Skip to main content
search

От 18-ти до 23-ти април в Милано се проведе 61-вото издание на най-голямото световно изложение за дизайн и мебели Salone del Mobile. Докато повече от 2500 фирми излагат своите най-добри продукти, публика от 290 000 души следи с широко отворени очи всяко постижение на технологиите в дизайна, създава социални и бизнес контакти, следи тенденциите и чака следващото издание.

Снимка: Saverio Lombardi Vallauri

Началото през 1961-ва

През 1961-ва година италианските мебелни фабрики се обединяват около идеята да направят изложение на модерния италиански дизайн, чрез което да демонстрират пред света качествата на своята работа. Оказва се успешно решение – първото издание е посетено от 12 000 души и включва около 300 участници. Това вдига популярността на италианските производители до толкова, че износът на италиански мебели се вдига от 5 милиарда през 1960-та година до 15 милиарда само за 4 години. А днес има точно 12 фабрики, които никога не са пропускали участие на изложението, сред които имена като Gervasoni, Molteni&C и Minotti.

Изложението през 1970-та. Снимка: www.salonemilano.it

И това никак не е всичко

По същото време се организира и едно събитие извън вратите на панаирните палати, което някои намират дори за по-вълнуващо от основното – Fuorisalone, в което участват различни компании, малки и големи дизайн студия, независими артисти или известни професионалисти. Така днес стотици брандове за дизайн, мода, технологии и др. създават арт инсталации в историческо палацо в сърцето на града, в неизползвана фабрика в предградията или в съвременна обществена сграда. 

Инсталацията на Ауди. Снимка: Paolo Consaga

Какво се случи тази година?

Под стъклените куполи на Масимилиано Фуксас във Фиера Милано, както и извън тях, изложението очерта две диаметрално противоположни посоки за високия дизайн, започващи от композиции с чисти линии, земни тонове и искрени материали и достигащи до пъстри, постмодерни, провокативни изделия във всички цветове и от всякакви материали, най-вече – стъкло.

Imperfetto lab с елегантни, но строги изделия от камък, кожа и метал. Снимка: Виктория Димитрова

Съвсем в другия спектър обаче са инсталациите и шоурумите на Cassina, B&B Italia, Baxter и други. Шкафове, масички, столове, лампи, килими и декоративни предмети в най-причудливи форми и в чисти, ярки, сложни цветове. Но посланието по никакъв начин не е за несериозност или наивност. Това са предмети, които провокират прекомерно курирания стил, направени с въображение без граници.

Cassina, Baxter и Whittmann. Снимки: Виктория Димитрова

Но има нещо, което със сигурност обединява и двете направления – абстрактният скулптурен подход в композициите, който изпраща утилитарното на заден план.

Euroluce 

На тазгодишното издание на съпътсващото изложение Euroluce можеше да се види осветително тяло с форма на облак или гигантски грид от линейни тела, които светят в ритъма на електронна музика и всякакви лампи, които впечатляват както с причудливи форми, така и с нови технологии.

Euroluce. Снимки: Виктория Димитрова

Загадъчният сив небрежен павилион на ALBE, който отвън е черен лабиринт, а  отвътре е осветен само от няколко уникални лампи, сред които и осветително тяло на студио Mandalaki, което интерпретира цветовете на слънцето на хоризонта. 

Снимки: Виктория Димитрова

А в града не малко дизайн локации и шоуруми показаха обекти, които заслужаваха голям интерес. Сред тях са плочките на Патриша Уркиола и Майкъл Анастасиадис, както и лампите с гравирани абажури на St. Loius, които пречупваха светлината със симетрични геометрични форми.

Кадри от Fuorisalone. Снимки: Виктория Димитрова

Alessi събра във вътрешния двор на палацо Боромео творения от метал на няколко широкоизвестни имена като Върджил Абло, Филип Старк и Салвадор Дали. Експозицията е обгърната от блестящ сребрист плащ, който асоциира със студено пресования метал – техника, типична за град Оменя, от където произлиза известната италианска фабрика.

Conversational Objects на Върджил Абло за Алеси. Снимка: Виктория Димитрова

Южнокорейският автомобилен производител Kia направи една от най-запомнящите се инсталации на тазгодишното изложение, за да илюстира чрез нея концептуалните устои на своя бранд. Под името Opposites United в поредица от пространства се представяше техния светоглед чрез видео инсталации в зали, покрити с огледала по стените, пода и тавана, създаващи безкрайни пространства.

Снимка: www.fuorisalone.it

Каменната инсталация “Beyond the surface” 

Проектът, който спечели наградата на Fuorisalone, беше каменната инсталация на компанията на Solid Nature, създадена от OMA. Сценарият на посещението илюстрира процеса на изваждане на камък от дълбините на земята, търпението, което се иска за получаването и обработването му и уникалността на творенията на Земята. 

Снимка: Marco Cappelletti

Но паралелно с инсталациите на големите брандове, можеха да се видят прекрасно курирани изложби на керамика на местни артисти, магазини за художествени произведения, винтидж мебели, екстравагантни изложби с нетипичен избор на материали, цветове и форми…

Дизайн обединението 5vie. Снимки: Виктория Димитрова

… както и висококачествени мебели с покритие от сламки от ръж с прецизна занаятчийска изработка, видео-интерпретация на иконичните мебели на Мемфис, както и вази от венецианско стъкло на червения фон на гигантска слънцезащитна покривна обвивка.

Снимки: Виктория Димитрова

Всъщност това, което прави Salone-то толкова интересно, е кипящият котел от хора, дизайн, екстравантност, класика, разнообразие, преживяване и съвременност. Но ако го оголим от неговата привлекателност, то

изложението е една стратегия за издигане на местен дизайн до световната сцена.

Успехът му е постигнат с обединените усилия на мебелисти, дизайнери, архитекти, артисти, предприемачи, критици, журналисти, администратори и различни специалисти. Работата на всеки от тях се подсилва от желанието да правят нещо по-добре, по-красиво и по-иновативно, и да покажат на всички, че се гордеят с това.

Това дава храна за размисъл, нали? 

Снимка на корица: Saverio Lombardi Vallauri

Виктория Димитрова

Архитект и изследовател, който търси оригиналните идеи и интересните проявления на архитектурата и дизайна. Вярва, че културата е горивото на личностното развитие.

Остави коментар

Close Menu