Skip to main content
search

Еднофамилната жилищна сграда е една от най-предизвикателните типологии в архитектурата. Тя винаги е била поле за изява на индивидуализма на архитекта и на неговото експериментално мислене, но съобразявайки и нуждите на конкретния обитател и локация. Частната къща „Ямача“ в Хасково, проектирана от I/O аrchitects, е пример за проект, който умело комбинира в себе си тези ключови компоненти. Името на сградата споделя това на парка в съседство “Ямача”, означаващо “на хълма” – там, където е построена. Проектът успешно превъплъщава максимата “съчетание на визия и функционалност”, създавайки хармония между околната среда и уединението на отделния човек.

Симбиотична Г-образна форма

Сградата е дефинирана от два обема с различна височина, които се вписват хармонично в топографията на терена, като оформят Г-образно планово разположение. Сливането на по-ниския обем с двуетажния такъв създава непринудено усещане за интеграция с околната среда. Формата, от своя страна, създава уединен вътрешен двор, насочен към парка и загърбващ градската тъкан.

Самата сграда се явява като граница, която ясно изразява контраста между общо и частно, публично и интимно.

Един от важните елементи за постигане на единството между изградена и природна среда се явява зеленият покрив, който прави разграничаването среда-архитектура почти незабележимо.

Флуидни зони и планово разпределение

Планът на къщата е умело структуриран с поредица от флуидни зони, предоставящи възможност едновременно за уединение и участие в семейния живот. Това се постига чрез поддържане на визуални връзки между различните зони и използване на свободностоящи елементи за разделяне на пространството. Умело са оформени непрекъснати гледки по дългите фасади на къщата, като по този начин тя се свързва интериорно, но същевременно с това и с външната среда.

Екстериор и интериор: визия и материали

Местният вулканичен туф, използван за фасадата на сградата, ѝ придава особена идентичност като засилва и дълбоката връзка с локацията. Откъм улицата материалът приветства гостите, докато големите остъклени панели към вътрешния двор отварят изглед към градския парк.

Вътрешното пространство на къщата е проектирано с фокус върху комфорта и спокойствието на жителите. Просторни стаи, изпълнени с цветове в бежова тоналност и минималистичен дизайн, създават уютна обстановка. Големите прозорци осигуряват изглед към природата и позволяват на светлината да проникне във всеки ъгъл. Височината на тавана е използвана стратегически, създавайки открити зони за социални събирания с голяма светла височина и по-интимни пространства с по-ниска такава. Този дизайн подчертава идеята за единство дори когато всеки член на семейството се наслаждава на своето лично пространство.

Дървото, както в екстериора, така и в интериора, играе главна роля – като носеща конструкция и декоративен елемент. Гредите на скатния покрив изглеждат така сякаш имитират клоните на дърво, което придава усещане за единство.

Осветление

Ландшафтното и интериорно осветление има съществена роля в оформянето на финалния резултат. Закачливо светлинно изживяване добавя завършеност и акцентира върху детайлите, като подчертава визията на архитектите.

Частната къща “Ямача” в Хасково е плод на интелигентно съчетание между традиционни и съвременни архитектурни методи. Домът представлява поетична архитектурна симбиоза, където функционалността и визията не са просто съседи, а тясно свързани елементи, създаващи пространство, обогатено от природата и хармонията. С този проект, студио I/O не само създава дом, но и свързва хората с околната среда, предоставяйки им пространство, което е уютно жилище, и източник на вдъхновение. Къща “Ямача” става символ на това, че архитектурата може да бъде повече от просто строителство – тя може да бъде изкуство, обединяващо природата и хората в едно.

Снимки: Асен Емилов

Назмие Мустафа

Архитект, който вярва, че архитектурата е форма на комуникация през времето и всеки от нас носи отговорност да продължи разговора - да запази и предаде знанията напред.

Остави коментар

Close Menu