Високи, стройни, изящни и непреходни – металните покриви и куполи на знаковите софийски сгради се открояват отдалече. С течение на времето, те са се превърнали в неразделна част от силуета на нашата столица и са оставили завинаги отпечатък в българското архитектурно наследство. Именно това ни кара да се замислим: какво прави металните покриви „вечни“ и какви са техните проявления в съвременната българска архитектура.

Кога се появяват металните покриви, познати ни и до днес?

Една от по-ранните сгради преди Освобождението с метален покрив е джамията „Баня Баши“, а в следосвобожденска София първоначално се появяват мансардите на сгради като Двореца и къщите на Яблански и Сърмаджиев. По-късно изникват и множество други примери, най-забележителните от които Софийският университет и Министерството на земеделието.

Храм-паметникът „Св. Александър Невски“ (Photo by Alexandr Bormotin on Unsplash) и джамията „Баня Баши“ (Photo Natalya Letunova on Unsplash)

Редом с тези сгради в силуета на столицата се отличават и куполите на други храмови сгради – храм-паметника „Св. Александър Невски“, църквата „Свети Седмочисленици“, храм „Света Неделя“, Софийската синагога, както и на обществени сгради като Българската академия на науките и Чиновническото осигурително дружество (днес централа на ДЗИ).

Двореца (Photo by Stefan Vladimirov on Unsplash)
Министерството на земеделието (© Plamen Agov) и Народния театър (Photo by Georgi Kyurpanov on Unsplash)

Металните покриви като символ на властта.

Покривите на знакови обществени сгради продължават да се изпълняват от метал и в периода след Втората световна война. С такива са изпълнени сградите на Ларгото,  Националният дворец на културата, Резиденция и Дом 1 (днес Национален исторически музей) в Бояна. Цел на това най-вероятно е било не само изграждането на дълготраен и устойчив покрив, но и представянето на тогавашното статукво като напреднало в технологичните и производствените способности.

Бившият партиен дом (Photo by Alexandr Bormotin on Unsplash)

Какво е направило тези покриви „вечни“?

Роля в тяхната дълготрайност имат не само вложените материали, а и техниката за тяхното изпълнение. Обикновено в практиката се използват поцинкована стоманена или цинкова ламарина, както и алуминиева, но покривите, които помним днес, са изпълнени от медна ламарина. Тя има най-добри строителни качества спрямо другите видове, а с времето добива и добре познатата тъмнозелена, а понякога почти черна патина, която придава допълнителна красота на облика на старите сгради. В допълнение на това, вероятно едно от най-добрите качества на покривите от метални листове е, че са покрити с негорим материал.

Детайли на фалцов покрив (Източник: ВАС Про)

Ключов е и методът на изпълнение. Металните листове се поставят върху дъсчена обшивка и изолация, като класическото изпълнение включва направата на така наречените „фалцове“. Казано по друг начин, това са прегъванията на металните листове в зоната на тяхното снаждане. Така се образуват стоящи фалцове – по наклона на покрива и лежащи фалцове – по-ниски, разположени успоредно на наклона. По този начин се получават известните ни до днес мансарди с изразени вертикали и плавни хоризонтални ивици.

Съвременните мансарди отличават сградите с богат и прецизен детайл (Снимка: ВАС Про)

Как да направим толкова устойчив покрив днес?

Освен познатите традиционни решения, толкова успешно днес се изпълняват и покриви от стандартни, заводски произведени метални елементи. Те представляват система от ролформовани панели, които могат да бъдат с неограничена дължина, тъй като се произвеждат машинно. Те се изпълняват с калибриран профил с точно междуосово разстояние. Отделните елементи се защракват един с друг и се осигуряват с винтове и пирони върху различни покривни конструкции.

Металните покриви се комбинират отлично с най-различни фасадни материали (Снимка: ВАС Про)

В съзвучие със съвременната архитектура.

Металните покриви играят голяма роля във визията както на класическите, така и на съвременните сгради. Добре изпълненият с подходящите материали покрив се превръща в достойна пета фасада за сграда, която се стреми да покаже качество, непреходност и внимание към детайла. Металните покриви със своята ефирна игра на гладки повърхности и тънки фалцове се комбинират отлично с редица фасадни материали – клинкер, метал, камък, мазилка, дърво и композитни материали.

Оформянето на покрива с метал придава различно звучене на сградите (Снимка: ВАС Про)

Днес, не само по света, а и у нас, те отново навлизат в строителната практика като покрития не само за индустриални, а и за жилищни и обществени сгради от най-висок клас. Тяхната дълготрайност и високо качество са определящи за дългия живот на една сграда. А кой ли би бил най-подходящият покрив за нашия нов дом? Можете да разгледате различните решения на страницата на ВАС Про.

Научете повече за различните видове покриви тук.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Материали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Участвайте в архитектурните награди Арх Инова 2020
Тази година в конкурса могат да участват и студенти по архитектура

Тази година ще бъде проведено седмото издание на конкурса „Годишни архитектурни награди Ар…