Skip to main content
search

Камъкът е основен материал в строителството още от древността. В миналото той е използван за градивен материал, а днес намира основно приложение като облицовъчен такъв. Основните предимства на каменните облицовки са тяхната здравина, издръжливост и естетически вид, който у човека дава усещането за връзка с природата. Поради безбройните възможности, които могат да подобрят облика на всеки екстериор и/или интериор, ясното разбиране по отношение на каменните облицовки е от първостепенно значение за гарантиране на правилното им използване в рамките на вашия проект. Затова сме подбрали кратка информация, която може да ви бъде полезна в процеса.

Фотограф: Алвизе Раймонди

Основна категоризация

За да се постигне безопасна и надеждна система за закрепване на каменни облицовки, е важно още в началото на проектирането да се вземат предвид масата и свойствата на естествения камък.

Вентилирана фасада: Традиционният метод за монтиране на вентилирана окачена фасада е дългогодишна строителна практика, при която естественият камък се закрепва към предварително изградена опорна конструкция. Заедно тези компоненти осигуряват външната обвивка на сградата.

Примерен триизмерен разрез на системата

След като на стената са прикрепени конзоли с котви, се монтира изолационният слой. Метални вложки с компенсатори са прикрепват към скобите, благодарение на което, при нужда, кривината се коригира. След това се инсталират водачите и към тях се закрепват крепежни елементи за плочи.

Център “Султан Назрин Шах” Архитект: Найл Маклафлин Архитектс

Тежестта от самия камък се прехвърля върху носещи фиксатори, разположени в етажните плочи. Тези системи трябва да включват както подвижни, така и натискови фуги. Най-често срещаните видове естествен камък, използвани при тези системи са гранит, варовик и пясъчник, но се използват също мрамор и шисти.

Принцип на дъждобрана: Естественият камък набира все по-голяма популярност като материал, използван за създаване на впечатляващи и високоефективни фасадни дъждобрани. Каменните панели се монтират върху лицето на сградата чрез скрита система или система с открити щипки. Облицованите с камък дъждобранни фасади най-често са с обратна вентилация и се състоят от вътрешна дренажна кухина, която спомага за бързото отстраняване на влагата, която може да се просмуче отзад.

Параклис на епископ Едуард Кинг Архитект: Найл Маклафлин Архитектс

Категоризация на материалите

Много видове естествен камък са отлични материали за облицовка. Те могат да бъдат разделени в три геоложки групи: седиментни скали като варовик и пясъчник; метаморфни скали като шисти и мрамор; магмени скали като гранит. При избора на най-добрия вид камък архитектите трябва да вземат предвид редица фактори, включително външен вид, предназначение, размер на проекта и най-важното – композит, който ще осигури достатъчна здравина и издръжливост.

Базалт: Базалтът е тъмен, синьо-сив вулканичен камък, който е подходящ както за вътрешна, така и за външна облицовка на стени. Базалтът изглежда много дребнозърнест и е най-често използваният вид вулканична скала в архитектурата. Едно от забележителните качества на базалта е, че той притежава изключително високи изолационни способности.

2a Сийкомб Гроув Снимки: Мейн

Син камък: Синият камък е търговското наименование на редица разновидности на строителния камък. Включително базалт и варовик, тази категория включва поне двадесет различни вида камък със син оттенък.

Гранит: Гранитът е едрозърнест камък, съставен от преплетени кристали. Той е един от най-широко разпространените камъни в света и изключително популярен строителен материал за вътрешни и външни облицовки. Гранитът е известен със своята издръжливост и постоянство на цвета и текстурата си.

Резиденция Армадейл Снимки: Питър Кларк

Йерусалимски камък: Йерусалимският камък е един от най-старите камъни, използвани в строителството, и се състои от бледа форма на варовик и доломит. Този вид камък е изключително плътен и много по-устойчив на атмосферни влияния от другите варовици. В резултат на това йерусалимският камък е много разпространен като материал за външна облицовка.

Национална библиотека, Израел Архитект: Амир Ман / Ами Шинар Архитекти

Варовик: Варовикът се слави с естетическото си разнообразие и гъвкавост. Цветовете на варовика варират от чисто бяло, бежово до нежно кафяво с нюанси на синьо. По отношение на текстурата варовикът варира от кремообразен и мек до едър и с резки жилки. Варовикът е чудесен вариант за облицовки на сгради, тъй като може да се издълбава и оформя сравнително лесно.

Градската порта на Валета Архитект: Ренцо Пиано

Мрамор: Мраморът има богата история. Някога той е бил основен материал в палитрата на архитектите, но трудностите при строителството с мрамор и разработването на по-евтини алтернативи са довели до постоянното намаляване на използването му като фасаден материал. Въпреки това много съвременни архитекти работят за възстановяване на предишната слава на мрамора.

Шоурум Архитект: Студио Есраве

Шисти: Шистите са финозърнест метаморфен камък, който се счита за оптимален строителен материал както за вътрешна, така и за външна облицовка. Благодарение на елегантния си и изискан външен вид, високата си издръжливост, отличната си водоустойчивост и ниските разходи за поддръжка, шистите се превърнаха в открояващ се архитектурен елемент в съвременния дизайн.

