Skip to main content
search

Материалността е определящ момент от характера и преживяването на всяка сграда. Естетиката и тактилността на материалите помагат на архитекти и дизайнери да създават вариативни пространства. Въпреки че всеки материал има свой характерен цвят, добавянето на пигменти може да подсили идентичността на всеки проект. Нека разгледаме естествените цветове на най-разпространените материали и как можем да оцветим допълнително някои от тях.

Инсталация “Отвъд материалността” на OMA | източник: ArchDaily

Стъкло – прозрачност и цвят

Създавайки усещане за въздушно пространство, стъклото се е превърнало в неизменен материал в съвременния архитектурен дизайн. Характеризиращо се с прозрачност, то позволява създаването на отворени пространства с плавен преход между интериор и екстериор. 

Четете тук: 5 начина да използваме стъклото

Освен че позволява на естествената светлина да навлиза в пространствата и предоставя панорамни гледки към околната среда, стъклото може да създава и интериорни прегради, които делят пространствата. В чистата си форма то се състои предимно от кварцов пясък (известен още като силиций), който при нагряване и изстиване се превръща в прозрачен материал.

Barrozi Veiga създават въздействащ въздушен обем, използвайки комбинация от стъкло и алуминиеви вертикални жалузи

Когато архитектурата изисква добавяне на цвят към повърхността, цветното стъкло се изработва чрез добавяне на специфични метални оксиди или други съединения в течния стъклен материал по време на процеса на произвеждане. 

Цветно стъкло в музея на Баухаус, Десау | снимка: Meyer, Thomas

Различни оцветяващи агенти създават разнообразни оттенъци – желязото произвежда зелено или кафяво стъкло, кобалтът дава дълбок син цвят, манганът подчертава лилаво, селенът създава червено, а никелът или ураният се използват за създаване на различни нюанси на зелено или флуоресцентно стъкло. 

Бетон – силата на суровите и цветни текстури

Здравината и универсалността на бетона го правят широко използван строителен материал, който се адаптира към разнообразни кофражи, позволявайки сложни форми и кривини. Бетонът се състои от смес от цимент, агрегати и вода. Цветът на суровините за сместа е ключов за неговия естествен, обикновено сивкав оттенък в чист вид.

Тадао Андо е известен с използването на видим суров бетон

От друга страна, добавянето на пигменти към бетонната смес (в прахообразна или течна форма) разширява възможностите за създаване на пространства с уникална идентичност. Точно както употребата на ярко оцветен бетон от Луис Бараган промени традиционната архитектура на Мексико, оцветеният бетон предлага различен подход за въвеждане на нов вид на материалите, съобразено с намеренията на проекта.

Четете тук: Бетон от миди – възможно ли е?

Редица архитекти като Луис Бараган добавят цветни пигменти към бетона, което създава запомнящ се стил.

 Зидария с тухли – съчетание на природни оттенъци

Тухлената зидария е формирала човешката цивилизация през времето. Това е материал, познат със своята издръжливост, универсалност и характерното си естетическо въздействие още от Античността. Уникалният външен вид на всяка тухла, с разнообразни размери, форми и цветове, позволява множество възможности за подреждане.

Национален музей на римското изкуство, архитект Рафаел Монео

В зависимост от вида глина и продължителността на процеса на печене, тухлите обикновено се движат в рамките от по-светли до по-тъмни нюанси на червено-кафяв цвят. Тази вариация на цвета се дължи на оксида на желязо в глината. Независимо дали се поддържа естественият индивидуален характер на всяка тухла или се изработват с универсални характеристики, като се оцветяват чрез повърхностна обработка, този материал се адаптира към целите на всеки проект.

Четете тук: Тухлата в съвременната архитектура и интериор

Тухлите се адаптират към целите на всеки проект, създавайки хармонична повърхност

Камък – вечният апел на светлите природни тонове

Способен да устои на изпитанието на времето, камъкът е материал с висока здравина. Неговите естествени цветове, форми и текстури могат да бъдат обработени и използвани в различни сгради. Този исторически значим материал се използва и до днес, съчетавайки традиция и иновация.

Четете тук: Пътеводител на архитекта – каменни облицовки

Естествените камъни, използвани в строителството, като гранит, мрамор, варовик и пясъчник, имат различни оттенъци и тонове в зависимост от тяхната локация и минерален състав. 

Гастрономичен център в Oaxaca, Мексико

Гранитът включва разнообразни цветове от сив и розов, през бял и черен до кафяв и зелен. Мраморът, често се свързва с класическия бял цвят, но също може да бъде използван в цветните си варианти като сиво, черно, зелено или розово. Варовикът се простира от светло бежови до сивкави тонове, докато пясъчникът има нюанси от жълто, червено и кафяво, поради наличие на железни оксиди.

Изтънчено решение на Валерио Олигати с цветен мрамор за интериора на Celine

Дърво – възможност за разнообразна обработка

Свойствата на дървото могат да варират в зависимост от вида, влажността на суровината и използваните строителни техники. Неговата универсалност му позволява да се слива хармонично с природната среда или да създава характерна рустикална атмосфера в интериор.

Четете тук: Прозрачно дърво – материал на бъдещето

Естествения цвят на материалите от дървесина се определя от вида, от който са направени. Те могат да се класифицират в три категории: светли, средни и тъмни. Материалите от светло дърво, като клен, бреза и бор, имат светли кремаво-жълти до бледо-кафяви оттенъци с червени или златисти нюанси.

Кенго Кума използва дървото като конструктивен материал в редица свои проекти

Дърветата със среден цвят, като дъб, череша и орех, варират от светло кафяво до средно или тъмно кафяво с жълтеникави или червеникави жилки. Тъмните дървета, като махагон, тик и палисандър, се характеризират с цветове, които варират от дълбоко червено-кафяви до тъмно черни жили.

Освен промените в цвета, поради излагане на светлина, въздух и други екологични фактори, дървото може да бъде променено чрез различни техники. Изкуственото оцветяване, боядисване и избелване позволяват преобразяване на дървото, придавайки му нов външен вид, съобразно целите на дизайна.

снимка: Andrej Lisakov

Материалността, текстурата, блясъкът и цветът са неразделни и създават идентичността на всяка сграда. От нейното проектиране, обитаване и превръщане в наследство, ние разбираме, че постигането на правилния архитектурен образ е от решаващо значение за въздействието и.

Четете тук: Нашата колекция от иновативни и устойчиви материали на бъдещето

Антония Косева

Вярва, че архитектурата отразява взаимоотношения между хора, пространства, идеи, и се стреми да я изследва през призмите на философията, критиката, историческия контекст. Обича да пие чай, докато навън вали, и прекарва свободното си време сред природата.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu