Днес се навършват 88 години от откриването на една от най-емблематичните сгради в Америка. Дори в морето от небостъргачи Емпайър Стейт Билдинг успява да изпъкне сред всички останали – няма човек, който да не може да отличи силуета ѝ.  Още с построяването си през 1933 г. сградата става една от най-големите архитектурни забележителности на континента. Дълги години гордо е притежавала титлата най-високата сграда в света.

Сега, макар и загубила това признание, тя остава една от най-прочутите в света и трудно някоя друга ще открадне славата ѝ.

Построена е през 1931 г. в ранните години на Голямата депресия в стил ар деко като повечето сгради в Манхатън от периода. Тя цели не просто да бъде най-високата сграда в града в света, а и символ на Америка – „страна, която достигна до облаците със здраво стъпили крака на земята”.  Точно тази символика въплъщава лицето на „Емпайър Стейт” и успешно изпълнява ролята си в последните близо 8 десетилетия.

Снимка: Уикипедия

Основоположник на идеята става Ню Йоркския губернатор Алфред Смит. Един месец преди сриването на Световната борса през 1929 г. той събира на тайна среща най-богатите хора в Манхатън, за да предложи решение за наближаващото финансово бедствие – построяването на безпрецедентен небостъргач. Той е вярвал в идеята, че амбициозното начинание от една страна ще вдъхнови Американския народ и от друга ще стабилизира икономиката, като предложи хиляди работни места. До края на срещата той успява да убеди всички да финансират закупуването на хотел „Уолдорф Астория”, което слага началото на най-съществения елемент от силуета на Голямата ябълка. Името ѝ посвещават на едно от прозвищата на щата Ню Йорк – имперският щат.

Етапи на строителството. Снимка: Уикипедия

Архитект на сградата е Уилям Ламб, който се заема със задачата за максимално кратко време да създаде концепцията за новото нюйоркско бижу. От този момент през септември 1929 г. до официалното откриване на сградата на 1 май 1931 г. минават само 20 месеца. В този период на локацията тече непрестанна дейност – армия от 3500 работници се изсипва да разруши стария хотел и да изгради на мястото му новата емблема. Работата се случва с невероятна скорост и висока продуктивност, невиждана дотогава. Сградата нараства с етаж всеки ден – бързина, която е впечатляваща дори за днешните строителни стандарти.

Общо сградата притежава 102 етажа и достига 381 м, а тежестта ѝ достига около 365 т.

За реализацията на тези параметри са използвани 210 фундамента, положени в стабилния гранит на Манхатън. Въпреки впечатляващите числа, сградата бива успешно завършена 45 дни преди предвидения срок и с 5 милиона долара под предвидения бюджет, което е крайно рядък случай при статистиките, свързани с масивни строителни дейности.

Началото на строежа. Снимка: Уикимедия

Въпреки оптимизма на инвеститорите си и желанието и мотивацията, с която сградата бива изградена, „Емпайър Стейт” не успява да избегне последствията на Великата депресия. В периода почти не се намират купувачи за стотиците офисни пространства и много хора в града започват да я наричат “Empty State Building” в превод „Празната щатска сграда”. Впоследствие обаче историята се отплаща на небостъргача. Днес в нея работят над 15 хиляди души и бива посетена от милиони посетители от всяко кътче на света копнеещи да видят невероятната гледка, разкриваща се от наблюдателната площадка на 86-тият етаж. Въпреки че отдавна е изгубила позицията си за най-високият небостъргач, тя завинаги ще остане техен символ.

Много я наричат „Осмото чудо на света”.

През 1986 г. е обявена за национална историческа забележителност и за едно от „Седемте чудеса на модерния свят” от Американското общество на строителните инженери. През 2007 г. е класирана на първо място в списъка на любимата архитектура на Америка.

Емпайър Стейт в силуета на нощен Манхатън. Снимка: Даниел Швен

Точно както създателите ѝ са се надявали, тя успява да се превърне в монумент и символ на демокрацията, американското постоянство и желанието за велики и нечувани постижения. Въпреки че небостъргачите стават все по-големи, все по-високотехнологични, все по-функционални, „Емпайер Стейт” и влиянието, което има върху света, не могат да бъдат заменени.

Тя се е превърнала в символ на всички останали преди и след нея.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Зекие Емин
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Как да пазаруваме безопасно по време на пандемия?
Архитекти предлагат решения за локални пазари

След обявеното извънредно положение както в България, така и на много места по света, една…