Броят на изоставените постройки в столицата към днешна дата е неизвестен, но за 2017г. според в. „На фокус“ е близо 140. Днес ще ви разкажем историята на една сграда, която няма как да остане незабелязана. Тя се намира на Цариградско шосе и се извисява над всички бързащи за работа. Застинал във времето, недостроеният комплекс на ИПК „Родина“ е една от най-известните изоставени сгради в столицата.

Строеж

През 1976г. се зараждат инвестиционните намерения на държавата да построи печатница, която да е сред най-модерните на Балканите, и редакционен корпус, който да приюти всички журналисти в София. Строителството започва след шест години. През 1987 г. печатницата е завършена. Тя е част от общия проект за издателско-полиграфически комплекс, в които да се настанят вестници и списания, наред с „Работническо дело“. Мащабният проект включва два корпуса – един на девет и един на петнадесет етажа и топла връзка между тях, триетажна сграда и две подземни нива, предвидени за гаражи, 600 кабинета и плувен басейн, разположени на 50 000m2. Комплексът остава до груб строеж и до днес. Години наред пътуващите по бул. „Цариградско шосе“ са свидетели на бавната разруха на един мастодонт от бетон и стомана.

Снимка: ©http://www.banker.bg

На кого и защо?

През 2001г. се обявява търг със стартова цена от 7,5 млн. лева, но той пропада заради липсата на кандидати, въпреки проявения интерес на „Овергаз“, „Артек А и К“, „Балканфарма“ и „София Принцес хотел“. В медийното пространство се появят слухове за интерес от германската фирма „ВАЦ“ за продажбата на ИПК „Родина“. Тогава държавата притежава 94,2% от капитала, а останалите акции са притежание на различни акционери.

През 2005г. идеята за полиграфическият комплекс е възродена. Първоначалните намерения са за ремонт и въвеждане в експлоатация на сградите, но средства липсват. Четири години по-късно е сключена сделка с „Обединени български вестници“ след като се променя статута на четири сгради, сред които и ИПК „Родина“. Намеренията са за разрушаване на съществуващите постройки и изграждане на нов център на Националната агенция на приходите в замяна на три апетитни имота в центъра на София на стойност близо 84 млн. Предвижда се изграждането офиси и салони, които да отворят над 2400 работни места. Направена е експертна оценка след обследване на специалисти от УАСГ, която показва, че състоянието на високите сгради е сравнително добро, но  се препоръчва част от ниските тела и недовършеният строеж от западна страна да бъдат разрушени. Предвижда се укрепване с въглеродни нишки. Сделката придобива лоша медийна слава и няколко месеца по-късно пропада. Тогава държавата притежава едва 49% от капитала, оценени на 23 млн. лева. В края на годината се появява и идеята за довършване на редакционния корпус с финансиране на Световната банка, но най-ниската цена на „Главболгарстрой“ значително надминава отпуснатите средства.

Снимка: ©https://money.bg/

Поредният опит за продажбата на рушащата се сграда на един от оживените булеварди в столицата е през 2012г. от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Комплексът е оценен на 680 евро на кв. м. Търгът е спечелен от дружеството на Ирена Кръстева, замесена в някои от предните опити за приватизация на комплекса, като единствен участник. Условието пред купувача са в срок от една година да завърши строежа или да предприема действия за разрушаването му и разчистването на терена. В случай на неизпълнение, той загубва гаранционния депозит, възлизащ на стойност 20 млн. лв. Година по-късно купувачът претендира за разрушаването на 52% от застроените площи на ИПК „Родина“, това обаче значително се различава от истината, което е видно дори с просто око. Разбира се, ако това беше така, дружеството, собственик на комплекса, трябваше да плати на държавата много по-малко от неустойката – 20млн. лева. Последва затишие.

Какво се случва днес?

Днес ИПК „Родина“ има нов собственик – Михаил Тиков. Огромният комплекс и прилежащата му площ на възлово място в столицата смениха притежателя си срещу 40 млн. лева, малко над минималната цена. Причината е искането на КТБ за продажбата на имота заради дълговете на „Издателско-полиграфическия комплекс Родина“ и „Родина тауър“, собственост на Ирена Кръстева.

Каква ще е съдбата на ИПК „Родина“ – ще остане ли поредната недостроена сграда, ще се превърне ли в болница, офис сграда или ще бъде разрушена?

Инвестиционните намерения остават неизвестни.

Заредете още от Траяна Цветкова
Load More In Конструкции

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

ДЕСЕТТЕ НАЙ-УНИКАЛНИ МОСТА В СВЕТА
Първа част

Мостовете са едни от най-интересните инженерни съоръжения. Те преплитат в мащабните си раз…