Наскоро завърши ремонтът на най-късата пешеходна улица в София. В продължение на няколко месеца тя беше затворена за преминане. Днес можем да се порадваме на новия й облик, който включва редица промени.  Преди да бъде взето окончателно решение за това каква да бъде новата визия на градското пространство, Столична община се допита до специалисти от областта на архитектурата и дизайна.

Снимка от публичното представяне на спечелилия проект за реновиране на улица „Малко Търново“  |  Снимка: bld.bg

В течение на дискусиите и работилниците се появиха десетки предложения за това как е най-добре да бъде подходено към преустройството на улицата. Концепцията на Филип Бояджиев „Улица на времето“ е идеята, събрала най-много привърженици. Проектантите от архитектурно студио Atelier Serafimov Architects развиват тази мисъл и я превръщат в реалност. Проектът включва музей на открито – споделено пространство, което да приобщава минувачите и да ги подтиква да се докоснат до най-различни експонати – от картини до исторически предмети и снимки. Целта е минувачът да има възможност да “извърви” историческия път на улицата и потапяйки се в обстановката да осмисли връзката й с града.

Част от улица „Малко Търново“ след ремонта. В момента на улицата освен исторически обекти,  се намират и няколко заведения, които продължават традицията на мястото да бъде живо през всяко време от денонощието.  |  Снимка: comedy.bg

Каква е историята на най-късата пешеходна улица в София?

Тя е от онези романтични места, които по своеобразен начин са повлияли на структурата на градската тъкан около себе си. Приличаща по-скоро на мистичен проход или на тунел на времето, пренасящ ни в средата на миналия век; сгушена между високи жилищни кооперации и сякаш не разделяща, а създаваща пространства; тя е ул. “Малко Търново” и е едно от най-знаковите места в столицата.

Архивен кадър на Музей за история на София | Снимка: binar.bg

Разположена в идеалния център и част от историческата среда, тя свързва бул. „Дондуков“ с площад „Александър I Батенберг“. Макар да е любимо място на поколения столичани и гости на града, малцина знаят каква е историята на най-късата пешеходна улица в центъра на София.

Улицата преди ремонта – остарелите фасади нарочно са оставени в това си състояние, тъй като носят исторически спомен за отминалите времена. | Снимка: mariadmarinova.blogspot.com

 

Най-чаровното кътче в сърцето на София

Улица “Малко Търново” е разположена върху исторически пластове, съдържащи останки отпреди 6000 години, когато са констатирани едни от първите следи на селищни структури в района. Ситуирана над артефакти и археологически находки от Улпия Сердика, улицата заема знаково място дори и без да знаем детайли около по-съвременната й история.

Съществуват архивни снимки, по които съдим, че на днешната ул. “Московска” и пресечката й с “Малко Търново” е съществувала часовникова кула още от предосвобожденско време. Тя се е наричала „Сахат куле”.

Снимка: zheleva-martins.com

По това време ул. „Орханийска” (дн. “Московска”) е била ключово транспортно звено, част от пътя, свързващ София и Дунавския край. Преименувана е с настоящето си име в началото на миналия век. Преди това се е казвала “Часовникарска”, тъй като именно там се е помещавал часовникарският еснаф на София към края на 19-и век. Една от легендите за нея е, че е била многократно опожарявана от занаятчийте-часовникари. Поради голямата си височина, тя е била видима дори от покрайнините на града, като поради това е пречела на търговията им.

Разположените на пресечката на бул. „Дондуков“ и ул. „Малко Търново“ кино-театрален салон и апартаментен хотел „Балкан“. Сградата е по проект на архитектите Белковски и Данчов и е реализирана в края на  30-те години на миналия век.
| Снимка: stara-sofia.com

Със скромните си 60 метра, улицата е едно от любимите места на поколения софиянци.

Именно на нея се е намирал и небезизвестният бар „Луна“, в който според градските легенди цар Борис III често е обичал да пие питието си. Улицата обаче има и тъмна история. Точно отсреща и до днес може да се види една на пръв поглед невзрачна врата, зад която са се намирали килиите на Държавна сигурност (ДС). Легендарното място от времето на Народната Република, носещо гръмкото прозвище „мазе на Московска 5“.

Нощен кадър на ул. „Малко Търново“ преди ремонта. | Снимка: luboslovie.bg

Дори и след ремонта на улицата е запазена опушената фасада на сградата на Националния архив – физическо доказателство за палежа в Партийния дом през 1990 г. – едно от знаковите събития, белязали най-новата ни история.

Отворена за посетители на експозициите за открития музей и за обикновените минувачи, днес улица “Малко Търново” пази спомените за едни от най-забележителните събития в историята на столицата ни и за редица култови градски легенди. Имаща заявки да се превърне в още по-ярък символ на града, тя е едно от най-разпознаваемите места в центъра на София.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Градска среда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Охлаждането на интериорите – бъдещето на вътрешния дизайн?
Едно от основните предизвикателства за бъдещето на архитектурата

Проблемът с глобалното затопляне е все по-актуална тема, що се касае до бъдещето на човече…