Skip to main content
search

Спомените от детската градина никога не избледняват – нито за децата, нито за техните родителите. Лично аз си спомням дългите следобеди, в които копнеех да играя навън, а не да лежа в креватчето. Сега ми се иска да можех да върна тези дни и хубаво да си поспя. Много от вас си спомнят и гозбите от кухнята – някои с добро, други – с лошо. Никой няма да забрави приятелите си, с които е играл в най-ранна възраст, както и добрите възпитателки.

За родителите ситуацията е малко по-различна, особено в столицата.

Според първото класиране за детски градини и ясли  в София има около 3000 свободни места, но в определени райони списъкът на чакащите расте. Проблемът е свързан с това, че родителите не искат да записват децата си далеч от дома или работното място, заради времето за пътуване сутрин и сигурността. Столичната община отбелязва напредък в решаването на проблемите с детските градини, но той все още е актуален и се нуждае от бързи решения за бъдещите поколения.

“Детската градина в Амстердам” от Макс Либерман (Картина ©https://en.wikipedia.org)

Детската градина „Пинокио“ в Бургас

Какво е първото нещо, което си представяте, като чуете „детска градина“? Екологична, цветна, в синхрон с най-малките или тежка, тромава, остаряла? Каквото и да е изникнало в съзнанието ви, е важно да се замислим дали то е добро за нашите деца. Първото заведение, в което са се грижили за най-малките, през времето, в което родителите им са отсъствали, в открито през 1779г. в Страсбург. През годините детските градини са се усъвършенствали  – сега те трябва да отговарят на редица изисквания.

Днес ще ви разкажем за един прекрасен пример в комплекса „Меден рудник“ в Бургас. На 14 септември, според сайта на община Бургас, се откри новата детска градина, в която ще бъдат настанени две яслени и две големи групи. Интериорът и екстериорът ѝ е изграден главно от дърво, използват се само рециклируеми материали, а пластмасата е забранена. Това създава една здравословна среда за игра, почивка и обучение на най-малките. Всички играчки, маси и столчета също са подбрани от естествени материали. Обръща се голямо внимание на разнообразните и интересни дейности – нови стени за катерене в прекрасния физкултурен салон, музикални кутии, направени от дърво и бамбук, и още много съоръжения за любопитните малчугани.

Детска градина “Пинокио” (Изображение ©https://www.burgasnews.com)

Инсталирана е специална отоплителна система, която да гарантира подходяща температура през лятото и зимата. В двора може да откриете билкова градина, пълна с интересни и полезни билки, и пътечката за игра със сензори.

Дванадесетета детска градина в Бургас е чудесен пример за промяната в мисленето на хората за сградите, в които оставят всеки ден децата си. А какво се случва междувременно извън страната ни?

Детската градина „Монтесори“

Детската градина, достойна за пример за подражание, се намира в Ердинг и в нея са настанени две яслени групи и четири групи. В изключително ограничената градска среда сградата успява да осигури необходимото пространство за игра и отдих. Това е възможно заради доброто разпределение на зоните, както и прекрасния зелен покрив, на които децата могат да се разхождат и забавляват. Конструкцията под земята е изградена от стоманобетон, а в надземните части – от дърво.

Всички детайли са внимателно оразмерени, за да не се създават топлинни мостове. Сградата е сертифицирана като пасивна сграда. Използването на дървесина за ограждащите стени и покрива създават една благоприятна среда за децата. Архитектурният облик на детската градина е разчупен – различни височини, форми и наклони на покрива. Освен чисто визуалния ефект той цели най-добро осветление през различните части на деня. Основното отопление в детската градина се основа на геотермална енергия.

Изображение ©http://www.passivhausplaner.eu

В Полша и Германия последната година се налагат изключително високи изисквания за енергийноефективността на сградите, особено за обществени и административни сгради.

У нас промяната се случва по-бавно.

Прекрасният пример в Бургас ни напомня колко важни са материалите, от които изграждаме заобикалящата ни среда, начинът, по който се отопляваме, и вентилацията в помещенията. Добра промяна за децата е и приетите изисквания за безопасността и качеството на храните, които се сервират в детските градини.

Повече за образованието, материалната база и архитектурата може да прочете тук.

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu