Организацията на работното място, каква площ е отредена на всеки, дали планът е отворен, или всеки притежава самостоятелен офис, въпросите, касаещи осветлението, зоните за почивка, цветове и материалите… всичко това влияе пряко на продуктивността в офиса. Интериорът моделира поведението ни, а тук ще се спрем по-специално на условията в работна среда.

Проучвания доказват, че когато работещите са щастливи, успяват да отметнат повече работа. Отдавайки малко повече внимание на детайлите, работодателят е в състояние да поддържа духа и мотивацията на екипа си.

Изводът е следният – инвестицията в офис пространството е правопропорционална на продуктивността.

Не става дума за лукс и разточителство, а за комбинация от фактори на средата, които влияят на психологическо ниво. Организацията на пространството следва да се осъществи спрямо потребностите на неговите обитатели и целите, които компанията си задава.

Publicis Office Space by Cache ateliler, Sofia – Bulgaria

Цветовете

Ярко оцветените работни пространства може да излеждат модерни, но обикновено разсейват и забавят темпото на работа. Един от добрите начини да се избегнат грешки с цветовата гама и наситеност, е да се заложи на повече стъклени повърхности – както като външни витрини, така и като преградни стени.

В цветово отношение са нужни  акценти, но и основна гама, която да не натоварва зрението. Като неподходящи са посочени оранжевото и лилавото, както и голямата концентрация на един цвят. Нюансите на синьото повишават продуктивността. Психолози твърдят, че като цяло цветове, близки до тези, които наблюдаваме в природата, са най-благоприятни за работната среда.

Растенията също повишават качествата на работната среда, като внасят не само уют и естетика, но и са естествен източник на кислород. Важно е и да бъдат лесни за поддръжка и да подхождат на цялостното интериорно решение.

SiteGround office by Funkt, Sofia – Bulgaria

Осветлението

Изследвания показват, че ерата на флуоресцентната светлина е отминала.  Такава, която предизвиква отблясъци, създава прекалено висок контраст или е бяла на цвят, причинява визуално и ментално изтощение. При естествената светлина има едно основно правило – колкото повече, толкова по-добре. Въпреки това, при работа с компютър е важно тя да не идва нито срещу монитора, нито в гръб на него.

Що се касае до разпределението на офиса…

Големите отворени пространства и възможностите за трансформации в тях се настаниха трайно в разбиранията за модерен офис. Освен че са интересно решение, те повишават продуктивността. Когато работещите са съсредоточени в едно общо помещение, обикновено постигат по-високи резултати. Това позволява диалог за обмяна на опит и идеи.  В случаите, когато пространството е прекалено голямо и е необходимо да се отделят няколко зони, стъклените преградни стени са подходящо решение, което изолира шума без да разделя изцяло.

А способна ли е архитектурата да ни прави щастливи можете да прочетете тук…

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Създаване на общност за споделяне на полезни практики от Autodesk Revit
Предстои втората среща на Sofia Revit User Group

В днешното време на дигитализация все повече се говори за BIM (Building Information Modeli…