Темата за реновиране на панелния жилищен фонд отдавна е на дневен ред в Европа. Наред с много други страни със значително количество сгради от този тип, недалечната Словакия от дълго време прави сериозни постъпления за реновирането им. Днес ще разгледаме един неголям по размери пример, който обрисува как една „кутия за живеене“ може да добие нов, съвременен облик и да удължи осезателно експлоатационната си годност.

Стратегията за реновиране на архитектите от студио GutGut е проста и ясна.

  • Ремоделиране на фасадата и добавяне на балкони

Новото фасадно оформление е изчистено, решено в бяло. Различните прозорци са деликатно разпръснати, подредени от функцията зад тях. Те разрушават статичната съществуващата мрежа на фасадата. Балконите са закачени към нея посредством метална конструкция, подсказвайки, че са нов привнесен елемент. Архитектите определят новите 30 балкона като „щедри“. С размери 2х2 м, те са достатъчни за маса с четири стола.

Източник: GutGut
  • Нова функционална организация на жилищата

Съществуващите еднакви апартаменти, неотговарящи на сегашното търсене и тенденции, са трансформирани в нови типове. От типови етажи се преминава към комбинации от различни жилищни единици.

Съществуващо разпределение партерно ниво / Съществуващо разпределение типови етажи | Източник: GutGut
Нови разпределения на жилищните етажи | Източник: GutGut
  • Създаване на нови социални пространства в партера

Добавени са леки бетонови кутии за обособяване на входното пространство и създаване на нова покрита тераса. Партерът на панелния блок е бил запълнен с малки по размер складове. Те са преорганизирани и намалени като обхват, за да се създадат нови социални пространства. Премахнати са стени, за да се отвори място за кафе, фитнес и спа с джакузи и сауна. Интегрирането на по-добри условия за живеене е съпътвано с преосмисляне на социалната интеракция. Архитектите насърчават общуването в новите зони и залагат добра основа за създаване на чувство за общност.

Ново разпределения на партера | Източник: GutGut
  • Добавяне на надстройка

Това е нов девети етаж, който не се набива на очи от човешки хоризонт. Два пентхауса с по четири спални формират лофт пространства с видима в интериора метална конструкция. Архитектурното решение „закача“ пристройката към съществуващия обем като игра на тетрис. Резултатът – сякаш този етаж винаги е бил там.


Вижте какво още разказват архитектите от GutGut за проекта. Източник: Vimeo

Панелната сграда преди и след реновацията. | Източник: GutGut

Какво да правим с панелките у нас?

В България има около 19 000 сгради, в които са разположени над 900 000 жилища, обитавани от над 1,7 млн. българи, изградени по панелни технологии. (Източник: dnes.bg) Задоволяването на необходимостта от жилище на стотици хиляди семейства довежда до масово строителство на сгради, които впоследствие се оказват с ниска енергийна ефективност и в общия случай остаряват грозно.

Арх. Адам Гебриан споделя, че след падането на комунизма почти автоматичната реакция е била „Нека разрушим всички панелни сгради!“ Но това не е съвсем реалистичен сценарии. Първо, е икономически невъзможно поради техния огромен обхват, и второ, разрушаването им е скъпо и би генерирало невъобразимо количество отпадък.

Затова идва време да преосмислим, оценим и подобрим състоянието на панелките.

Още много са вдъхновяващите проекти, които ни напомнят, че те могат да заживеят нов живот като достоен елемент на градската среда. „Оцветяването на фасадата“ и полагането на стиропор не е достатъчно, за да се подсигурим за бъдещето. Едно цялостно саниране включва оголване на конструкцията и подменяне на всички инсталации. А сред възможните намеси, които могат да направят панелните сгради предпочитани от потребителя, са увеличаване на жилищната площ чрез балкони, преосмисляне и прекрояване на функционалната организация, добре обмислено фасадно решение, въвеждане на нови функции…

Панелката не е само комбинация от конструктивни елементи, коефициент на топлопроводност и скучно повтаряне на даден модул. Тя е жив организъм – със всички достойнства и недостатъци, с всички хора и разбирания. Апартаментите, със всички свои отличителни черти, са пряко действащо лице в ежедневието ни.

Панелките са дом за много от нас.

Много хора казват, че този тип сгради нямат бъдеще. Всъщност имат. Но имат нужда и от инвестиции, цялостна концепция за обновяване и творчески размах… и от втори шанс.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Мрежи от независими пространства: Токио
Интервю с Иван Бонев, архитект и изследовател

Срещам се с арх. Иван Бонев в парка Заимов, където се разполага неговата изключително любо…