Skip to main content
search

Благодарение на ChaosGroup участниците в проекта на DesignMorphine – DreamBOOST вече ще се борят не за две, а за три стипендии в размер 1200 евро в конкурса за студенти по архитектура и дизайн. Кандидатите могат да бъдат не само от България, а и от целия свят.

Остават 5 дни до крайния срок за кандидатстване – 1-ви юли.

За участие е необходимо да се представи мотивационно писмо, портфолио и доказателство за статут на учащ във висше учебно заведение. Целта е да се подпомогне на трима студенти.

В работата си от няколко години насам екипът на DesignMorphine се е срещнал с изключително много талантливи хора, които трудно финансират обучението си по архитектура. У нас, а и особено в чужбина, то е изключително скъпо. Идеята за стипендията дават арх. Цветелина Георгиева и нейните колеги арх. Павлина Вардулаки и арх. Майкъл Прайър. Дарители са DesignMorphine, ChaosGroup, компанията ShapeDiver, която е базирана във Виена, арх. Ботьо Димитров и Decode Fab Lab Атина. Целта е за в бъдеще конкурсът да се затвърди като традиция.

Какво би отличило кандидатите?

В избора на стипендианти ще имат право да гласуват всички дарители. Важно е участниците представят добре работата си, както и да предложат нещо иновативно в сферата на дизайна и архитектурата. Насоката е параметричен и генеративен дизайн – това, с което DesignMorphine се занимава. Този вид дизайн е част от дигитализацията в строителния процес. Участниците имат свободата да кандидатстват с каквото преценят за подходящо.

Организацията прави регулярни workshop-и у нас вече за пета година и е открила, че има много талантливи български студенти, които са конкурентноспособни. Важно е обаче да представят добре работата си или да направят нещо допълнително и ново, с което да изпъкнат при представянето си. Според арх. Цветелина Георгиева, съосновател и CEO на DesignMorphine, все повече хора осъзнават предимствата на параметричното проектиране. Има все по-голям интерес към workshop-ите от българска страна, както и от архитектурни бюра, които изпращат техни екипи да се обучават. Световният пример показва, че би трябвало това да е по-широко разпространено. Три от тези работилници ще бъдат проведения следващия месец. Едната от тях е в София – Dynamic Mutations v.4, другата във Виена – Informative Archetypes v.2, а третата в Атина – Visual Machine v.3. Всички те са на различна тематика.

Повече информация за конкурса на DesignMorphine можете да намерите тук.

 

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu