Skip to main content
search

Работният ден на дизайнера или архитекта може да се превърне в истински ад. Лавирането между имейлите, срещите, ходенето до обекти и спазването на крайните срокове ни кара да се чувстваме истински изтощени вечер. Решението на този проблем е в правилното управление на времето. Още по-конкретно – трябва да организираме задачите си по прост начин.

Имаме два вида задачи – повече и по-малко значителни.

Да, днес съществуват множество дигитални календари и софтуер за мениджмънт на задачи, но всички те ще са ни безполезни, ако не погледнем по-голямата картина. В планирането на един проект имаме големи задачи, които значително движат работата напред и по-малки, които все пак също оказват влияние на крайния резултат. Това са задачи като отговаряне на конкретни имейли, подреждане на размери по чертежа или подбирането на мостри.

Как се яде слон? – На малки хапки.

Нека посочим конкретен пример – имаме набор от технически чертежи, които трябва да предадем на клиента в рамките на две седмици. Напреднали сме с плановете, разрезите и фасадите, но сме назад с детайлите. Имаме достатъчно време до крайния срок, за да завършим всичко, но кое точно да подхванем днес?

Хубаво е да имаме списък с абсолютно всичко, което трябва да свършим, но трябва да го разбием и на съставни части. Затова ни е необходим набор от задачи само за днес, с две или три отправни точки на него. Така можем да планираме времето в деня си подобаващо. Това не означава, че ще имаме само тези три задачи, а че ще можем да се фокусираме над тях.

Например, можем да игнорираме детайлите за следващите два дни, ако са ни достатъчно ясни и да се фокусираме над завършването на разпределенията. Хубаво е да идентифицираме всички зони, които ще трябва да разработим допълнително впоследствие и завършване на зони, оставени под въпрос. Други пък може първо да разработят детайлите, на които да стъпят, за да завършат плановете.

Подходът е различен, важното е да е структуриран.

Ключовият фактор е да задържим вниманието си над няколкото на брой неща, които ще окажат най-голямо значение за нас и за проекта. Ако всичко друго се промени или не сработи както трябва, ще знаем, че сме поели значителна стъпка напред.

Не бива да забравяме да оставим време за непредвиденото.

Обещали сте си, че ще завършите всички фасади на сградата днес и знаете, че можете да се преборите с това. Започвате работа, направили сте половината от първата фасада и телефонът звъни. Изниква спешен казус по проект, който се изпълнява, изискващ спешно решение на обекта. Пътуване. Оперативки, обсъждания. Вече е минало достатъчно време, за да провали планираното време за завършване на фасадите. Така задачите от днес стават задачи за утре и работата започва да се натрупва на купчини.

Оставяйте поне два часа от деня си за непланирани задачи. Така ще сте спокойни, ако изникнат такива, и ще имате възможност да свършите допълнителна работа по текущия проект.

Управлението на времето е истинско предизвикателство за всеки съвременен архитект или дизайнер. Ако не анализираме работата си като страничен наблюдател, е много възможно да изпаднем в порочния кръг на това винаги да повтаряме грешките си. Именно затова в края на деня трябва да отделим няколко минути, за да помислим за това какво от планираното сме свършили, какво предстои и как можем да го подобрим.

Успешното управление на времето подпомага професионалното ни развитие.  Като говорим за него, вижте тези 20 неща, които могат да ни помогнат да сме по-добри архитекти.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu