Архитектура: Балмер Инженеринг ООД
Конструкция: Балмер Инженеринг ООД
Инвеститор: Ред Касел ЕООД
Изпълнител: Станилов ЕООД
Фасадно оформление: Austrotherm Bulgaria
Местоположение: кв. „Лозенец“, гр. София
Година: 2014 г.
Награда: „Сграда на годината“ 2014 г. – специална награда за сграда със запазена културна инфраструктура

“MAGIC CASTLE” е семеен 3-звезден бутиков хотел, който е построен през 2014 г. около къщата на най-известния български илюзионист.

КОЙ Е МИСТЕР СЕНКО?

Неговото истинско име е Евстати Христов Карайончев. Роден през 1905 г. в гр. Враца, от малък остава сирак и е принуден сам да изкарва прехраната си. Първият му досег с тайните на илюзията е съвсем рано, когато става асистент на гастролиращ френски илюзионист. Неговият първи учител му завещава една от тайните си. С нея Мистериозния Сенко започва първите си представления, към които постепенно добавя измислени от себе си илюзии. Постепенно създава цялостен спектакъл, в който представя над 20 илюзии и 40 фокуса. Трупата му наброява десет души. Някои от най-известните му илюзии са „Електрическият стол“, „Разрязване на жена с циркулярен трион“ и „Сваляне на главата“. За последната илюзия той получава специалната награда на Американската асоциация на илюзионистите и по изрично настояване я показва в Холивуд пред най-големите звезди на американското кино.

Къщата му се намира в една от най-комуникативните части на кв. „Лозенец“ – на няколко минути от Park center Sofia, Южния парк и Националния дворец на културата. В оригиналния си вид тя е създадена в средата на ХХ-ти век от арх. Васильов – съавтор на Националната библиотека „Св св. Кирил и Методий“, преизграждането на църквата „Св. Неделя“ след най-тежкия терористичен атентат в България през 1925 г. и много други.

ТРАНСФОРМАЦИЯТА

През 1989 год. Антраник Арабаджиян (по-известен като Астор) купува имота на бул. „Черни връх“. Още тогава той има идеята да запази историческата стойност на къщата и да развие нейната функция и обемно-пространствено решение. Целта на проекта е да осигури културна алтернатива за почивка и развлечение на български и чуждестранни гости, както и да създаде условия за обучение и развитие на професионалисти и любители на илюзионното изкуство в България.

Величествената осанка на сградата приютява тайнството, което витае около мястото.

Астор умишлено „удвоява“ къщата на учителя си, но едновременно с това интегрира важни елементи от оригиналната структура. Реконструкцията е дело на арх. Станислав Константинов. Запазени са масивните тъмни греди, видими на тавана, както и витата стълба, която води към втория етаж. Трансформацията има за цел да създаде втори в света Магически замък след този в Холивуд.

Снимка: magiccastle.bg

АРХИТЕКТУРА

„MAGIC CASTLE” е четириетажна сграда, увенчана с алпийски покрив, строги и хармонични линии. Кафене-музей “Сенко” разкрива богатото си остъкляване откъм бул.  „Черни Връх“. То интегрира в себе си оригиналните колони. Главният вход, фоайето и първият етаж също разкриват запазени и реставрирани части от къщата на Сенко. Там са разположени музейна и библиотечна част, посветени на историята на българските магове и историята на самия Астор.

Конструкцията на сградата е скелетно-гредова, външните ограждащи стени са зидове от 25см решетъчна тухла с 10см стиродур за топлоизолация. Вътрешните преградни стени са двоен гипскартон с шумоизолационнa мембрана. Покривът на сградата е комбинация от скатни части и плосък покрив, като скатните части са покрити с цинкова обшивка.

 ФАСАДАТА

Фасадното оформление създава цялостния облик на магичния замък. Разнообразната гама от фасадни профили на Austrotherm Bulgaria е удовлетворила изискванията на проекта, който интерпретира нуждите на съвременния град във вид на луксозен хотел.

Трансформацията на цялостния облик е в духа на оригиналната къща на Мистер Сенко. Фасадата е увенчана с профили за рамкиране на врати и прозорци, подпрозоречни и обкантващи профили, корнизи, ключови камъни и рустикални камъни.

Фасадните профили Austrotherm са изработени от експандиран полистирен (EPS) с високи якостни характеристики и са покрити с еластична защитна обмазка. Благодарение на тази изключително устойчива на всякакви атмосферни влияния шпакловка, те не се нуждаят от специална обработка.

Здрави, гъвкави и лесни за обработка, фасадните профили предлагат неограничени възможности за индивидуално оформление на всяка фасада.

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Бараж Груп ЕООД

„Бараж Груп“ ЕООД е строителна компания, създадена през 2011г., която е специализирана в р…