Skip to main content
search

Архитектура: Балмер Инженеринг ООД
Конструкция: Балмер Инженеринг ООД
Инвеститор: Ред Касел ЕООД
Изпълнител: Станилов ЕООД
Фасадно оформление: Austrotherm Bulgaria
Местоположение: кв. „Лозенец“, гр. София
Година: 2014 г.
Награда: „Сграда на годината“ 2014 г. – специална награда за сграда със запазена културна инфраструктура

“MAGIC CASTLE” е семеен 3-звезден бутиков хотел, който е построен през 2014 г. около къщата на най-известния български илюзионист.

КОЙ Е МИСТЕР СЕНКО?

Неговото истинско име е Евстати Христов Карайончев. Роден през 1905 г. в гр. Враца, от малък остава сирак и е принуден сам да изкарва прехраната си. Първият му досег с тайните на илюзията е съвсем рано, когато става асистент на гастролиращ френски илюзионист. Неговият първи учител му завещава една от тайните си. С нея Мистериозния Сенко започва първите си представления, към които постепенно добавя измислени от себе си илюзии. Постепенно създава цялостен спектакъл, в който представя над 20 илюзии и 40 фокуса. Трупата му наброява десет души. Някои от най-известните му илюзии са “Електрическият стол”, “Разрязване на жена с циркулярен трион” и “Сваляне на главата”. За последната илюзия той получава специалната награда на Американската асоциация на илюзионистите и по изрично настояване я показва в Холивуд пред най-големите звезди на американското кино.

Къщата му се намира в една от най-комуникативните части на кв. „Лозенец“ – на няколко минути от Park center Sofia, Южния парк и Националния дворец на културата. В оригиналния си вид тя е създадена в средата на ХХ-ти век от арх. Васильов – съавтор на Националната библиотека „Св св. Кирил и Методий“, преизграждането на църквата „Св. Неделя“ след най-тежкия терористичен атентат в България през 1925 г. и много други.

ТРАНСФОРМАЦИЯТА

През 1989 год. Антраник Арабаджиян (по-известен като Астор) купува имота на бул. „Черни връх“. Още тогава той има идеята да запази историческата стойност на къщата и да развие нейната функция и обемно-пространствено решение. Целта на проекта е да осигури културна алтернатива за почивка и развлечение на български и чуждестранни гости, както и да създаде условия за обучение и развитие на професионалисти и любители на илюзионното изкуство в България.

Величествената осанка на сградата приютява тайнството, което витае около мястото.

Астор умишлено „удвоява“ къщата на учителя си, но едновременно с това интегрира важни елементи от оригиналната структура. Реконструкцията е дело на арх. Станислав Константинов. Запазени са масивните тъмни греди, видими на тавана, както и витата стълба, която води към втория етаж. Трансформацията има за цел да създаде втори в света Магически замък след този в Холивуд.

Снимка: magiccastle.bg

АРХИТЕКТУРА

„MAGIC CASTLE” е четириетажна сграда, увенчана с алпийски покрив, строги и хармонични линии. Кафене-музей “Сенко” разкрива богатото си остъкляване откъм бул.  „Черни Връх“. То интегрира в себе си оригиналните колони. Главният вход, фоайето и първият етаж също разкриват запазени и реставрирани части от къщата на Сенко. Там са разположени музейна и библиотечна част, посветени на историята на българските магове и историята на самия Астор.

Конструкцията на сградата е скелетно-гредова, външните ограждащи стени са зидове от 25см решетъчна тухла с 10см стиродур за топлоизолация. Вътрешните преградни стени са двоен гипскартон с шумоизолационнa мембрана. Покривът на сградата е комбинация от скатни части и плосък покрив, като скатните части са покрити с цинкова обшивка.

 ФАСАДАТА

Фасадното оформление създава цялостния облик на магичния замък. Разнообразната гама от фасадни профили на Austrotherm Bulgaria е удовлетворила изискванията на проекта, който интерпретира нуждите на съвременния град във вид на луксозен хотел.

Трансформацията на цялостния облик е в духа на оригиналната къща на Мистер Сенко. Фасадата е увенчана с профили за рамкиране на врати и прозорци, подпрозоречни и обкантващи профили, корнизи, ключови камъни и рустикални камъни.

Фасадните профили Austrotherm са изработени от експандиран полистирен (EPS) с високи якостни характеристики и са покрити с еластична защитна обмазка. Благодарение на тази изключително устойчива на всякакви атмосферни влияния шпакловка, те не се нуждаят от специална обработка.

Здрави, гъвкави и лесни за обработка, фасадните профили предлагат неограничени възможности за индивидуално оформление на всяка фасада.

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu