Skip to main content
search

Днес всеки от нас иска домът му да отговаря на два основни критерия – да бъде функционален и естетически издържан. Нуждите на ползвателите вече не се задоволяват само с готовите решения. Поръчковите мебели стават все по-търсени, тъй като те предоставят по-удобни решения в нашето жилище. А как да съгласуваме всичко това и с наличния бюджет? Можем да постигнем това лесно с помощта на шперплата. Нека видим защо…

Photo: birkwoodscotland.com

Шперплатът е слоеста естествена дървесина, характерна с висока издръжливост

Шперплатът е слоеста естествена дървесина, която се получава от три или повече листове развиван фурнир. Специфичната технология зад неговото производство му дава висока издръжливост – пластовете се залепват перпендикулярно един на друг. Така нишките на дървото (така наречения фладер) образуват своеобразна решетка, което прави огъването му изключително трудно.

Листовете се залепват един за друг с импрегнирана с фенолова смола хартия под въздействието на налягане и висока температура. Това придава на материала и допълнителна влагоустойчивост. За да се защитят, кантовете му се обработват със силиконова боя.

Какви са предимствата на слоестия материал?

Интериор на жилищна сграда, изцяло завършен с шперплат. | Dezeen | Youhei Sasakura

Слоестият състав на шперплата му придава качества, правещи го подходящ за широко приложение в съвременната архитектура, строителство и дизайн. Във водоустойчивата си версия той се използва дори и в кофражни системи. Негови характерни черти са:

  • висока механична издръжливост;
  • влагоустойчивост и устойчивост на триене;
  • устойчивост на подуване;
  • подходящ за многократна употреба;
  • позволяващ лесно почистване.

Красотата на материала се крие в естествения му произход

Photo: The Contemporist | Rory Gardiner

Фурнирът, основната съставна част на шперплата, се произвежда чрез рязане или развиване на дървесен труп. Това го прави материал с естетическите качества на естествената дървесина. Допълнителната му обработка с байц (разтвор от боя, киселина, основа или метална сол) може да му придаде и различен цветови оттенък, с който да пасне на всеки интериор.

В какви решения може да бъде приложен шперплатът?

Семпъл дизайн и функционална форма, отразяваща структурата на материала. | Image: Pinterest

Със или без допълнителна обработка, той може да се превърне в добро решение за мебелни врати, повърхности, корпуси и дори ламперии. Комбиниран с подходящите материали, той може да изиграе роля в създаването на истински характерен интериор. Повечето дизайнери биха ви посъветвали това да са бои в семпли, светли тонове, тъмни плочи, ламарина от неръждавейка и прахово боядисан метал.

Най-големите тънкости, които трябва да бъдат съобразени, са детайлите на сглобките, обработката на страниците на материала, посоката на фурнира и изпълнението в синхрон с цялостната идея на пространството. Необмислените решения често могат да изглеждат непохватни или некачествени.

А колко ще ни струва?

Най-големите тънкости са детайлите на сглобките. | Photo: childrenshouse.co.za

Шперплатът се явява добра комбинация между два други вида популярни материали за мебелно производство – ламинирано ПДЧ и фурнирован MDF. Ценовият му диапазон е по-близък до този на първия материал, който обикновено се използва за обзавеждане от по-нисък клас. Едновременно с това обаче визията му на естествено дърво го приближава към масивната дървесина или MDF плоскостите, покрити с висококачествен фурнир. Това го прави идеалното решение за изпълнението на дизайнерска идея, съобразена с ограничен бюджет.

Не се страхувайте да експериментирате. Почерпете вдъхновение от примерите, които ви представихме, открийте подходящия дизайнер и създайте вашето индивидуално решение, което задоволява не само функционалните изисквания, но и оформя дом със съвременна визия. Не е трудно – трябват ви само бели стени, хубава настилка, качествени детайли и малко шперплат.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu