Skip to main content
search

Тентовите конструкции се състоят от специална текстилна мембрана, окачена и опъната на поддържаща и стабилизираща я конструкция. Характеризират се с висока якост, позволяваща им да покриват големи пространства. Работят само на опън, а поради малката си дебелина, усилията натиск и огъване трябва да бъдат елиминирани.

Конструкцията, поддържаща текстилната мембрана, е от стоманен, дървен рамков скелет или от пилони. Текстилните мембрани се състоят от текстилни материали и различни покрития с цел да се постигне въздухонепроницаемост и защита от атмосферни влияния. За среден слой се използват полиестерни нишки (PES) или стъклени нишни (fiberglass).  Покритията са от PVC, PTFE и Si. Мембраните, покрити с PVC полиестерни влакна, имат по-голяма лекота при фабрично производство и монтаж, по-ниска цена и дълготрайност около 10 години. PTFE покритите мембрани от стъклени влакна имат по-голяма устойчивост на атмосферни въздействия и срок на експлоатация около 30 години.

Тентовите конструкции се използват за покриване на спортни съоръжения, хангари, търговски площи, козирки и др.

Вдъхновени са от жилищата на номадите в пустинята Сахара, Саудитска Арабия и Иран.

Конструират се според принципите, използвани по време на Римската империя. Още от римския период до средата на 20-ти век поради ниското търсене и липсата на производители на кабели, платна и връзки, способни да се противопоставят на създадените сили, има малко технологични постижения. Едва след Индустриалната революция новите технологии успяват да отговорят на нуждите на тази конструктивна система. Това се постига благодарение на система от стоманени кабели и мембрани с висока степен на здравина, със слоеве от водоустойчиви покрития, осигуряващи защита срещу ултравиолетови лъчи, огън и позволяващи по-голяма или по-малко прозрачност.

Подобен напредък е постигнат благодарение на физико-структурните проучвания на немския архитект и инженер Фрай Ото, който от 50-те години на миналия век провежда първите научни изследвания. През 1957 г. той основава Център за развитие на леките конструкции в Берлин. Седем години по-късно, през 1964 г. създава „Институт за леки конструкции“ в университета в Щутгарт, Германия.

Фрай Ото Снимка: www.ka6tata.com

Фрай Ото е известен с интензивната си научноизследователска работа и е удостоен с медала на „Royal Riba“ през 2006 и наградата „Pritzker“ през 2015 г. Той е създател на първата подробна книга за структури, работещи на опън – “Das Hangende Dach” (1958 г.) Известен е с покривните конструкции на Олимпийския парк в Мюнхен за лятната олимпиада през 1972 г., с германския павилион за изложението през 1967 г. и японския павилион на Експо 2000 в Хановер.

Видовете

Съществуват три различни основни класификации в областта на конструктивните системи, работещи само на опън: мембранно напрегнати структури, опънати мрежи и пневматични структури. Първият се отнася до структури, в които мембрана се държи от кабели, което позволява разпределянето на напреженията на опън чрез неговата собствена форма. Вторият случай съответства на такива, при които мрежата от кабели поема вътрешните сили и ги предава на други елементи, например стъклени или дървени платна. В третия случай защитната мембрана се поддържа чрез въздушно налягане.

Примери:

Millennium Dome

През 1994 г., по повод наближаващото трето хилядолетие, британците организират национален фестивал, който да отбележи новата 2000 г. Millennium Dome е домакин на това събитие. Проектиран е от Майк Дейвис.

Снимка: www.commons.wikimedia.org

Куполът представлява кръг от дванадесет стоманени мачти, високи сто метра, които поддържат мрежа от кабели с висока якост. Седемдесет километра кабели са покрити с бяла PTFE тъкан, с дебелина само един милиметър и с вътрешна облицовка, която поглъща звука. Millennium Dome покрива площ от осемдесет хиляди квадратни метра.

Стадион Маракана

Анализът на съществуващата структура на стадиона разкрива, че старият покрив е станал неадекватен от гледна точка на неговата функция и сигурност. Започва неговата реконструкция.

Снимка: www.netflu.com

Покривът се състои от един натиснат и три опънати пръстена. Мембраната се състои от стъклопласт, покрит с PTFE. Допълнителните кабели за фиксиране стабилизират повърхността.

Международно летище Денвър

Международното летище в Денвър бе завършено през 1994 г. и е третото по големина летище в света. Покритието му е от фибростъкло, проектирано така че да прилича на върховете на Скалистите планини през зимата, покрити със сняг.

Снимка:www.videoblocks.com

Покривната конструкция е издържала „теста на времето“, а мембранната структура се е запазила при екстремните климатични условия, на които е подложена.

Ashford Designer Outlet

Снимка: www.bdaily.co.uk

Покривът на Ashford Designer Оutlet разполага с непрекъсната мембрана от 35 000 кв. м. полиестерен плат с PVC покритие.

 

Дарина Андреева

Студент във ВСУ "Любен Каравелов". Вярва, че вдъхновението е онзи порив на сърцето, който ни прави по-добри и ни кара да творим.

Остави коментар

Close Menu