновативни подходи оказват своето влияние върху формирането на градската среда. Чрез подобни проекти ние влияем не само на града, но и на редица социо-културни феномени и дейности, за които често пъти не се замисляме.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Охлаждането на интериорите – бъдещето на вътрешния дизайн?
Едно от основните предизвикателства за бъдещето на архитектурата

Проблемът с глобалното затопляне е все по-актуална тема, що се касае до бъдещето на човече…