Малки проби от вашия производител ще покажат типичните цветове и текстури на тези гореспоменати видове камък. Те обаче може да не изяснят правилно естествените вариации, които присъстват в голямоформатните каменни панели. Поради тази причина, за постигане на желания перфектен резултат, е изключително важно да се проучат конкретни примери и случаи, при които се използва камък от конкретното находище, от което се интересувате.

Естетика

Естетиката на камъка се влияе от начина, по който той е добит, обработен и завършен.

Цвят: Както беше разгледано в предишните раздели на тази статия, съществуват големи различия в цвета на естествения камък. Базалтът обикновено е тъмносив, йерусалимският камък се предлага в бледи нюанси, като бяло и златисто-розово, гранитът се предлага в хиляди цветове, а варовикът варира от бяло до черно, макар че преобладава сивото. Ако имате предвид конкретен цвят, още в началото се консултирайте с производителя и го попитайте какви цветове могат да бъдат налични и подходящи за вашия проект.

Офис сгради Архитект: Алберто Кампо Баеса

Модел: Подобно на цвета, съществуват големи естествени вариации в шарките и жилките на различните камъни. В някои случаи е възможно да се поръча камък по поръчка за вашия проект. Обърнете се към производителите и се запознайте с наличните възможности.

Текстура и финиш: Текстурата на камъка също е изключително разнообразна и варира от грубо фрагментирана до финозърнеста и напълно гладка. Някои от най-често срещаните термини, които ще срещнете при търсенето на материали, са полиран, шлифован и пясъкоструен.

Шлайфаното покритие показва, че камъкът е бил шлифован до гладка и постоянна повърхност. При камъни като гранит и мрамор, които притежават естествен блясък, шлайфаното покритие означава, че блясъкът на камъка ще бъде премахнат, оставяйки матова повърхност. Като цяло загладените повърхности се поддържат по-лесно от полираните.

Пясъкоструйно почистване означава, че повърхността на камъка е обработена със струя силициев диоксид под високо налягане. Това създава грубо, но чисто покритие, което е едновременно с фина текстура и гранулирано.

Изпълнение

Устойчивост: По отношение на въздействието на камъка върху околната среда – той е относително неутрален, тъй като е нужно много малко, за да се превърне в краен използваем продукт. Друго положително качество на естествения камък в това отношение е, че може да бъде преизползван и рециклиран в естествената си форма. Въпреки това е важно да се отбележи вредното въздействието върху околната среда от транспорта на материала.

Каменни къщи в Касерес Архитект: Туньон Аркитектос

Дълготрайност: Камъкът е изключително здрав, плътен и подходящ за облицовки. Имайте предвид, че някои видове камък, включително варовикът, са особено уязвими на атмосферни влияния. Гранитът обаче има склонност да запазва цвета и рисунъка си много дълго време. Поради тази причина винаги вземайте предвид характеристиките на даден камък по отношение на атмосферните условия, на които ще бъде подложен, преди да го включите в проекта си.

Монтаж: В повечето случаи инсталирането на естествен камък изисква опитни строители. Преди изпълнението на вашия проект се уверете, че екипът е добре подготвен за безопасно извършване на строителството на място.

Редови къщи “Слоевете” Архитект: OBBA

Изолация: Каменната облицовка може лесно да се съчетае с топлоизолационни продукти, които са предназначени да намалят топлинните загуби или да увеличат топлинните печалби на сградната обвивка. Изолацията трябва да бъде огнеустойчива, устойчива на гниене и паразити и водоустойчива. При проектирането на изолационния слой се стремете към възможно най-ниска U-стойност.

Поддръжка: Важно е естественият камък да се поддържа чист, за да се избегне напукване с течение на времето. Освен това някои камъни могат да се разпаднат или да станат хлъзгави от отлаганията на окислители. Преди началото на строителството се консултирайте с производителя, за да разберете изискванията за поддръжка на конкретния камък.

Стоматологичен кабинет Бомарис Архитект: Демайн Партнърс

Каменните облицовки са популярен избор за архитекти и дизайнери, които се стремят да подобрят естетиката, издръжливостта и устойчивостта на фасадите. Каменната облицовка предлага множество предимства, като например топлоизолация, устойчивост на атмосферни влияния, пожароустойчивост и лесна поддръжка. Камъкът е универсален материал, който може да се използва в различни приложения – от съвременни сгради до реконструкция на исторически сгради, и може да се персонализира, за да отговаря на специфичните нужди и предпочитания на клиентите. Освен това използването на облицовки от естествен камък може да допринесе за създаването на устойчива архитектурна среда, тъй като той е възобновяем и рециклируем ресурс.

Назмие Мустафа

Архитект, който вярва, че архитектурата е форма на комуникация през времето и всеки от нас носи отговорност да продължи разговора - да запази, надгради и предаде знанията напред.

Остави коментар

Close Menu