Проектантите от Cobe и Dissing+Weitling са създали впечатляващата архитектура на гара Køge Nord, която представлява и транспортната връзка, наподобяваща „извита змия“. Тя включва пешеходен надлез с жп гара и съоръжения за паркиране. Необходимостта за създаването на този проект идва от идеята за свързване на градската и регионалната жп линии.

Интериорът на транспортната връзка/ Източник: https://www.floornature.com

Улеснение за пътуващите

Транспортната връзка осигурява нов вход към Копенхаген, който улеснява достъпа до обществения транспорт за всички пътуващи от и до столицата на Дания. Забележителната транспортна връзка с дължина от 225 м свързва възлов участък от високоскоростната регионална железопътна мрежа с градската и крайградската S- влакова линия. За целта тя преминава над автомагистралата Kьож Бут.

Очакванията са средно 90 000 пътници да я използват ежедневно.

Изглед от автомагистралата/ Източник: Google Images

Дизайн и конструкция

Целта на проектантите е да придадат на станцията емблематичен вид с нова ефектна архитектура. Външната част на Køge Nord Station е с покритие от алуминий, а интериорът й е решен с дървени облицовки, което я прави по-необичайна.

От конструктивна гледна точка, надлезът е със статическа схема „непрекъсната греда“.

Той има максимален отвор от 58м., като носещата конструкция е изпълнена от конструкционна стомана. Опорите на надлеза са от стоманобетонни колони (стълбове), които предават хоризонталните и вертикални товари към основите.

Напречен разрез на връзката/ Източник: Google Images

Елементи от носещата конструкция

Напречното сечение на носещата конструкция е с тръбна елипсовидна форма, която е подбрана, така че влиянието на динамичните товари, породени от вятъра, да са в най-ниска степен. Това води до по-малки стойности на напреженията, които ще възникнат в конструкцията, а от там и до по-ефективен и икономичен разход на стомана.

Основната носеща система е изградена от затворено стоманено трапецовидно сечение, като по дължината на транспортната връзка то е укрепено чрез закоравяващи стоманени диафрагми. В тях са изпълнени и отвори с цел ревизия.

Поглед отвътре/ Източник: Google Images

Товарите от покрива се разпределят от елипсовидно огънати стоманени профили, укрепени извън равнината си към основната носеща система. Елементите от конструкцията са заводски изпълнени и окрупнени на по-големи елементи, които след това са монтирани на строителната площадка.

3D визуализация/ Източник: Google Images

Съчетание между архитектурните елементи и поведението на конструкцията

Най-голямото предизвикателство, пред което са изправени строителните инженери, е влиянието на конструкцията от динамичните ефекти, породени от предминаването на автомобили и най вече на високоскоростните влакове. Проблемът при вибрациите, които се генерират от движещите се превозни средства, идва от лекото тегло на моста.

Проектантите решават да използват т.нар. „мъртъв товар“, като целта е да разпределят поне 1000 тона постоянно тегло от материали по цялата дължина на моста от 225м. и широчина 9м. Монтажът на конструкцията се извършва на фрагменти, които се свързват на обекта.

Най- големият елемент, намиращ се при най- големия отвор, е с дължина от 40м. и с тегло от 190т.

Развитие в района

Гара Køge Nord се вписва идеално в район, който в момента претърпява процъфтяваща трансформация. Мостът ще действа като ускорител за развитие и растеж в Køge и в по-голямата част на Копенхаген за в бъдеще. Противно на традиционните системи за обществен транспорт в градовете, футуристичният дизайн на гара Køge Nord представя пример за това как градовете трябва да гледат на мобилността и градския дизайн. Търсеният ефект е постигнат чрез хармонична комбинация на материалите, съчетана с интегрирането на двете жп линии.

Връзката между двете жп станции/ Източник: https://www.archilovers.com/

Иновативното инженерно решение включва транспортната връзка в престижна класация на CNN.

Класацията съпоставя 10 типа конструкции, различаващи се от традиционния начин на проектиране. В случая, съвместната работа между архитектите и инженерите, както и избора на тази система, насочва погледите на специалистите върху осъществения проект.

Основни източници:

https://www.stirworld.com/see-news-copenhagens-new-transport-hub-koge-nord-station-is-a-developmental-landmark
https://www.archdaily.com/925863/koge-nord-station-cobe-plus-dissing-plus-weitling-architecture
https://www.floornature.com/architectural-solutions/koge-nord-station-steel-tunnel-covered-aluminium-and-timber-15056/

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станислав Ангелов
Load More In Конструкции

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Системи за събиране на дъждовна вода, вдъхновени от традицията
Завръщане към древните методи за справяне с водната криза

Архитектурно бюро NUDES са изработили идеен проект за извисяващо се съоръжение, наподобява…