Терминът „акустика“ произлиза от гръцки език и представлява наука, произлязла в резултат на интереса на хората към звука и музиката. Именно гърците са създатели на първите съзнателни физически проявления на законите на акустиката, въплътени в архитектурата на античните театри. Тяхното проектиране е било подчинено на принципи, които показват добри познания за законите за разпространение и отражение на звука.

В наши дни архитектурната акустика изучава много повече – тя е наука, която се занимава цялостно с взаимодействието на сградата и звука.

Темата не се изчерпва единствено със зални сгради и аудиториуми, но е от най-голямо значение при тях.

Fertőrákos Cave Theatre е необичаен пример за сграда с изключителна акустика. Той се намира във Ферторакос, Унгария. Само на няколко километра от австрийската граница, пещерният театър е живописно природно образувание, което е част от Австро-Унгарското културно наследство на ЮНЕСКО.

В продължение на много години на мястото са се формирали големи пещери. От 1970-те години насам те са дали убежище на нетрадиционен театър. В началото структурата му била неясна и хаотично планирана и създавала смесени емоции у туристите и местните.

Безопасността на посетителите била под въпрос и през 2011г. театърът затворил врати. Но не завинаги – извършена е реконструкция, която да разгърне потенциала на природната ценност. Инсталацията на ново осветление и звукова система, създаването на изложбено пространство и развитието на инфраструктурата в региона са в резултат на проект, финансиран от Европейския съюз.

Архитектите са от унгарското студио archi.doc. Те разделят пространството на три части – театър, експозиция и пристройка. Интегриран тунел, рампи и стени предпазват старата кариера. Специално ниво било създадено под сцената, за да съхранява цялата необходима техника. Новата изложбена зала е посветена на геологическата история на местността.

В резултат на упоритата работа по реновацията, местният скален театър отваря врати отново.

Звуковият резонанс между стените си играе със светлина и сянка, за да създаде едно цялостно преживяване.

Тъй като земята е под закрилата на „Натура 2000“ и всички допълнителни промени били ограничени, се появили няколко малки допълнителни постройки за администрацията, магазин за сувенири и билети. Вместо като масивна сграда, те се прелeли с пейзажа посредством зелени покриви с редки растения.

Photos by ©Fertőrákos Cave Theatre

Още една идея, родила се на унгарска земя, можете да видите тук…

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Създаване на общност за споделяне на полезни практики от Autodesk Revit
Предстои втората среща на Sofia Revit User Group

В днешното време на дигитализация все повече се говори за BIM (Building Information Modeli…