Skip to main content
search

През изминалата седмица гост на Академия Лидерите беше екипът на Евромаркет Груп. Темата, която засегнаха,  беше  “Координация на бизнес процесите. Истинската история на проект за 1 000 000 лв.”

Представянето започна с кратка презентация за структурата и дейностите на компанията от Елена Пенчева – специалист човешки ресурси. Тя сподели, че Евромаркет Груп е утвърден представител на световни производители на техника в България и е в бранша от 26 години. Обсъдени бяха бизнес моделът и дейностите на фирмата в различни направления. Основно вниманието бе насочено към направлението „Кънстракшън”. Продуктовото портфолио в тази насока представляваше голям интерес за участниците и презентирането му се превърна в интересен дебат между всички присъстващи. Преди да се премине към следващата част екипът на Евромаркет Груп раздаде индивидуални подаръци на участниците –  тениски с логото на компанията и цвета на техния отбор. Още по време на срещата те се превърнаха в екипни униформи.

Основната презентация беше представена от Ивайло Радев – изпълнителен директор на „Евромаркет Кънстракшън”, Антон Радев – финансов мениджър, и Стойо Чакъров – продуктов мениджър в направление „Кънстракшън”. Екипът сподели един специфичен случай от тяхната дългогодишна практика. Бяха изследвани всички стъпки и действия, предприети от компанията, докато се достигне до подписването на договор за покупко-продажба с клиента, както и взаимоотношенията им след това. Интересното беше, че фирмата разкри пред участниците всички тънкости в тази насока, като подробно изследва дори най-дребните детайли, повлияващи на финалния резултат при подобни сделки от високо ниво.

Почти цялата лекция беше водена под формата на комуникация между презентиращите и участниците. Това направи темата още по-разбираема и спомогна за създаването на позитивна атмосфера. Екипът на Евромаркет Груп не пропусна да разясни всички специфични въпроси, които публиката задаваше по време на цялото представяне. В тази връзка един от най-важните съвети, отправен от Ивайло Радев беше:

„Правилните въпроси водят към правилните отговори.”

Казусът към участниците беше да продължат комуникацията с представената компания, към която Евромаркет Груп трябва да направи ново предложение за закупуване на челен товарач. Задачата им беше да изпълнят подробно всички стъпки, представени от екипа, като най-важна беше правилната комуникация с фирмата. Решението на казуса напомняше на ролева игра. Екипите влязоха в ролята на специалистите от Евромаркет Груп, а те, от своя страна, представляваха компанията-поръчител, производителя и логистичната компания. Участниците трябваше да комуникират с тях през цялата седмица, задавайки им въпроси, които да улеснят тяхната работа и да ги доведат до правилните решения – точно, каквато е процедурата в реална бизнес среда. Срещата завърши с покана на към участниците да посетят базата на компанията.

В петък, на 11.05 беше посещението на базата. То се превърна в едно вълнуващо изживяване за всички. Екипите имаха възможността да видят отблизо земекопната и товарачна техника, да научат специфики за нейната работа, логистика, монтаж и още много интересни подробности.

Работата на техниката беше демонстрирана от операторите, а след това участниците имаха възможността и сами да я изпробват.

Посещението продължи към сервиза, където те се запознаха отблизо със специфични елементи на машините и тяхната функция в цялостната система. Комуникацията с фирмата поръчител продължи през цялата седмица, а на 16.05 беше представянето на казуса. Презентирането на решението премина под формата на реална бизнес среща с клиента. Екипът на Евромаркет Груп, начело с Ивайло Радев, представляваха купувача, а участниците – тях. Ролевата игра продължи, а така отборите имаха възможността да се потопят в работната обстановка на компанията. Офертите бяха подготвени на база задаваните въпроси през седмицата, а на срещата екипите трябваше да докажат уменията си на добри търговци.

Обратната връзка от страна на Евромаркет Груп беше положителна. Те отбелязаха, че всички отбори са се представили на много добро ниво. Беше демонстрирано добро познаване на клиента и представяне на точния продукт. Гостите отбелязаха една малка неяснота при всички – изборът на правилната кофа. Екипът обясни, че това изисква много добро познаване на детайлни технически спецификации и поради тази причина не представлява негатив за участниците. След това се премина към обсъждане на работата на отделните отбори. Бяха отличени няколко от тях, които успяха да се представят по-убедително по време на бизнес срещата. За индивидуалното си представяне част от участниците получиха и подаръци под формата на раници с логото на Евромаркет Груп. Отборът победител и наградата за него ще разберем съвсем скоро. Въпросите продължиха и след края на обратната връзка. Ивайло Радев даде на участниците важни съвети за подобряване на търговските умения:

“Най-важната стъпка за постигане на успех е правилната аргументация.”

Той коментира и важната роля на лидера в подобни търговски взаимоотношения, които касаят дълга подготовка за продажбата на един продукт с висока стойност. Лидерът трябва да понесе цялата отговорност при загубата, защото това засяга целия труд на неговите служители. Финалният, но може би най-важен съвет беше: „Важното е да знаете какво искате и да преследвате целите си. Ако не знаете какво искате, никога няма да станете добри професионалисти.”

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu